Foto: VC4

Izskata uzlabošanai tiek piedāvātas daudz un dažādas ķermeņa kopšanas procedūras. Šoreiz Rīgas Wellslim centra sejas un ķermeņa estētikas speciāliste Linda Bāliņa stāsta par vakuummasāžu.

Vakuumasāžas veidi

Vakuumasāža ir labi pazīstama gan kā ārstnieciski - profilaktiska metode, gan kā skaistumkopšanas procedūra, kas apvieno klasisko banku terapiju ar mūsdienu tehnoloģiskajām un ergonomiskajām iespējām, vakuuma spiediena stiprumu dozējot pēc klienta subjektīvām sajūtām. Vakuummasāžas darbības pamatprincips balstās uz spiediena maiņas terapiju - negatīvā un pozitīvā spiediena maiņas iedarbību uz ķermeņa mīkstajiem audiem. To pielieto gan sejas, gan krūšu, gan ķermeņa estētiskajā medicīnā.

Klasiskās vakuummasāžas tehnikas pamatā ir speciālista roku darbs, pielietojot dažāda diametra speciālas stikla kolbas. Procedūras efektivitātei parasti vakuummasāžas laikā izmanto dažāda veida kosmētiskos līdzekļus (apjomu samazinošos, ādu tonizējošos, pretcelulīta utt.), kas vienlaicīgi iedarbojas uz estētisko problēmu un masāžas laikā nodrošina slīdošu vidi kolbām, lai radītu patīkamākas sajūtas un lielāku efektivitāti.

Vakuummasāžas metodes var pielietot atsevišķi, kā arī ātrākam un noturīgākam rezultātam speciālisti iesaka tās kombinēt savstarpēji vai ar citām metodēm. Piemēram, vienas procedūras laikā bieži vien klasisko vakuummasāžu apvieno ar veltnīšveida vai lodīšveida vakuummasāžu. Šie vakuummasāžas paveidi ir īpaši noderīgi, lai risinātu dažādas ķermeņa estētiskās problēmas, kas nav saistītas ar veselības problēmām, kā arī mazāk traumēs virspusējos asinsvadus.

Vakuummasāžas iedarbība

Vakuummasāža galvenie iedarbības principi ir - limfmezglu aktivācija, limfodrenāža, tauku šūnu metabolisma veicināšana (taukaudu šķelšana) un saistaudu formēšana, to veicot etapveidīgi, vairākās fāzēs. Tomēr atkarībā no konkrētās problēmas (tūska, celulīts, liekais svars, saistaudu vājums utt..) pastāv variāciju iespējas un no tā, kādu rezultātu vēlas panākt, attiecīgo fāzi pagarina. Klasiskā vakuummasāža ir viena no retajām ķermeņa kopšanas procedūrām, kas vienlaicīgi risina vairākas estētiskās problēmas. (Piemēram, miostimulācija vienas procedūras laikā risina tikai vienu ķermeņa estētisko problēmu - palielina muskuļu tonusu.)

Vakuummasāžas pielietošanas tehnika un iedarbība ķermeņa kopšanas procedūrās

Ķermeņa kopšanas procedūrās vakuummasāžu izmanto limfodrenāžai, apjoma samazināšanai, ādas tonusa uzlabošanai, rehabilitācijas periodā pēc ķermeņa plastiskās ķirurģijas metodēm (tauku atsūkšanas un vēdera plastikas).

