Foto: Shutterstock
Aknas ir viens no ķermeņa lielākajiem un svarīgākajiem orgāniem, jo tās veic vairāk nekā 500 vitāli svarīgas organisma funkcijas, tostarp asiņu attīrīšanu, toksīnu izvadīšanu, barības vielu pārvēršanu enerģijā, vitamīnu un minerālvielu uzglabāšanu. Tieši tāpēc ir īpaši svarīgi rūpēties par to veselību, no savas ikdienas izskaužot dažādus kaitniekus.

Lūk, dažas no lietām, kam ikdienā pievērst uzmanību, lai pasargātu savas aknas.

Nepietiekams daudzums fizisko aktivitāšu


Pat tad, ja tev nav liekā svara, fiziskajai slodzei vajadzētu būt tavas ikdienas sastāvdaļai. ''Izkustēšanās laikā atveras poras un palielinās svīšana, kas savukārt uzlabo detoksikāciju,'' portālam ''The Healthy'' skaidro Mišele Nila-Šērvuda, osteopātiskās medicīnas ārsts, grāmatas ''The Quest for Wellness'' līdzautore. ''Tas palīdz aknu darbībai, jo abi procesi notiek vienlaicīgi, tādējādi atvieglojot orgāna pilnas slodzes darbu – detoksikāciju.'' Amerikas Sirds asociācija iesaka vismaz 150 minūtes nedēļā nodoties vidēja līmeņa intensitātes aktivitātēm. Šo laiku vari, piemēram, sadalīt trīs 50 minūšu garās pastaigās.

Nedrošs sekss


Nedrošs sekss, it īpaši ar vairākiem partneriem, varētu būt lielāks drauds tavu aknu veselībai nekā tu domā. Lielākais un būtiskākais risks ir tāds, ka tu vari saslimt ar hepatītu – potenciāli nāvējošu aknu slimību, kuru var nodot partnerim dzimumakta laikā. ''Lai arī pastāv trīs izplatītas hepatīta formas – A, B un C –, tā, kurai jāpievērš uzmanība, runājot par seksu, ir B hepatīts, kuru var izplatīt tiešā saskarē ar asinīm vai ķermeņa šķidrumiem,'' skaidro Džordžs Kosmides, medicīnas zinātņu doktors. Tāpēc, lai pasargātu savas aknas un veselību vispār, nepieciešams praktizēt drošu seksu katru reizi un ar jebkuru partneri – jaunu vai ilglaicīgu.

Pārmērīga alkohola lietošana


Foto: Shutterstock
Mēs visi zinām par alkohola kaitīgo ietekmi uz visu ķermeni un it īpaši uz aknām. Bet ir cilvēki, kam pārsteidzošs liekas fakts, ka ne vienmēr ir nepieciešams pārmērīgs alkohola daudzums, lai nodarītu savam organismam nopietnus bojājumus. ''Pārmērīga alkohola lietošana katram cilvēkam var atšķirties, un, lai arī cik daudz tev ir par daudz, alkohols jebkurā gadījumā var veicināt dažādus iekaisumus vai nepārtraukti nodarbināt iekšējos orgānus, radot pārslodzi,'' skaidro Džons Iskanders, medicīnas zinātņu doktors un gastroenterologs.

''Gadiem, pat gadu desmitiem ilgstošs iekaisums galu galā var izraisīt rētaudu un aknu cirozes pēdējās stadijas attīstību, kas ir viens no galvenajiem aknu mazspējas cēloņiem,'' stāsta ārsts. Ja ar tavu veselību viss ir kārtībā, bez liekiem satraukumiem vari lietot alkoholu ar mēru, bet, ja ģimenes anamnēzē ir alkoholisms vai ar alkoholu saistītas aknu slimības, labāk ierobežo savu alkohola patēriņu kā svētku reizēs, tā arī ikdienā.

Nepietiekams ūdens patēriņš


Neapšaubāmi, tu vairākkārt esi dzirdējusi, ka dienas laikā nepieciešams izdzert vismaz astoņas glāzes vai vismaz divus litrus ūdens. Lai arī tas varētu šķist ļoti daudz, te lieti der atcerēties, ka mūsu ķermenis sastāv no aptuveni 65 procentiem ūdens, līdz ar to ūdens uzņemšana ir īpaši svarīga. ''Dehidratācija var tiešā veidā ietekmēt aknu spēju pienācīgi detoksicēt ķermeni,'' stāsta Nila-Šērvuda.

