Foto: Shutterstock
Daudziem pamošanās nav brīdis, kad atveras acis – lielai daļai rīts sākas vien mirklī, kad nobaudīti pāris svaigas kafijas malki. Nav noslēpums, ka aromātiskais dzēriens bieži vien tiek uzskatīts par galveno priekšnosacījumu možai un enerģijas pārpilnai dienai, lai gan patiesībā lielāko labumu varētu gūt, kafijas baudīšanu atliekot par stundiņu. Kāpēc tā? Ar ekspertiem skaidro portāls "Huffington Post".

Ticams, ka lielai daļai doma par kafijas krūzes nolikšanu malā rīta stundās nebūt nešķiet vilinoša. Mieru, tikai mieru – pirms izdari secinājumus un pieņem lēmumu, uzklausi arguments. Te, lūk, daži no tiem!

Pirmais "vaininieks" – kortizols

Kortizols ir tā sauktais stresa hormons, kuru daudzi zina ne tās glaimojošākās reputācijas dēļ. Šis hormons, piemēram, ir viens no bremzējošajiem faktoriem, kāpēc neizdodas atbrīvoties no liekā svara tik ātri, kā gribētos. Un, lai gan stresu noteikti labāk redzam ejam nekā nākam, tam organismā ir arī ļoti svarīga funkcija – gluži tāpat kā adrenalīns, tas agrās rīta stundās sniedz enerģiju un palīdz fokusēties. Ņemot vērā, ka dabīgais enerģijas apjoms pēc laba un kvalitatīva miega jau ir pietiekams, papildu kofeīns uzreiz nebūt nav nepieciešams. Labāk iedzer kafiju vēlāk – tādējādi izvairīsies no straujiem enerģijas uzplūdiem un kritumiem.

Vērts piebilst, ka atsevišķiem cilvēkiem pamatīga kafijas krūze kopā ar dabīgo kortizolu var likt kļūt nervozākiem. Uz to norāda arī uztura speciāliste Treisija Lokvūda Bekhema. Šie ļaudis noteikti priecāsies vairāk, ja kofeīns kafijā spēlēs ne tikai pirmo, bet vienīgo vijoli, un to nekādā veidā neietekmētu kortizols. Vērts piebilst, stresa hormona ietekmē cilvēks sasniedz koncentrētības un modrības maksimumu aptuveni 35-40 minūtes pēc mošanās, līdz ar to šis arī ir ieteicamākais nogaidīšanas laiks. Pēc tam jau apsverama ķeršanās klāt kafijas krūzei.

Taču ir dienas, kad patiešām jau agrā rīta stundā nepieciešama pamatīga enerģijas "bumba". Ja kofeīns nekad iepriekš nav izraisījis nervozitāti vai veselības problēmas, šādās dienās nevajag par katru cenu nogaidīt pirms rīta kafijas malkošanas. Kofeīns kombinācijā ar dabīgo rīta enerģiju būs lielisks duets, kas palīdzēs tikt galā ar kādu grūtu pienākumu, izturēt rīta treniņu un tamlīdzīgi.

Kā skaidrojis sirds ķirurgs Stīvens Gundrijs, lielākoties ķermenis kortizolu sāk pastiprināti ražot ap pulksten 4 naktī, gluži tāpat kā adrenalīnu, lai palīdzētu sagatavoties jaunai dienai. Kofeīns veicina arī glikozes līmeņa svārstības, līdz ar to kafijas krūze kaut vai pirms rīta pastaigas ar suni ir ieteicama.