Lai nodrošinātu labu limfodrenāžas efektu, vakuummasāžu uzsāk ar:

  • limfmezglu aktivāciju (atvēršanu), ko veic simetriski ar abām kolbām limfmezglu atrašanās vietās (pacelēs, cirkšņu rajonā, vēdera vidusdaļā, pie atslēgas kaula, pie auss, padusēs), ar nelielu negatīvā spiediena iedarbību. Šāda procesa laikā tiek aktivizēta vielmaiņa reģionālajos limfmezglos, kas vēlāk nodrošinās kvalitatīvu limfas attīrīšanu un drenāžu.
  • vakuummasāžu turpina ar limfodrenāžas fāzi - limfas plūsmas aktivizāciju limfas atteces virzienos - no perifērija uz centru. Tās ir viena virziena līnijas, kuras noslēdzas reģionālā limfmezgla tuvumā. Kustības tiek izpildītas lēni un ar nelielu negatīvā spiediena stiprumu. Šāda procesa laikā negatīvais spiediens paplašina limfvadus un tajos esošo viena virziena vārstuļu sistēmu, kas pastiprināti nodrošina vielmaiņas gala produktu aizvadīšanu no staarpšūnu telpas un limfvadiem.
  • pēc limfodrenāžas seko aktivizācijas fāze - kuras laikā veic dažāda virziena kustības(visbiežāk - spirālveida kustības pulksteņrādītāja virzienā),un rezultātā tiek paplašināti asinsvadi un aktivizēts tauku šūnu metabolisms. Šīs vakuummasāžas fāzes laikā ķermeņa ādā parādās hiperēmija (apsārtums).
  • formēšanas fāzē - izmanto augstu negatīvo spiedienu un kustības veic ātri vienā virzienā. Formēšanas fāzē tiek masēti saistaudi, kā rezultātā aktivizējas fibrostimulīna sintēze un kolagenāzes process.

Procedūru veic etapveidīgi, katrai fāzei veltot 10-15 min. Pie konkrētas problēmas var pagarināt attiecīgās fāzes garumu.

Foto: VC4
Latvijā kā jaunumu var minēt X-Body Concept, CERRI BEAUTY EQUIPMENT procedūru variācijas estētisko problēmu risināšanai. Vienā iekārtā ir apvienotas 5 atsevišķas aparāttehnoloģijas un 5 fizikālo faktoru iedarbības visam ķermenim: vakuummasāža, ultraskaņa, divu veidu foto (gaismas) terapija un elektroterapija.

Individuāli piemērojot programmu, mainot parametrus, iekārta sniedz iespēju vienas procedūras laikā šos fizikālos faktorus pielietot vienlaicīgi. Tādējādi tiek ietaupīts gan klienta laiks, gan vienlaicīgi risinātas vairākas ķermeņa neestētiskās problēmas (celulīts, zems ādas tonuss, liekais apjoms, strijas), kuras vienmēr iet roku rokā, bet kuru novēršanai nepieciešama atšķirīga iedarbība.

Šo komplekso risinājumu visbiežāk pielieto, lai novērstu, mazinātu celulītu un liekos taukaudu uzkrājumus. Procedūru uzsāk ar vakuummasāžu, kura nodrošina lokālo limfodrenāžu, lai aizvadītu vielmaiņas galaproduktus vai šlakvielas, tam seko lipolīze + ultraskaņa + gaismas terapija vienlaicīgi, kas paplašina asinsvadus (gaismas terapija), šķeļ lokālos tauku uzkrājumus (lipolīze) un tonizē ādu (ultraskaņa). Procedūru noslēdz ar impulsveida vakuummasāžu, kuras rezultāts ir dibena ādai un muskuļu tvirtums.

Vakuummasāžas pielietošanas tehnika un iedarbība sejas kopšanas procedūrās

Sejas kopšanas procedūrās vakuummasāžu pielieto tūskas samazināšanai, asinsvadu sieniņu treniņam(stiprināšanai), mīmikas un vecuma krunciņu līdzināšanai, ādas tonusa uzlabošanai, liftingam, rehabilitācijas periodā pēc sejas plastiskās ķirurģijas metodēm. Atsevišķos gadījumos to pielieto sejas ādas attīrīšanai.

