Foto: AFP/Scanpix

Jautājums: Labdien! Vēlētos uzzināt, vai barojot bērnu ar krūti var sākties mēnešreizes? Bēbim būs tikai četri mēneši.

Atbild Dr. Nataļja Mošna ārstu prakse "Quartus" - tālr. 67271205

Atbilde: Labdien! Menstruāla cikla un ovulāciju atjaunošanās pēc dzemdībām ir ļoti individuāla, proti, katras sievietes ķermenis atgriežas ierastajā funkcionēšanas ritmā, kad ir tam gatavs. Tāpēc, jā, mēnešreizes var atsākties arī zīdot bērnu.

Daļai sieviešu cikls nostabilizējas uzreiz, bet nereti pirmās mēnešreizes var būt neregulāras, un var paiet pat gads, līdz ritms atkal nostabilizējas. No pirmās mēnešreizes līdz nākamajai var būt 2-3 mēneši vai, ja bērnu zīda, pat pusgada pārtraukums. Parasti, jo ilgāk sieviete zīda bērnu, jo ilgāk nesākas mēnešreizes (pārtraukums starp zīdīšanas reizēm nedrīkst sasniegt 6 stundas, arī naktī). Arī tad, ja bērnu vispār nezīda vai pārstāj zīdīt, nav noteikta termiņa, kad mēnešreizēm jāsākas. Pirmās mēnešreizes pēc dzemdībām var būt nelielas, tikai smērēšanās veidā un ilgt dažas dienas, bet tās var būt arī tikpat spēcīgas un ilgas, kādas bija pirms dzemdībām.

Ja Jūs dzīvojat dzimumdzīvi neizsargājoties, pastāv grūtniecības iespēja, jo bieži pirmās menstruācijas pēc dzemdībām notiek pēc ovulācijas, kuru, parasti, sieviete pati nevar sajust. Tāpēc iesaku Jums atnākt pie ginekologa uz obligātu veselības pārbaudi 6.-8. nedēļā pēc dzemdībām, lai izrunāt visus Jūs interesējošus jautājumus un kopā ar ārstu izvēlēties drošu un gan Jums, gan bērnam nekaitīgu kontracepcijas metodi.

Ar cieņu, Nataļja Mošna.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!