Foto: RIA Novosti/Scanpix
Valda pieņēmums, ka lielu popularitāti iemantojusī Bikram jeb karstā joga sadedzina krietni vairāk kaloriju nekā citi jogas veidi, pateicoties augstajai gaisa temperatūrai, kurā nodarbība notiek. Bet, kā atklāts pētījumos, Bikram joga cilvēka organismam patiesībā sniedz tikpat lielu labumu kā tradicionālā joga, un tajā patērēto kaloriju skaits ir krietni mazāks par pieņemto, vēstī "Daily Mail".

Amerikas Universitātes pētnieki noskaidrojuši, ka, neraugoties uz šķietami lielāku piepūli un karstumu, kurā notiek Bikram joga, cilvēka organisms tās laikā nepatērē vairāk kaloriju. Tādējādi karstās jogas ieguvumi cilvēka veselībai un liekā svara zaudēšanai ir krietni pārvērtēti.

Zinātnieku veiktajā pētījumā piedalījās divas pieaugušu un veselīgu cilvēku grupas, no kurām viena nodarbojās ar Bikram, bet otra – ar tradicionālo jogu divu stundu garumā.

Tajā tika atklāts, ka Bikram joga cilvēkiem nereti patīk vairāk, jo augstā gaisa temperatūra veicina ķermeņa lokanību, tomēr muskuļu tonuss, elastība un līdzsvara izjūta, kas iegūta karstajā jogā ir tāda pati kā tradicionālās jogas piekopējiem.

Tiesa, karstā joga kļūst arvien populārāka, un ar to nodarbojas arī slavenības, piemēram, Gvineta Paltrova un Madonna, kā arī profesionāli sportisti.

Iedvesmojoties no saviem elkiem, viņu fani arī uzsāk šo nodarbību apmeklēšanu, ticot, ka augstā temperatūra dedzina liekos tauciņus. Tomēr šo uzskatu, līdzīgi Amerikas Universitātes profesoriem, kritizē arī vadošie jogas skolotāji.

"Lai sadedzinātu kalorijas un, attiecīgi, zaudētu tauku masu, organismam nepieciešams skābeklis. Jo lielāka ir vingrojumu intensitāte, jo vairāk skābekļa tiek patērēts, likumsakarīgi mazinot lieko svaru.

Joga šai gadījumā nav piemērotākais svara zaudēšanas veids un ticēt, ka Bikram jogas liekā no ķermeņa izsvīst liekie tauki, ir tāpat, kā domāt, ka tas pats notiek arī, sēžot saunā," piebilst ekpserti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!