Foto: PantherMedia/Scanpix
22. marts – Pasaules Ūdens diena! Dabā pavisam ir četras stihijas – ūdens, uguns, gaiss un zeme. Šoreiz uzzini visu to labo, ko sniedz ūdens. Par ūdens īpašībām, par kurām ikdienā pat neiedomājamies, par to, cik svarīgs tas ir mūsu dzīvēs.

Ūdens - tā ir dzīvība. Bez ūdens mēs nespētu izdzīvot, tāpat kā nespētu dzīvot bez gaisa, ko elpojam. Bez ūdens pasaule pārvērstos par tuksnesi bez dzīvības. Lai gan ikdienā tam, iespējams, nepievēršam tik lielu nozīmi, tomēr ūdenim piemīt arī liels dziedniecisks spēks. Ne velti arī mūsu, organismā ir 70% ūdens. Vielmaiņas rezultātā cilvēka organismā veidojas milzumdaudz toksīnu. "Bez ūdens šīs kaitīgās vielas uzkrājas organismā, notiek asinsvadu sašaurināšanās un rodas paaugstinās asinsspiediens," uzsver ģimenes ārste Anita Vītola.

Tieši tādēļ pieņemts sacīt, ka zāļu vietā labāk jādzer ūdens. Ūdens iedarbojas uz sarkanajiem asinsķermenīšiem, kas samazina sirds saslimšanu risku, kā arī ļauj tauku šūnām piesārņojumus izdalīt uz šķidrumu, no kura tos izdala nieres. Tas veicina svara samazināšanos un ūdens aiztures organismā. Nierēm katru dienu ir jāizfiltrē 1500 litru šķidruma. Ja organismā ir pietiekams ūdens daudzums, tad nieres strādā viegli, ja nav - nieres tiek piespiestas pārāk daudz recirkuklēt ūdeni, līdz ar to var rasties izgulsnējumi, kas akmeņu veidā var palikt mūsu organismā.

Ūdens dzeršanai

Cilvēka organismam katru dienu ir nepieciešams uzņemt divus ar pusi litrus ūdens. Vienalga - vai ir vasara, vai ziema, karsts laiks vai auksts, ūdens ir jādzer, tas ir veselīgs un organisms to burtiski pieprasa. Ūdens palīdz samazināt un noturēt svaru, saglabāt veselību. Protams, ne visiem garšo ūdens un ne visi to var dzert tikai tāpēc, ka tas ir jādzer. Taču ir dažādi veidi kā ūdeni padarīt garšīgāku, piemēram, pievienojot pa citrona šķēlītei, vai kādam citam auglim, pievienojot dabīgu, vislabāk pašgatavotu, sīrupu vai zapti. "Jāatceras arī tas, lai cik labi tiktu reklamēti dažādi ūdeņi, kas nopērkami veikalos, reklāma ir un paliek reklāma, lai mēs iegādātos šo produktu. Vislabāk, ja ir iespējams lietot uzturā tīru akas vai avota ūdeni. Ja tomēr šādas iespējas nav, uzmanību vajadzētu pievērst nevis visvairāk reklamētajam ūdenim, bet tam, kas ir mūsu pašu valsts ražojums, kas ir visdabīgākais no visa piedāvātā, kā arī tāds, kas ir negāzēts," pamāca ārste.

Jāmēģina izvairīties no visa veida mākslīgi saldinātiem dzērieniem, tā vietā dzerot ūdeni, jo tajā nav nedz kofeīna, nedz kaloriju, nedz kādu ķīmisku vielu. Īpaša uzmanība avota, sniega, lietus ūdenim un rasai - dabiskākajiem un tīrākajiem ūdeņiem. Kad vien iespējams, mazgāties, noberzēties un dzert. Piecas, septiņas svaigas rasas lāsītes katru pavasara, vasaras un rudens dienu var dot vairāk kā piecas zāļu pudelītes. Tāpēc pievērs uzmanību tam, ka suņi un mazi bērni bieži vien ziemā ēd svaigu sniegu, patiesībā tas ir veselīgi, lai gan lieki piebilst, ka šis svaigais sniegs ir atrodams ārpus pilsētas piesārņojuma.

Ūdens ķermenim

Par to, kāds ūdens ir vispiemērotākais ķermenim, A.Vītola saka: "Vislabākā un veselīgākā ūdens temperatūra, kurā atrasties, ir 17 - 22 grādi pēc Celsija. Šādā temperatūrā organisms operatīvi adaptējas, šādas temperatūras ūdens gan nomierina, gan tonizē un norūda." Tas visvairāk, protams, attiecināms uz peldēšanu un nenozīmē, ka turpmāk šādā temperatūrā arī jāvannojas.