''Kad aknas zaudē mitrumu, tās zaudē arī savas šķidruma rezerves, citiem vārdiem – tās zaudē galveno palīgu rūpēs par visu ķermeni.'' Savukārt, kad tas notiek, palielinās dažādu slimību un saslimšanu risks. Lai tu pilnībā netraumētu savu organismu, dienas laikā jāizdzer vismaz puse no vēlamās dienas ūdens devas. Kas var palīdzēt šo mērķi sasniegt? Vienmēr pa rokai turi glāzi ūdens, un, līdz ko tā ir tukša, glāzi papildini no jauna.

Smēķēšana


Ik gadu Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) smēķēšanas ietekmes dēļ mirst aptuveni 480 000 cilvēku, liecina ASV Slimību kontroles un profilakses centra dati. Šie dati ir tik vien kā par ASV, kas nozīmē – situācija visā pasaulē kopumā ir krietni ļaunāka. Kas vēl – 2011. gadā veiktā pētījumā atklāja, ka smēķēšana bijusi cēlonis teju pusei aknu vēža gadījumu.

''Smēķēšanas ietekme uz visām organisma sistēmām kopumā ir šausminoša, jo organismā nonāk kaitīgas ķīmiskas vielas un palielinās oksidatīvais stress,'' stāsta Nila-Šērvuda. ''Šis stress galu galā var traucēt aknu darbībai, izraisot ne tikai aknu šūnu, bet visu organisma sistēmu šūnu bojājumus,'' uzsver ārste.

Liekais svars un sātīga maltīte īsi pirms gulētiešanas


Viena no liekā svara bieži aizmirstajām sekām ir tauku uzkrāšanās, kas notiek ap aknām un var izraisīt nealkoholisko taukaino aknu slimību (NATAS). Šī slimība attiecas uz plašu aknu slimību spektru, sākot no taukainām aknām līdz cirozei vai pastāvīgiem aknu bojājumiem, ko veicinājis hronisks iekaisums. ''Termins ''nealkoholisks'' tiek izmantots, jo aknu bojājumi ir ļoti līdzīgi alkohola izraisītajiem bojājumiem, kaut arī cilvēks grādīgos dzērienus pārmērīgi nelieto,'' skaidro Iskanders. Ja tu ciet no NATAS, ir īpaši svarīgi ēst veselīgi un vingrot, lai spētu savā ziņā kontrolēt aknu veselību.

Vēl būtiski saprast, ka lielākā daļa aknu funkciju notiek naktī, tāpēc sātīga maltīte tieši pirms miega orgānam tikai dos vairāk darba. ''Tā vietā, ja pirms gulētiešanas sagribas kaut ko apēst, uzkod kādu svaigu burkānu vai bietes, jo abi ir pārtikas produkti ar spēcīgu aknu attīrīšanas un atjaunošanas īpašību,'' iesaka Kosmides.

Pārāk daudz cukura


Tu jau noteikti zini, ka ir svarīgi ierobežot cukura daudzumu, kuru tu uzņem, ēdot un dzerot. Tas ir svarīgi dažādu iemeslu dēļ, kur viens no tiem ir potenciāls aknu slimību risks. ''Kaut arī gandrīz visas ķermeņa šūnas spēj metabolizēt glikozi, tikai aknu šūnas var tikt galā ar fruktozi,'' stāsta Neli-Šērvuda. ''Ja mēs patērējam pārāk daudz fruktozes, aknu darbība var tikt pārslogota, tādējādi nodarot tām neatgriezenisku kaitējumu.''

Tāpēc dari visu iespējamo, lai ierobežotu tādu pārtikas produktu patēriņu, kas satur rafinētu cukuru un augstus fruktozes līmeni, piemēram, limonāde, maizes izstrādājumi un citi saldumi. Ja vēlies apēst kaut ko saldu, izvēlies dabiskos cukura avotus, kur ļoti labs un veselīgs risinājums ir augļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!