Foto: Shutterstock
Mēs visi pazīstam "to" cilvēku – to, kurš uzreiz pēc 18. novembra svētkiem sāk rotāt māju ar Ziemassvētku dekorācijām, pušķo dārzu, "uz skaļāko" klausās svētku melodijas un jau steidz skapī meklēt savu tematisko džemperi. Taču – vai tam tiešām jau īstais laiks? Vai kaut ko esam palaiduši garām?

Zinātne saka – tā patiesi ir. Kā norādīts portālā "Discover Magazine", daudzi psihologi uzskata – ja vispār plānots mājvietu dekorēt svētkiem, to ieteicams darīt jau laikus. Tiek uzskatīts, ka šādā veidā spējam uzlabot garastāvokli, mazinot stresu un paildzinot laika sprīdi, kurā varam priecāties par svētku lampiņām un citiem mazajiem nieciņiem.

Nepacietīga gaidīšana vs. trauksme


Lielākoties visiem jau labu laiku pirms Ziemassvētkiem ir skaidrs, kurai kategorijai viņi pieder, proti, tiem, kas rotā mājvietu svētkiem, vai tiem, kas vada savu ikdienu bez izmaiņās. Tieši tāpēc pirmais un svarīgākais punkts – ja plāno viesistabā ienest Ziemassvētku zaļo rotu, logos izlikt klasiskos lampiņu trijstūrīšus vai virtenes vai izveidot citas tematiskās dekorācijas, dari to laikus! Vilcināšanās mēdz rezultēties papildu stresā, no kā bija iespējams ļoti vienkārši izvairīties.

"Liela daļa cilvēku vienkārši mēdz daudz ko atlikt," sacījusi psiholoģe Eleina Rodino. "Viņiem vienmēr ir sajūta, ka konkrētajai lietai nepietiek laika – līdz brīdim, kad vairs nav variantu, spiediens pārtapis pamatīgs. Tomēr būtu lieliski, ka viņi vienkārši darāmos darbus paveiktu ātrāk, izvairoties no tā, ka paši sev šo spiedienu uzliek."

Taču izvairīšanās no pēdējā brīža panikas nav vienīgais ieguvums – apkārtējās vides savlaicīga iekārtošana svētku garā noteikti tikai pastiprinās svētku gaidīšanas sajūtu un palīdzēs izjust daudz lielāku entuziasmu par gada nogales svētkiem radu un draugu lokā. Tieši vide var pietuvināt nostalģijai, atgādinot par aizvadītā gada svētku jaukajām atmiņām. "Nenoliedzami, savlaicīga telpu izrotāšana paildzina svētku sajūtu, sagādājot arī vairāk prieka!" tā Rodino.

Foto: Shutterstock

Neatstājot rotājumu izlikšanu uz pēdējo brīdi, tiek veicināta kopīgas sajūta, kā arī sniegta palīdzīga roka savstarpējo attiecību nodibināšanā vai uzlabošanā. Piemēram, kādā nelielā pētījumā noskaidrots, ka ģimenes, kas dekorē savas mājvietas svētkiem, tiek uzskatītas par draudzīgākām nekā citas. "Savlaicīga Ziemassvētku rotājumu izkāršana, jo īpaši pagalmā, ap mājas fasādi, palīdz satuvināties ar apkārtējiem," skaidrojusi psiholoģe Paulīne Valina. "Izrotājot apkārtni, ļoti iespējams, domā ne tikai par sevi, bet arī citiem, kuri līdzās tev priecāsies par rezultātu."

Ar Ziemassvētku rotājumiem pret skumjām un nomāktību!


Diemžēl skumjas un pat depresija svētku laikā maģiski nekur gaisā neizkūp – tā ir klātesoša, taču ar to iespējams cīnīties. Un tieši savlaicīga mājas pušķošana Ziemassvētkiem ir viens no veidiem, kā kaut nedaudz aizēnot drūmās domas! Saskaņā ar kognitīvi biheiviorālo terapiju piedalīšanās jautrās un bezrūpīgās nodarbēs var mainīt domu virzību. "Ja tev ir slikts garastāvoklis, esi skumjš vai arī vienkārši šis gads nav izvērties diez ko labs, arī tāds sīkums var palīdzēt atminēties to labo," teic Vallina. "Tas palīdz uzmanību vērst pozitīvo domu virzienā."

Ja esi no tiem, kas savas mājas vai darba telpu svētkiem gatavo jau savlaicīgi, šis raksts tikai vēlreiz pabaros tavu pārliecību. Un tādu cilvēku ir patiesi daudz. Piemēram, ASV starp tiem, kas atzīmē Ziemassvētkus, Hanuku jeb ebreju gaismas svētkus un Kvanzas svētkus, 72 procenti interjerā atrod vietu tematiskajiem rotājumiem, bet 43 – rotā ārtelpas, liecina aptaujas rezultāti. Gandrīz 80 procenti no dalībniekiem atzinuši, ka dekorācijas viņu mājās parādās vēl pirms 1. decembra.

Lai gan savlaicīgai putekļu notraukšanai no rotājumiem ir zināmi ieguvumi, speciālisti uzsver – piespiest sevi tikai tāpēc, ka tā dara citi un tas nebūt nenāk par skādi, nevajag. "Ja cilvēkam nav labu atmiņu par šiem gada svētkiem, viņi cenšas par tiem īpaši nepiedomāt. Lielākoties viņi nevēlas rotāt savas mājvietas, un tas ir normāli," uzsver Rodino. "Ja vēlies kādu iedrošināt mesties šajā piedzīvojumā, lūdzu! Taču svarīgi, lai tas paliktu iedrošinājums, nevis kaut kas piespiedu kārtā."

