Foto: PantherMedia/Scanpix

Pienācis saulainākais un karstākais gadalaiks. Daudzi vasaru ir gaidījuši ar milzu nepacietību un nu nekavējas to izbaudīt. Diemžēl plašajā izklaižu klāstā siltajā gada periodā biežāk nekā citos gadalaikos tiek gūtas dažādas traumas, atklāj apdrošināšanas kompānijas "Compensa Life" pārstāve Rūta Martinsone. To apstiprina arī apdrošināšanas akciju sabiedrības "BTA Baltic Insurance Company" (BTA) medijiem izplatītais paziņojums – šā gada maijā un jūnijā par 25 procentiem pieaudzis pieteikto apdrošināšanas gadījumu skaits par traumām, kas gūtas, baudot aktīvās atpūtas iespējas. Tādēļ, ļaujoties vasaras priekiem, būtiski atcerēties par piesardzību.

Raugoties visa gada griezumā, visvairāk traumu (39 procenti) tiek gūtas mūsu teritorijas vissiltākajā periodā no maija līdz augustam, liecina apdrošināšanas kompānijas "Compensa Life" statistika. Iemesli ir dažādi – ir pieejams vairāk aktivitāšu brīvā dabā, notiek vairāk festivālu, publisku pasākumu, cilvēki kļūst neuzmanīgāki utt. Raugoties uz traumu gūšanas gadījumiem visa gada garumā, visbiežāk traumas gūst vīrieši – divreiz biežāk nekā sievietes –, taču vasaras periods šajā ziņā ir vienlīdz bīstams visiem – gan sievietēm, gan vīriešiem, gan bērniem.

Nomainot sēdēšanu skolas solā pret aktivitātēm brīvā dabā, palielinās arī traumu iespējas, tomēr jāsaka, ka visbiežāk bērnu gūtie savainojumi ir samērā sīki un nenozīmīgi – sasitumi, nobrāzumi, viegli smadzeņu satricinājumi. Gadās arī kāju vai roku kaulu lūzumi, taču tie, par laimi, tiek pieredzēti retāk. Sievietes visbiežāk gūst dažādas kāju traumas. Lielākoties tiek piedzīvoti pēdas kaulu lūzumi vai menisku bojājumi, atklāj "Compensa Life" pārstāve.

Savukārt savainojumu loks, ko gūst vīrieši, ir visplašākais. Tiek gūtas dažādas galvas traumas, muguras traumas, tāpat arī nereti ir ribu lūzumi, deguna un žokļa savainojumi un lūzumi. Tiek traumētas arī rokas un kājas, tai skaitā gūti to lūzumi.

"Apkopojot BTA datus, esam secinājuši, ka pēdējo divu gadu laikā saņemto apdrošināšanas atlīdzību pieteikumu skaits par traumām, kas gūtas, baudot aktīvo atpūtu, ik gadu pieaug par 20 procentiem. Tas skaidrojams ar iedzīvotāju pieaugošo vēlmi nodarboties ar sportiskām aktivitātēm. Traumas gūst gan pieaugušie, gan bērni visdažādākajos veidos: krītot no velosipēdiem, skrituļslidām, skeitborda dēļiem, arvien biežāk traumas tiek gūtas arī nodarbojoties ar ūdens sporta veidiem. Jau šogad esam saņēmuši virkni atlīdzību pieteikumu par traumām, kas gūtas, baudot vasaras sezonai raksturīgu atpūtu, piemēram, kāds klients, braucot ar veikborda dēli, neveiksmīgi atsitās pret rampu un plēsa kājas muskuli, vairāki klienti, tai skaitā gan bērni, gan pieaugušie guvuši nopietnas traumas – smadzeņu satricinājumus un lūzumus, braucot ar skrituļslidām," norāda BTA Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktore Iveta Rijniece.

BTA veiktā aptaujā, kurā piedalījās dažādu aktīvās atpūtas iespēju entuziasti, 70 procenti atzina, ka vismaz vienu vai divas reizes gadā gūst dažāda smaguma traumas, savukārt piektdaļa aptaujāto aktīvās atpūtas cienītāju traumas gūst ļoti regulāri – vismaz reizi mēnesī. Lielākoties tie ir dažāda smaguma sasitumi (24 procenti), locītavu mežģījumi (23 procenti), saišu sastiepumi (20 procenti), atvērtas brūces (12 procenti) un dažāda veida lūzumi (11 procenti).

"Neskatoties uz augsto risku un biežajām traumām, piektā daļa aktīvās atpūtas cienītāju neizmanto nekādu aizsargekipējumu. Un arī tie, kuri izmanto, lielākoties sevi pasargā minimāli – izmanto tikai ķiveri. Apkopojot BTA saņemtos atlīdzību pieteikumus, esam secinājuši, ka bieži bērni gūst traumas gadījumos, kad nav lietots nekāds aizsargekipējums, tāpēc aicinām vecākus īpaši sekot līdzi tam, lai bērni vasaras sezonā, nodarbojoties ar aktīvās atpūtas iespējām, izmantotu konkrētajam sporta veidam piemērotu ekipējumu," norāda Rijniece.

"Vēlam izbaudīt notikumiem un patīkamām emocijām bagātu vasaru, tomēr vienlaikus neaizmirst arī par piesardzību un būt uzmanīgiem, lai skaistos un pozitīvos mirkļus neaizēnotu negadījumi un savainojumi," aicina Viktors Gustsons, "Compensa Life" filiāles Latvijā vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!