Foto: Shutterstock
Laikā, kad liela daļa mūsu dienas aizrit pie biroja galda, dīvānā vai auto sēdeklī, sēdošs dzīvesveids kļūst par arvien lielāku draudu mūsu veselībai. Turklāt liekais svars nav vienīgā problēma, ko var izraisīt mazkustīgums. Piedāvājam iepazīties ar sēdoša dzīvesveida izraisītajām veselības problēmām, ko uzskaitījuši "Women's Health" eksperti.

Pasliktinās miega kvalitāte

Ja tu daudz laika pavadi sēžot krēslā, nav nekāds brīnums, ka dienas beigās tavas kājas ir uztūkušas. Tomēr vizuālais efekts un smaguma sajūta kājās nebūt nav tas ļaunākais un nepatīkamākais. Apguļoties uztūkums kājās mazinās, bet tā vietā var nedaudz pietūkt kakls, izraisot elpošanas traucējumus miegā jeb miega apnoju.

Aptaukošanās risks palielinās

Atceries, ka liekā svara un aptaukošanās iespēja nav saistīta tikai ar uzturu. Ilga sēdēšana šo iespējamību palielina vairākos veidos. Protams, ja maz kustēsies un ilgi sēdēsi, nesadedzināsi pietiekamu daudzumu kaloriju. Turklāt kustību trūkums un ilgstoša sēdēšana paātrina tauku veidošanos.

Cukura līmeņa svārstības

Pēc katras maltītes paaugstinās tavs cukura līmenis asinīs. Tomēr ne visiem šīs svārstības ir vienādi bīstamas. Izrādās – cilvēkiem ar sēdošu dzīvesveidu svārstības ir izteiktākas. Turklāt tās novērojamas ne tikai pēc saldumu pieēšanās. Galvenā problēma izteiktām cukura līmeņa svārstībām ir lielāks cukura diabēta risks.

Pasliktinās atmiņa

Jo vairāk sēdēsi, jo agrāk piedzīvosi tādus mirkļus un sajūtas, ko parasti asociē ar novecošanu. Piemēram, atmiņas pasliktināšanās vecumdienās nav nekas neparasts. Izrādās, ka mazkustīgums, aptaukošanās un diabēts šo procesu var paātrināt. Pozitīvā ziņa – sākt dzīvot aktīvāk nekad nav par vēlu.

Plaušu veselība pasliktināsies

Regulāra un ilga sēdēšana var kaitēt arī tavu plaušu veselībai, proti, ir izpētīts, ka mazkustīgs dzīvesveids palielina iespējamību, ka plaušās veidosies trombi. Jāpiebilst, ka īpaši uzmanīgām jābūt sievietēm, kam ir sēdošs dzīvesveids un kas lieto hormonālo kontracepciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!