Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai gan vairāku desmitgažu laikā notikušas izmaiņas mūsu pieņēmumos par to, kādām jābūt sievietēm un vīriešiem, viena lieta nav mainījusies- sievietēm uz sejas un ķermeņa nav jābūt apmatojumam. Konsultē Alvils Helds, ārsts endokrinologs, profesors.

Patiešām sabiedrība ir kļuvusi fobiska par ķermeņa apmatojumu. Pat redzamie matiņi bieži tiek noskūti vai novaksēti. Tomēr ne tikai sievietes atbrīvojas no matiņiem, bet to dara arī vīrieši. Pagātnē dabīgais skaistums bija visskaistākais. Senajā Indijā matiņi uz sievietes krūtīm bija kā dievišķā skaistuma zīme.

Lai gan daudzi uzskata, ka sievietēm nav pastiprināts apmatojums uz sejas un ķermeņa, daudzas sievietes cīnās ar šo problēmu- hirsūtismu jeb pastiprinātu apmatojumu. Hirsutisms sievietēm var būt sākot no viegla, kad viens mata asns izdīgst bārdas un ūsu zonā, līdz intensīvam apmatojumam, kad ir grūti atšķirt sievieti no vīrieša. Tā notiek, ja sievietes organismā ir pārlieku daudz vīrišķo hormonu- androgēnu. Ja rēķina skaitļos, tad aptuveni 5-8 procenti no pasaules sievietēm cieš no hirsūtisma. Neskatoties uz zemo procentu, absolūtajos ciparos tas ir daudz - katra 20-tā pasaules sieviete cieš no šīs slimības.

Cik daudz matiņu ir norma?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Testosterons ir viens no vīrišķajiem hormoniem, kas atbild par apmatojuma augšanu un testosterona līmenis sāk palielināties pubertātes vecumā, kas padara taukaināku ādu un sāk augt apmatojums. Lai gan testosterons ir gan sievietēm, gan vīriešiem, sieviešu testosterona līmenis ir vien 5-10% apmērā no vīriešu hormona daudzuma.

Ja runā par to, cik daudz matiņu uz ķermeņa ir norma, nav absolūtas atbildes. Piemēram, Amerikā puse no sievietēm noņem lieko sejas apmatojumu reizi mēnesī, savukārt 10% sieviešu lieko apmatojumu likvidē divas vai vairāk reižu nedēļā. Sievietēm,kurām hirsūtisms ir izteiktāks, pat skujas katru dienu tāpat kā vīrieši. Baisi? Nebūt nē! Mūsdienu sabiedrībā ir radīts priekšstats, ka šāda problēma neeksistē, jo ne filmās, ne žurnālos, ne slavenībām nav liekā apmatojuma. Realitāte ir pavisam citāda.

Nav strikta nodalījuma starp normālu un palielinātu apmatojumu. Sejas un ķermeņa apmatojums ir ļoti personisks jautājums un katrā gadījumā jāvērtē personiskā attieksme: apmatojums, kas liks sievietei baidīties, būs par daudz. Arī runājot par medicīniskas problēmas esamību, jāskatās plašāk.

Neliels apmatojums sievietēm ir pavisam normāls lūpu kaktiņos, zoda, ap krūšu galiem, starp nabu un bikini zonu un augšstilbiem. Ja sievietei šajās zonās ir vairāk kā gaiši matiņi vai arī tie aptver plašāku zonu, tad ir pamats uzskatīt, ka sievieti ir hirsūtisms. Pastiprināts apmatojums, sevišķi, ja tas mijas ar neregulārām mēnešreizēm vai svara problēmām, ir iemesls doties pie ārsta uz izmeklēšanu.

Etniskā variācija sejas un ķermeņa apmatojumā


Foto: stock.xchng
Āzijas iedzīvotājiem, gan sievietēm, gan vīriešiem, ir samērā mazs apmatojums. Tajā pašā laikā sievietes Japāna pat nelielu apmatojumu uzskata par traucēkli. Dienvidu valstīs, piemēram, Itālijā un Grieķijā sievietēm ir lielāks apmatojums kā citu rasu pārstāvjiem, tomēr medijos tik un tā netiek izrādīts šis liekais apmatojums un viss tiek noskūts vai novaksēts. Ja Tu lasi šo rakstu tāpēc, ka Tev ir liekais apmatojums, esi droša, pasaulē ir miljoniem sieviešu tādas kā Tu.

