Foto: Shutterstock

Latvijas Miega medicīnas biedrība un Latvijas Invazīvās pneimonoloģijas un respiratorās medicīnas asociācija portālā "Manabalss.lv" sākusi parakstu vākšanu, aicinot iekļaut miega izmeklējumus valsts apmaksāto pakalpojumu sarakstā, informēja biedrības valdes locekle Marta Celmiņa.

Pašlaik Latvijā pieaugušajiem miega izmeklējumi – polisomnogrāfija, poligrāfija, multiplais miega latentuma tests – netiek apmaksāti. Biedrība uzsver, ka šie izmeklējumi palīdz diagnosticēt miega slimības, izvērtējot miega kvalitāti, smadzeņu darbību, elpošanu, kustības miegā un citus traucējumus. Celmiņa uzskata, ka tie ir tikpat svarīgi un nepieciešami kā, piemēram, asins analīzes, rentgens vai ultrasonogrāfija.

Dažādi miega izmeklējumi maksā vidēji 100 līdz 600 eiro, tāpēc lielākā sabiedrības daļa tos nespēj atļauties, atzīst biedrība un uzsver, ka nediagnosticētas un neārstētas miega slimības ir nozīmīgs riska faktors dažādām veselības problēmām, piemēram, paaugstinātam asinsspiedienam, insultam, infarktam, palielinātam svaram, II tipa cukura diabētam, demencei, depresijai un trauksmei.

Tāpat miega traucējumi samazina dzīves kvalitāti un darba spējas, pasliktina atmiņu, kā arī izraisa izteiktas garastāvokļa maiņas. Cilvēki ar neārstētām miega problēmām biežāk izraisot autosatiksmes negadījumus.

Savlaicīgi atklātas un ārstētas miega slimības uzlabo cilvēka ikdienas kvalitāti, kā arī samazina citu slimību attīstību. Ilgtermiņā valstij tas nozīmē mazākus izdevumus tādu slimību ārstēšanā, kā arteriālā hipertensija, insults, infarkts, demence un citas slimības, ko izraisījuši neārstēti miega traucējumi, uzsvēra Celmiņa.

Šobrīd iniciatīvu parakstījuši ap 600 cilvēki, bet plānots savākt 1000 parakstu. Lai iniciatīvu iesniegtu izskatīšanai Saeimā, tai būtu jāsavāc 10 000 parakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!