Foto: Shutterstock

Netraucēta gremošanas trakta darbība ir viena no pamata atslēgām ceļā uz labu veselību un labsajūtu ikdienā. Taču, ņemot vērā šīs ķermeņa sistēmas popularitāti, to apvij arī visdažādākie mīti. Vai pieņēmums, ka kola uzlabo gremošanu, ir patiess, Latvijas Televīzijas raidījumā "Revidents" skaidro gastroenterologs Anatolijs Danilāns un sertificēta uztura speciāliste Viktorija Zakarkeviča.

Kurš gan nav dzirdējis, ka kafija vai kola uzlabo gremošanu un kuņģa darbību? Un, lai gan dažkārt šķiet, ka tā tas tiešām ir, gastroenterologs Anatolijs Danilāns norāda, ka šiem dzērieniem ar gremošanu nekāda sakara nav. Eksperts turpina stāstot, ka kafija ir antioksidants, kas tiešām paildzina cilvēka mūžu. "Viņiem, kā saka, daudzas slimības netiek. Piemēram, aknu slimības mazāk, ja ir kafija lietota."

Arī kola gremošanu neietekmējot. Un to, viņaprāt, varbūt labāk malkot nākamajā dienā pēc svētkiem. Kola, gluži tāpat kā minerālūdens, satur pavisam nedaudz sāļu un minerālvielu, piemēram, fosforu, nātriju, kāliju un magniju, kas var palīdzēt ķermenim atjaunoties. Taču, atšķirībā no minerālūdens, kolā ir arī glikoze – cukurs, kas šīm minerālvielām mūsu organismā palīdzēs uzsūkties ātrāk un labāk.

"Kolā ir sūkņi – nātrija glikozes sakabinātie sūkņi. Nātrijs netiek iekšā, ja nav glikozes. Akūtā brīdī, atjaucot sāļu un šķidruma daudzumu, kolu dzert ir labāk, nevis ūdeni vai minerālūdeni. Galvenais ir sāļu zudums, nevis ūdens zudums," stāsta Danilāns. Eksperts uzsver, ka kola būs labākais variants tieši īpašos, akūtos brīžos, piemēram, pēc vemšanas vai caurejas, vai karstā laikā, kad ir nepieciešams atgūt sāļu daudzumu organismā.

Ikdienā un it īpaši cilvēkiem ar paaugstinātu ķermeņa masas indeksu priekšroka jādod ūdenim. Sertificēta uztura speciāliste Viktorija Zakarkeviča uzsver, ka pamatīgi jāpadzeras ne tikai svētku laikā, bet arī pārējās dienās: "It īpaši iepriekšējā dienā jāatceras sevi pietiekoši hidratēt, jo tas tiešām var palīdzēt gremošanai. Protams, nebūs tā, ka mēs izdzērām ūdeni un tas, ko apēdam, neskaitīsies vai kaut kādā veidā pazudīs, bet tas vienkārši palīdzēs mūsu gremošanai."

Bet cits un, iespējams, vēl efektīvāks veids ir siekaloties. Ražot labi daudz siekalu, kas ne tikai palīdz mitrināt un sagremot ēdienu, bet arī palīdz gremošanas procesā. Gastroeneterologs Anatolijs Danilāns skaidro, ka mūsu pašu ražotajās siekalās ir spēcīgs kuņģa zarnu traktu ārstējošs līdzeklis. "Tur ir tā saucamais epidermālais augšanas faktors. Siekalas dziedē kuņģa zarnu traktu un mazina grēmas."

Siekalu izdali var veicināt, dzerot nesaldinātus, skābus dzērienus, piemēram, dzērveņu morsu bez cukura, bet visefektīvākais veids, kā tās ražot, ir košļāšana. "Jākošļā, un siekalas sāk izdalīties. Vārdu sakot, izsauksim vienu tādu uzsaucienu. Lūdzu, visi dariet tā, lai diennakts laikā jums izdalītos viens litrs siekalu!" aicina Danilāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!