Kas izraisa pastiprinātu apmatojumu


Tikai ar nelieliem izņēmumiem, sejas un ķermeņa apmatojumu nosaka androgēni. Lai gan androgēni tiek saukti par vīriešu hormoniem, tas tā gluži nav. Visiem pieaugušiem vīriešiem un sievietēm ir biologoģiski aktīvs testosterona līmenis asinīs. Tiesa, vīriešiem šis līmenis ir 10 reižu augstāks nekā sievietēm. Bērnībā androgēna līmenis ir neizmērāmi zems gan zēniem, gan meitenēm.

Pubertātes vecumā testosterona līmenis sāk celties abiem dzimumiem un īpaši izteikti vīriešiem, kad sākt augt apmatojums. Ģenitāliju zona ir īpaši jūtīga, kam seko rokas, zods, augšlūpa, krūtis un vēdera lejas daļa. Daudzām sievietēm ir pastiprināts apmatojums gan uz rokām, zoda, augšlūpas un krūtīm un tas nav ārpus normas.

Laboratorijas testi pastiprināta apmatojuma noteikšanai


Foto: PantherMedia/Scanpix
Visnozīmīgākais laboratorijas tests ir testosterona noteikšanai, veicot DHEA- S (androstdendions) testu, kas ietver estronu, testosteronu, estrogēnu un dehidrotestosteronu. Ja viens vai vairāki no šiem androgēniem ir palielināti, ir jāveic papildus testi, lai noteiktu to iemeslu un atklātu, kas rada šo palielināto testosterona daudzumu- izmaiņas olnīcās vai virsnierēs.

Ja mēnešreizes ir neregulāras, jāpārbauda, vai nav izmaiņas un problēmas olnīcās vai hipofīzē. Visbiežākais iemesls, kas rada palielinātu apmatojumu ir policistisko olnīcu sindroms.

Man ir pastiprināts apmatojums, bet hormonu testi ir normas robežās. Kā tas var būt?


Foto: PantherMedia/Scanpix
Daudzām sievietēm, kurām ir palielināts apmatojums, hormonu testa analīzes var būt normālas. Jā, tā var būt, jo dažiem silvēkiem matu folikulas ir ļoti jūtīgas pret testosteronu. Padomā par vīriešu ķermeņa apmatojumu. Dažiem tas ir pavisam niecīgs, bet citiem ir īsti "mūža meži". Ar sievietēm ir tieši tāpat. Lai kāds arī būtu testosterona līmenis, tiem, kuriem ir jutīgākas matu folikulas, būs lielāks apmatojums. Matu folikulu jutīgums pret testosteronu ir vienīgais svarīgākais faktors palielinātu matiņu gadījumā.

Tomēr var būt arī pretēja situācija- matu folikulas, kuras ir nejūtīgas pret testosteronu, un uz ķermeņa tikpat kā nav apmatojuma. Kā iepriekš minēts, biežāk tā ir Āzijas valstu pārstāvjiem.

Citi iemesli hirsūtismam sievietēm ar normālu testosteronu


Foto: PantherMedia/Scanpix
Sievietēm testosterona līmenis ir augstākais pusaudžu gados un nedaudz pāri 20 gadiem. Pēc šī vecumā hormonu līmenis samazinās līdz pat menopauzei, kad hormonu līmenis ir pavisam zems. Tomēr te ir arī negodīgums: ja reiz matu folikulas tiek stimulētas, tās paliek pārāk aktīvas un folikulas turpina ražot biezus, tumšus matiņus.

Vēl viens iemesls, kāpēc testa rezultāti varētu būt kļūdaini, ir tas, ka testosterons asinīs ieplūst epizodiski, tādējādi testosterons var būt augstā līmenī tikai dažreiz. Bet matu folikulas tiek stimulētas katru reizi, kad testosterona līmenis paaugstinās. Vienkāršas asinsanalīzes var palaist garām šo te maksimuma punktu.

Ja Tev pārmērīgs apmatojums, bet normāls hormonu līmenis, netici tiem, kas saka, ka nekas nevar tikt darīts lietas labā. Ir vairākas vērā ņemamas metodes, kas manāmi samazina matiņu daudzumu. Ja testosterona līmenis ir augsts vai ir citas izmaiņas hormonos, ārstēšana var būtiski samazināt matiņus, tomēr var būt nepieciešami arī citi medikamenti, lai cīnītos ar hormonu izmaiņām.

Ja tev ir pastiprināts sejas vai ķermeņa apmatojums, zini, ka ir iespējams noskaidrot, kas tam ir par iemeslu un saņemt efektīvu ārstēšanu! Protams, ne vienmēr ārstēšana likvidēs nevēlamos matiņus, tomēr tā redzami samazinās tos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!