Foto: Shutterstock

Kas interesanti, nelielai pauzītei starp mošanos un ķeršanos klāt kafijas krūzei var būt arī psiholoģiski ieguvumi. Šajā gadījumā cilvēkam nedaudz jacīnās ar sevi – ja viņš visu dzīvi pieradis kafiju dzert uzreiz, bet tagad spiests sev sist pa nagiem, visticamāk, bauda tā malkošanas brīdī būs daudz lielāka. Rutīna ir rutīna, tāpēc ar laiku mazos dzīves prieciņus uztveram kā pilnībā pašsaprotamus. Pīters Duglass, platformas "Humantold" radītājs, uzsvēris, – kafijas malkošana pēc acu atvēršanas ar laiku pārtop ļoti paredzamā darbībā, taču pat tāds sīkums kā sava rituāla nobīde laika līnijā var pēcāk sniegt lielāku apmierinātības sajūtu.

Psihoterapeite Alisone Stouna teic, ka jauno eksperimentu ieteicams konstanti ievērot līdz brīdim, kad patiesi spēj kafijas pauzi izbaudīt. "Ja rīti mēdz būt haotiski un kafijas dzeršana ir tikai vienkāršs ieradums, iespējams, ir vērts pamēģināt ar tās malkošanu nesteigties. Atvēli divas trīs minūtes, lai no procesa gūtu patīkamas sajūtas."

Kā plānot brokastis?

Ir kafijas mīļi, kas aromātiskā dzēriena krūzi sauc savām par brokastīm – viens kārtīgu maltīti neietur laika trūkuma dēļ, citam pēc kafijas iemalkošanas jau parādījusies sava veida sāta sajūta. Taču, ņemot vērā, – kafijas dzeršana tukšā dūšā paaugstina kuņģa skābumu, kas savukārt var izraisīt dedzināšanu un gremošanas traucējumus visas dienas garumā, tāpēc kafija tukšā dūšā noteikti nebūs prātīgākais variants. Ķermenim nepieciešama "normāla" pārtika, līdz ar to daudz pieņemamāks variants būtu ūdens glāze, brokastu maltīte un kafija.

Kāds tad ir piemērotākais brokastu laiks? Tas atkarīgs no katra individuālā dienas ritma, taču vairumā gadījumu ieturēt maltīti vajadzētu stundas laikā pēc pamošanās, teic uztura speciāliste Šārona Kolisone. "Tas ir tāpat kā ieliet mašīnā degvielu," viņa uzsver. Savukārt, ja rītu ierasts sākt ar fiziskajām aktivitātēm, labs variants būtu maltīti plānot iepriekš. "Treniņa kvalitāte var būt traucēta, ja ķermenis iepriekš netiek uzpildīts." Vairāk par to, vai brokastu ieturēšana palīdz atbrīvoties no liekā svara un kādas īsti izskatās veselīgas brokastis, atradīsi šajā rakstā.

Par kafijas veselīgumu šķēpi tiek lauzti jau kopš laika gala. Cik daudz krūzītes dienā var izdzert? Kāda ir slikta kafijas dzeršanas prakse? Un vispār – kafija labai veselībai ir draugs vai kaitnieks? Atbildes uzzini rakstos zemāk!

Septiņi mīti par uzmundrinošo dzērienu kafiju

Foto: Shutterstock


Vai kafiju jāliek ledusskapī un vai to tiešām nedrīkst dzert vakarā? Par tumšo virumu ir neskaitāmi priekšstati, kas nereti nezināšanas dēļ tiek pieņemti par patiesību. Tāpat kafijai dažkārt piedēvē īpašības, kas tai patiesībā nemaz nepiemīt.

Lasīt vairāk

Mūžīgais jautājums vai un cik daudz kafijas var dzert grūtniecības laikā

Foto: PantherMedia/Scanpix


Daudzām sievietēm grūtniecības laikā kafijas smarža un garša uzdzen nelabumu, bet tikpat daudzām kafijas dzeršana sagādā vēl lielāku baudu, nekā pirms grūtniecības. Zināms, ka kafijā ir kofeīns, tādēļ pastāv mūžīgais jautājums – vai un cik daudz kafijas var dzert gaidību laikā, lai šī dzēriena lietošana nekaitētu mazuļa veselībai.