Ūdens padara ādu elastīgu, jo bagātīgi apstrādā to ar mitrumu, līdz ar to nošķeļot visu lieko. Ūdens spiediens uzlabo asins cirkulāciju, stimulē sirds un asinsvadu sistēmu. Tas noņem mugurkaula sasprindzinājumu, ļauj tam iztaisnoties, kā arī atrašanās ūdenī ir lielisks relaksācijas veids, kas palīdz atbrīvoties no stresa, veicina emocionālās spriedzes noņemšanu

Kad esi ūdenī, neuzturies tajā nekustīgi, arī vannā guļot, vajadzētu lēni kustēties, mainīt stāvokli, viegli sevi masēt, vai maigi berzēt ar sūkli. Ar atrašanos ūdenī nevajadzētu pārspīlēt - labāk vairākas reizes pa īsākam laika posmam, nevis vienu reizi un ļoti ilgi. Nevajag ūdenī uzturēties tik ilgi, kamēr āda ir pārlieku izmirkusi, jo tā tiek zaudētas ūdens ārstnieciskā un relaksējošā iedarbība.

Ūdens aerobika

Tā ir vingrošana ūdenī, un tas ir pavisam īpašs fizisko aktivitāšu veids, jo tās laikā strādā visa muskulatūra. Tas ir viens no visefektīvākajiem notievēšanas līdzekļiem un lielisks veids kā cīnīties ar celulītu. "Atrodoties ūdenī, organismā aktivizējas vielmaiņa, tā rezuktātā tiek patērēts daudz vairāk enerģijas, nekā tādas pašas piepūles rezultātā uz zemes," stāsta daktere.

Peldēšana un ūdens aerobika ieteicama tad, ja ir osteoporoze, osteohondroze, mugurkaula slimības, paplašinātas un varikozas vēnas. Lai arī ierobežojumu sportam ūdenī nav, tomēr speciālisti iesaka uzmanīties, ja ir elpošanas ceļu slimības. Pat nelielas spiediena izmaiņas, kas iedarbojas uz krūškurvi, var izraisīt elpošanas grūtības, tāpēc, ja iespējams, nodarbībām izvēlieties mazāku dziļumu. Ārsta fizioterapeita padoms nepieciešams arī tad, ja esat piedzīvojuši infarktu vai ir nopietnas kardioloģiskas slimības.

Daži interesanti padomi

5 līdz 8 minūtes paelpo, stāvēdama apmēram pus metra attālumā no spēcīgas ūdens strūklas, kas, plūzdama no krāna, atsitas pret izlietni, tādējādi tu varēsi atsvaidzināt asinis, atvieglot elpošanu (īpaši, ja ir iesnas), remdēt galvassāpes un pat novērst dažādas spazmas. Jāatceras vien tas, ka ūdenim ir jābūt aukstam, jo silts vai karsts ūdens radīs tvaiku, kas ne vienmēr ir vēlami. "Kad strūkla sašķīst pret izlietni sīku ūdens pilienu mākonītī, izveidojas paaugstināti jonizēta mikrozona. Radīsies svaigums, možums un skaidrība aptuveni uz trijām stundām, reizēm pat ilgāk," stāsta Vītola.

"Regulāra apliešanās ar aukstu ūdeni, vai kontrastdušu pielietošana ikdienā, nostiprina imunitāti, uzlabo asinsriti, nostiprina sirds un asinsvadu sistēmu kā arī stabilizē nervu sistēmu un ir ļoti efektīva saaukstēšanās saslimšanu profilaksē. Tā ir arī efektīvs līdzeklis cīņā pret celulītu. Šāda apliešanās no rīta dos možumu visai dienai, bet, ja šī procedūra tiks veikta vakarā, tā nomierinās un veicinās labāku un kvalitatīvāku miegu," pamāca ārste.

Der atcerēties to, ja šī procedūra tiek veikta vakarā, lai efekts būtu nomierinošs, pirms tam nepieciešams kārtīgi sasildīties dušā, vannā vai pirtī. Pēc apliešanās ar aukstu ūdeni asinsrites papildus uzlabošanai ieteicams noberzties ar raupju dvieli. Kontrastdušas un apliešanās ar aukstu ūdeni, paredzētas tikai ķermenim, to nedrīkst liet uz galvas, kā arī nedrīkst uzsākt apliešanās procedūras, ja cilvēks jau ir saaukstējies, viņam ir temperatūra un novājināts organisms.

Esi moža un vesela!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!