Foto: Shutterstock
Došanās uz stacionāru dzemdēt ir gluži vai došanās ceļojumā. Vienu somu uz dzemdībām sagatavo mazulīša vajadzībām, vēl vienu – sievietei pašai un dzīvesbiedram. Ieteikšu dažas lietas, par kurām var neiedomāties, bet kas var būt noderīgas dzemdībās un ir retāk pieminētas biežākajos dzemdību somu sarakstos.

Matu sprādzītes un gumijas

Jā, es zinu, ka pēc senlatviešu tradīcijas mati ir jāatpin un jāpalaiž vaļā – gluži kā jāver dzemdību ceļi, bet kā jūties tu, kad intensīvas slodzes laikā tev traucē mati?

Nav uzreiz jāveido stingras matu pīnes, franču bizes un dažādas citas stingras frizūras, bet reizēm pietiek ar vienkāršu sprādzīti, kas matu šķipsnām neļauj traucēt nozīmīgo darbu.

Acu maska

Klusums, tumšāka istaba arī tad, ja ir dienas vidus un palātā nav aizkaru, pulksteņlaika ignorēšana, ieiešana sevī vai vienkārši iespēja atlaisties un pagulēt dzemdību vai pēcdzemdību laikā var izdoties labāk ar pavisam vienkāršu acu masku. Ja acu maskas nav, noderēs arī parasts dvielītis vai T krekls, ar ko aizklāt acis vai pulksteni, kas nepacietīgi tikšķ un neļauj atslēgt racionālo prātu.

Spilveni

Foto: Shutterstock


Daudzi stacionāri mūsdienās atgādina viesnīcu, tikai bez diviem līdz četriem pufīgiem spilveniem. Tādus ērti var izmantot gan dzemdību laikā atbalstam un iegurņa atvēršanai, gan iekārtojoties ērtākā zīdīšanas pozā. Noderēs pakaviņš, grūtnieču spilvens vai mazāki un lielāki spilveni. Ja lien somā vai ir ietūcāms azotē – ņem līdzi!

Salmiņi dzērieniem

"Zero waste" idejas ir panākušas salmiņu praktisku iznīcību, kas nav slikti. Tomēr visparastākie dzērienu salmiņi būs ļoti noderīgi tad, ja atradīsies guļus dzemdībās vai pēc tām, kad kāds tev pienesīs glāzi ūdens vai cita dzēriena. Arī sava ūdens pudele ar salmiņu ir laba doma, daudz ērtāka par sporta tipa pudeles korķi, kuras ir jāatgāž un nav tik ērtas.

Vēdeklītis

Foto: Shutterstock


Šis ir viens no maniem mīļākajiem dūlu arsenāla priekšmetiem. Droši velc ārā šo suvenīru vēdeklīti, ko pirms gadiem nopirki ārzemju ceļojumā, bet līdz šim neatradi tam pielietojumu. Tas lieti var palīdzēt brīžos, kad dzemdības ieiet intensīvākos posmos un tu sāc svīst. Savukārt dzemdētājas atbalsta personām ieteikšu lūkot, lai vēdeklīša savienojums neklabinātos pārāk skaļi, kā arī nekristu mammai tieši sejā.

Šķīstošā kafija vai tēja un sava termokrūze

Parasti stacionāros ir pieejama koplietošanas virtuvīte vai vismaz karstais ūdens. Šeit gluži kā diennakts nometnēs, kur pamata maltītes ir pilnībā nodrošinātas un tev nekas netrūks, tomēr vienmēr ir foršāk, ja papildus līdzi ir sava krūze, karotīte un mīļākais dzēriens.

Tenisa bumbiņa, kolas bundža

Foto: Reuters/Scanpix/LETA


Nē, tenisu nespēlēsi un bumbu nemētāsi. Šie noderēs kā masāžas elementi – faktiski jebkas, kas ir mājās, apaļš un izmantojams kā papildu spiediens, piemēram, muguras masāžai. Bumbiņa, mini masāžas ierīce, tukša šampūna pudele (ko piepildīt ar karstu vai aukstu ūdeni turpat no krāna), bet varbūt auksta kolas bundža? Visdrīzāk dzemdībās būsi dažādās pozās, kur ērti pieskarties ar vienu roku vai masāžas elementu novietot zem muguras un uzgulties virsū.

Zeķes vai pleds

Foto: Shutterstock

Kaut kas silts, ērts, mīksts. Varbūt dzemdībās būs karsti, bet varbūt vēsi un neomulīgi? Kas tev palīdz vēsās rudens dienās justies patīkami? Varbūt mammas adītās vilnas zeķes? Bērniņam zeķītes noteikti tev jau ir sapakotas dubultā, padomā arī par sevi!

Turpinājumā – četri raksti no "Cālis.lv" arhīva par to, kas noder dzemdību somā!

Lietderīgas lietas, ko vērts ielikt somā pirms došanās uz dzemdībām

Foto: Shutterstock


Vēlme pēc iespējas labāk sagatavoties bērniņa piedzimšanai ir ļoti labi saprotama vecāku darbība. Tomēr pārlieku liels sagādāto lietu daudzums jauno māmiņu īpašajā dienā var apgrūtināt un pat samulsināt. Ginekoloģe Karlīna Elksne skaidro, kam noteikti jābūt dzemdību somā un bez kā var pilnīgi mierīgi iztikt.

Lasīt vairāk

Piemērotākās uzkodas dzemdībās enerģijas atgūšanai un spēka saglabāšanai

Foto: Shutterstock

Vairāki pēdējos gados veiktie pētījumi apstiprina, ka dzemdību laikā sievietei ir jāēd un jādzer, raksta dabīgu dzemdību atbalsta resurss "WellRoundedBirthPrep.com".

Lasīt vairāk

Ceļā uz slimnīcu. Ko likt līdzi dzemdību somā mammai un mazulim

Foto: PantherMedia/Scanpix

Sākot ar grūtniecības 37. nedēļu topošajai mammai jābūt gatavai kuru katru brīdi doties uz slimnīcu, tāpēc ārsti iesaka salikt lietas, kas būs jāņem līdzi uz slimnīcu, jau laicīgi. Visērtāk ir sagatavot divas somas – vienā salikt visu, kas nepieciešams bērniņam, bet otrā to, kas vajadzīgs mammai.

Lasīt vairāk

Sviestmaizīte un ūdens enerģijai? Vai dzemdību laikā grūtniece drīkst ēst un dzert

Foto: Shutterstock

Dzemdības ne tikai pašas grūtnieces, bet arī dzemdību speciālisti mēdz dēvēt par visnozīmīgāko darbiņu, kas prasa lērumu enerģijas. Un – kur vajag enerģiju, tur klātesošs ir ēdiens. Vai dzemdību laikā, ja grūtnieci pārņēmis izsalkums, drīkst ēst un dzert?

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!