Lasīt vairāk

Pārāk daudz kafijas: pazīmes un ieteikumi

Foto: Shutterstock


Kafijai piemīt ļoti daudz pozitīvu īpašību, bet lielos daudzumos tā var nodarīt kaitējumu veselībai un radīt nepatīkamus blakusefektus. "Prevention" ir apkopojis vairākas pazīmes, kas liecina – kafija patērēta pārāk daudz. Gadījumā, ja pamani vienu vai vairākas šīs pazīmes regulāri, noteikti ir vērts apsvērt, vai nav pienācis laiks samazināt patērētās kafijas daudzumu vai izmēģināt kādu no speciālistu ieteikumiem blakusparādību mazināšanai.

Lasīt vairāk

Kafija ar pienu un citas kļūdas, kas traucē uzsūkties vērtīgām uzturvielām

Foto: Shutterstock


Tas, ka lieto uzturā produktus, kas bagātīgi ar mikroelementiem, vēl nenozīmē, ka tavs organisms spēj paņemt no tiem visu labumu. Gadās, ka, neveiksmīgi kombinējot pārtikas produktus, paši neapzināti traucējam organismā uzsūkties un tikt izmantotām vērtīgām minerālvielām, jo tā nu tas dabā ir iekārtots, ka vienas vielas klātbūtne maltītē var traucēt citas vielas uzsūkšanos. Vai domā, ka, dzerot kafiju ar pienu, apgādā savu organismu ar kalciju? Diemžēl labums no šāda padzēriena kauliem būs gaužām niecīgs. "Rutks" apkopoja vairākas būtiskas kļūdas, ko pieļaujot, liedzam organismam tikt pie vērtīgām vielām.

Lasīt vairāk

Kafija – veselībai vērtīgs dzēriens vai bīstams kaitnieks?


Pēdējos gados kafija, šķiet, turpina savu uzvaras gājienu. Frapučīno, karstās un aukstās lattes, filtrētas, nefiltrētas... Tā varētu turpināt un turpināt. Taču par kafijas veselīgumu joprojām tiek lauzti šķēpi. Daži metas to aizstāvēt, savukārt citi uzsver, cik būtiski ir atturēties no tumšā dzēriena. Tieši tāpēc skaidrojam, kas kafijā ir vērtīgs un kas – kaitīgs.

Lasīt vairāk

Ne tikai možumam un enerģijai. Kā kafija ietekmē veselību

Foto: Shutterstock


Kafija ir viena no lietām, bez kā neskaitāmi cilvēki nevar iedomāties savas dienas sākumu, bet daļa arī pusdienlaiku un pēcpusdienu. Par to, vai kafija ir veselīga vai, tieši pretēji, kaitīga veselībai, ļoti daudzi nav vienisprātis. Ir cilvēki, kas novērtē enerģiju un spēku, ko tā dod, bet citi šim dzērienam pārmet negatīvu ietekmi uz sirdsdarbību un gremošanas sistēmu.

Lasīt vairāk

Kafijas dzērienu un cigoriņu kafijas ietekme uz veselību – kas ieteicams un no kā izvairīties

Foto: Shutterstock


Daudziem cilvēkiem rīts bez kafijas tasītes šķiet neiespējams dienas sākums, bet netrūkst tādu, kas apzināti izvairās no šī aromātiskā dzēriena lietošanas. Lai arī kafija patiešām sniedz možumu un enerģiju, kā arī satur daudz vērtīgu vielu, ne visos gadījumos tā ir ieteicama, īpaši, ja tā bagātināta ar dažādām piedevām, kuru kaitīgums ir ievērojami lielāks nekā ieguvumi, ko sniedz tumšais brūvējums. Tāpat atceries, ka, piemēram, cigoriņu kafija, uz organismu iedarbojas pavisam citādāk nekā možumu raisošais dzēriens.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!