Foto: Shutterstock
Visticamāk, tu esi informēta par faktu, ka ūdens jādzer uzreiz pēc pamošanās, tomēr – vai zini, kāpēc tieši tas jādara šai laikā, nevis, piemēram, dienas vidū? Pētījumos atklāts, ka ūdens, kas izdzerts neilgi pēc pamošanās un tukšā dūšā, var palīdzēt novērst hronisku slimību rašanos, kā arī mazināt to simptomus un sniedz vēl virkni organismam vērtīgu efektu, vēstī earthweareone.com.

Šai sakarā mediķi iesaka uzreiz pēc piecelšanās no gultas izdzert vismaz glāzi ūdens, ar laiku tā daudzumu pēc iespējas palielinot. Pēc tam dodies dušā, iztīri zobus un nogaidi 45 minūtes līdz brokastošanai, tad divas stundas neēd un nedzer neko, bet atlikušajā dienas gaitā ūdeni vari dzert, cik un kad vēlies.

Pētnieki apgalvo, ka šī metode efektīvi ārstē dažādas slimības - piemēram, sirds un asinsvadu slimību, paaugstināta asinsspiediena un diabēta slimnieku veselības stāvoklis uzlabosies pēc 30 dienām, savukārt kuņģa darbības uzlabošanai nepieciešamas 10 dienas, bet cilvēkiem, kuri sirgst ar ļaundabīgiem audzējiem, šī rutīna jāievēro 180 dienu garumā, to, protams, kombinējot ar citām ārstēšanas metodēm.

Ķīnas un Japānas mediķi iesaka arī vēl kādu paņēmienu, kas ievērojami uzlabos veselību – pēc maltītes nav ieteicams dzert aukstu ūdeni, jo tas liek sacietēt eļļainākajiem produktiem, kas ēsti, kā arī palēnina gremošanas trakta darbību. Rezultātā sacietējušie tauki reaģē uz kuņģa skābi, ātrāk uzsūcas zarnās un to sieniņās, kur pēc sašķelšanās procesa uzkrājas, tā ilgtermiņā ierosinot ļaundabīgu audzēju attīstīšanos.

Komentējot minētos apgalvojumus, uztura speciāliste Eva Kataja atzīst, ka rītu iesākt ar glāzi ūdens ir laba doma, lai atmodinātu gremošanas sistēmu un padzirdītu šūnas, taču diezin vai tas atvairīs vēzi.

"Jāsaprot, ka ūdens nav brīnumlīdzeklis, un nekādā gadījumā nedrīkst teikt, ka, piemēram, 180 dienās, ik rītu izdzerot ūdeni var atbrīvoties no audzēja vai kādas hroniskas saslimšanas.

Protams, optimāla ūdens daudzuma uzņemšana kopā ar citām veselīga dzīvesveida stratēģijām gan var palīdzēt atvairīt slimības, bet tas nekādā gadījumā nenotiek tikai, pateicoties ūdenim. Katrā ziņā pati neesmu redzējusi nevienu spēcīgu, zinātnisku pētījumu, kas apstiprinātu teju pusotra litra ūdens izdzeršanas noderīgumu vienā piegājienā.

Jāatceras, ka pie sirds vai nieru mazspējas pastiprināta ūdens dzeršana var būt pat dzīvībai bīstama. Taču arī veselam cilvēkam nav pamatojuma sekot konkrētam ūdens režīmam (dzert, tad divas stundas nedzert u.tml.). Ir jāvadās pēc sajūtām un vienkārši jātur ūdens redzamā vietā, lai jebkurā brīdī ir iespēja padzerties," rezumē Kataja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!