Turpinājumā esam apkopojuši padomrakstus, kas palīdzēs pēc iespējas ātrāk ielaist svētku sajūtu sevī un atgaiņāt nomāktību, kas mēdz piezagties gada nogalē!

Kad Ziemassvētku sajūta vēl nav atnākusi: kā to uzburt paša spēkiem

Foto: Shutterstock

Katram Ziemassvētki nes citādas izjūtas – vienam tas ir viens no gaidītākajiem notikumiem, citu tomēr pārņem skumjas par gada noslēguma tuvošanos. Ja tev līdz šim vēl nav izdevies rast svētku sajūtu, kas liek smaidam kaut nedaudz iezagties mutes kaktiņos, piedāvājam idejas, kā to vairot paša spēkiem.

Lasīt vairāk

Lai smaržo visa māja – 12 piparkūku mīklu receptes svētkiem

Foto: Shutterstock

Nav piparkūku, nav Ziemassvētku – vismaz šādu apgalvojumu pārliecinoši atbalsta tie svētku svinētāji, kuriem piparkūkas ir svarīgākais baudāmais našķis decembrī. Ja vēl ne reizi neesi mēģinājis pats pagatavot piparkūku mīklu mājās, varbūt ir pienācis īstais brīdis pamēģināt? No "Tasty" recepšu krājumiem izvēlējāmies 12 piparkūku mīklu variantus, kas būs pa spēkam katram, ja vien tiks sekots norādēm.

Lasīt vairāk

Izplatītākās kļūdas mājvietas dekorēšanā, gatavojoties Ziemassvētkiem

Foto: Shutterstock

Decembris ir īstais laiks, lai ķertos klāt mājvietas pucēšanai un dekorēšanai Ziemassvētku gaidās. No plauktiem tiek laukā celtas lampiņu virtenes, egļu rotājumi un citi dekori svētku tematikā, taču reizēm ar dekorēšanu var galīgi nošaut greizi. Portāls "Reader's Digest" apkopojis izplatītākās kļūdas, dekorējot mājokli Ziemassvētku laikam.

Lasīt vairāk

Nenozodz Ziemassvētkus sev un apkārtējiem: kā uzburt īpašo svētku sajūtu pašai

Foto: Shutterstock

Ziemassvētki teju klāt, bet svētku sajūta tevi vēl nav paspējusi apciemot? Tā vietā, lai nozagtu visiem svētkus un ar savu uzvedību atgādinātu Grinču vai gaidītu, kad sajūta uzradīsies kā no zila gaisa, vērts uzburt to pašai!

Lasīt vairāk

Kāpēc pirms svētkiem nomāc skumjas, un kā tās uzveikt

Foto: Shutterstock

Laiks pirms Ziemassvētkiem bieži tiek asociēts ar iekšēju mieru, prieku, labestību un patīkamu satraukumu. Tomēr netrūkst cilvēku, kas šajā laikā jūtas skumji un nelaimīgi, turklāt svētku tuvums un sajūta, ka prieks ir obligāts, negatīvās emocijas tikai pastiprina. Par to, kas izraisa pirmssvētku skumjas un kā ar tām cīnīties, stāsta "Huffpost" eksperti.

Lasīt vairāk

Nekas nav nokavēts: idejas svētku rotājumiem, ko uztaisīt kopā ar bērnu

Foto: Shutterstock kolāža

Ziemassvētki jau tepat ap stūri, kas nozīmē tikai vienu – bez pīrādziņu cepšanas un dāvanu saiņošanas jādomā arī par svētku noformējumu mājās vai kādu radošu nodarbi bērniem. Griežot, lokot, līmējot un veidojot vingrie bērnu pirkstiņi var uztapināt eglīšu rotājumus, bet vecāki, piebiedrojoties atvases rokdarbiem, pavadīt laiku kopā.

Lasīt vairāk

Radīt svētku smaržu: idejas, kā ieskaut māju patīkamā aromātā

Foto: Kadrs no "Youtube" video

Ziemassvētkiem piemīt sava īpašā smarža, kuru rada mājās ienestā eglīte, pašu ceptās piparkūkas vai nolobītie mandarīni. Ja esi savas īpašās svētku sajūtas meklējumos, tad mājās to palīdzēs ienest "Tava Māja" sarūpētie padomu raksti, kuros ir vairākas idejas svētku smaržas uzburšanai.

Lasīt vairāk

Depresīvs noskaņojums ap Jauno gadu. Kā pārdzīvot svētku laiku

Foto: Pexels

Ziemassvētki un Jaunais gads ir vieni no gada lielākajiem svētkiem. Ja savu dzimšanas dienu piedzīvojam individuāli, tad Jauno gadu – visi kopā. Taču reizē ar svētkiem mēdz piezagties arī Jaungada depresija. Tas ir populārs termins, kurš var variēties. Mēdz teikt arī "svētku depresija", jo tā var piemeklēt arī citos svētkos, piemēram, Valentīndienā vai jau minētajā dzimšanas dienā. Jaungada jeb svētku depresija nav īsta klīniskā depresija. Tas ir skumīgs un nomākts emocionālais stāvoklis, kura gan ar laiku var pāriet arī īstā depresijā, ja netiks strādāts ar tās iemesliem.

Lasīt vairāk

Darini pats: 20 pamācības pašgatavotiem Ziemassvētku dekoriem

Foto: Shutterstock

Ziemassvētki jau drīz būs klāt, tāpēc ir īstais brīdis domāt par svētku dekoriem un arī galveno mājokļa rotu – eglīti. "Tava Māja" šoreiz ir sarūpējusi virkni ar pašgatavotiem Ziemassvētku dekoriem, kuru pagatavošana būs pa spēkam gan lieliem, gan maziem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!