Foto: Shutterstock

Ikvienam ir labi zināms, ka ūdens cilvēkam ir vitāli nepieciešams ne tikai tāpēc, lai remdētu slāpes, bet arī lai nodrošinātu veiksmīgu organisma funkcionēšanu. Šajā rakstā no arhīvu lādes esam izcēluši dažādu speciālistu atbildes un komentārus par mūžam aktuālo šķidruma uzņemšanas tēmu.

Ūdens pareiza un pietiekama lietošana sabiedrībā tiek plaši apspriesta, taču jautājumu reizēm ir vairāk nekā atbilžu – cik daudz ūdeni dzert, kurš ir visveselīgākais un, galu galā, – kāpēc man tas vispār būtu jādara? Ūdenim piemītošās īpašības spēj nodrošināt normālu šūnu darbību, manāmi uzlabojot pašsajūtu un darba spējas kopumā.

Īpaši aktuāla šī tēma ir vasarā, kad dienas mēdz būt ļoti siltas, palielinās svīšana, kā arī slāpes. Diētas ārsts Andis Brēmanis skaidrojis, ka ir trīs mainīgie lielumi, kas nosaka un ietekmē nepieciešamo ūdens daudzumu: "Pirmkārt, tas, ko mēs ēdam. Ja vairāk ēdam sausus produktus – maizi, sieru u.tml., organismam vajadzēs vairāk ūdens. Ja pusdienās apēdīsiet arbūzu un svaigus gurķīšus, kādu laiku dzert noteikti negribēsies. Otrkārt, dienas režīms, proti, jo vairāk fizisko aktivitāšu dienas laikā, jo vairāk ūdens tiek izdalīts no organisma, attiecīgi vairāk jāuzņem atpakaļ. Treškārt, ietekmi rada arī laikapstākļi. Saprotams, ka karstākā laikā patērējam vairāk ūdens."

Pārskatot savu dienas režīmu, organisma īpatnības un ieradumus, rodi savu zelta vidusceļu tik ļoti nepieciešamā šķidruma uzņemšanā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!