Vakuummasāžu sejai uzsāk ar:

  • limfmezglu aktivizācijas (atvēršanas) fāzi (pieauss, zemžokļa un atslēgas kaula limfmezgliem), lai aktivizētu limfmezglu darbību limfodrenāžas fāzes laikā.
  • pēc limfmezglu aktivizācijas seko limfodrenāžas fāze, kuras laikā ar abām stikla kolbām veic viena virziena līnijas no kakla līdz pierei un pa aponeirozes līniju atpakaļ uz atslēgas kaula limfmezgliem. Šī fāzes laikā notiek limfvadu paplašināšanās, un tajos esošā vieenvirziena vārstuļu sistēma pastiprināti aizvada vielmaiņas galaproduktus uz limfmezgliem.
  • Limfodrenāžas fāzei seko aktivizējošā liftinga fāze, kuras laikā ar vienvirziena (no kakla uz augšu) spirālveida simetriskām kustībām, tiek masēti saistaudi un uzlabots sejas ādas tonuss.
  • Vakuummasāžas noslēgumā ir formējošā fāze, kuras laikā ar impulsveida darbību, tiek nostiprināti saistaudi ar mērķi sejas liftingam.

Sejas vakuummasāžu veic etapveidīgi un negatīvā spiediena stiprumu dozē pēc klienta subjektīvām sajūtām un sejas ādas krāsas procedūras laikā.

Pirms un pēc sejas vakummasāžas, var veikt visas citas manuālās sejas kopšanas metodes(pīlings, manuālā masāža, maskas utt.)

Kā vienu no jaunumiem Latvijā var minēt CERRI X- BEAUTY ANTI AGE aparāttehnoloģiju sejai, kuras nosaukums jau liecina par procedūrām, kas vērstas pret sejas ādas novecošanos, pielietojot modernas aparāttehnoloģiskās metodes. Atšķirībā no Latvijā esošām sejas procedūrām, kurās pielieto aparāttehnoloģijas, ANTI AGE ir balstīta uz vairāku metožu vienlaicīgu pielietošanu vienas procedūras laikā (lāzerterapija, infrasarkano staru terapija, elektroterapija, magnētterapija impulsveida vakuummasāža utt.), kas ir pamats estētisko problēmu cēloņu, nevis seku likvidēšanai.

Vakuummasāžas pielietošanas tehnika un iedarbība krūšu kopšanas procedūrās

Krūšu impulsveida vakuummasāžu pielieto krūšu koriģēšanai, krūtis adekvāti tonizējot, palielinot vai samazinot, bez ķirurģiskas iejaukšanās un medikamentiem. Procedūrai ir unikāla iedarbība nelielas krūšu asimetrijas korekcijai. Krūšu palielināšanas un formēšanas procedūras ir īpaši ieteicamas jaunajām māmiņām pēc bērna barošanas perioda.

Procedūru veic, pielietojot speciālu, statisku plastikāta, spiediena maiņas krūšturi - aplikatoru un īpašus kosmētiskos līdzekļus. Spiediena maiņas rezultātā jūtama patīkama krūšu audu masāža. Negatīvā spiediena jeb vakuuma rezultātā paplašinās asinsvadi un šūnas bagātīgāk tiek apgādātas ar skābekli un barības vielām, savukārt pozitīvā jeb parastā atmosfēras spiediena rezultātā aktivizējas limfodrenāža un no krūtīm pastiprināti tiek izvadīti vielmaiņas gala produkti jeb "šlakvielas". Šī procesa rezultātā notiek ārstnieciska krūšu audu attīrīšana, kurai ir medicīnisks pamatojums krūšu slimību profilaksei. Kosmētiskos nolūkos, spiediena maiņas ietekmē, tiek veicināta krūšu ādas elastība un adekvāta krūšu pacelšana, palielināšana vai samazināšana.

Pirms šīm procedūrām ir nepieciešama krūšu USG izmeklēšana vai ārsta ginekologa apskate!

Vakuummasāžas kontrindikācijas:

  • lokālas ādas infekcijas
  • paplašināts kapilārais tīklojums
  • vēnu varikoze/tromboze
  • onloloģiskas saslimšanas

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!