Foto: DELFI
Ar veselīgu dzīvesveidu iedzīvotājiem Latvijā visvairāk asociējas dzērvenes (34%) un āboli (31%), to nosaka C vitamīna esamība šajās ogās un augļos. Tā noskaidrots Latvijas Augļkopju asociācijas veiktajā pētījumā.

Nedaudz mazāk ar veselīgu dzīvesveidu saistās mellenes (22%), zemenes (21%) un upenes (21%). Tradicionāli par C vitamīna avotu uzskatītie citroni (17%) mazliet atpaliek no iepriekš minētajiem, tālāk seko avenes, brūklenes un apelsīni.

Lielākā daļa aptaujāto kā galveno iemeslu, kāpēc šie augļi un ogas asociējas ar veselīgu dzīvesveidu, min tieši vitamīnu daudzumu tajos, īpaši uzsverot C vitamīnu. Daudziem noteicošais ir uzskats, ka šie augļi un ogas palīdz pret kādām noteiktām slimībām, bet daļai respondentu svarīgs ir fakts, ka augļi un ogas audzēti Latvijā.

Uztura speciāliste Natālija Petruhina: "Tuvojoties vasarai, cilvēki sāk vairāk domāt par veselīgu un svaigu produktu lietošanu uzturā. Tomēr bieži vien cilvēki nav informēti par labākajiem C vitamīna avotiem - visvairāk C vitamīna satur upenes, kivi un zemenes. Salīdzinot ar citronu, upenes satur trīs reizes vairāk C vitamīna. Liela nozīme ir arī augļu un ogu dažādībai, jo krāsaināk - jo veselīgāk. Pārspīlētos daudzumos nevajadzētu lietot skābas ogas, kas bieži vien tautā nepamatoti tiek uzskatītas par veselīgākām. Tāpat nozīmīgs ir augļu un ogu lietošanas veids, piemēram, svaigā veidā upenes noteikti būs daudz vērtīgākas par termiski apstrādātām. Par augļu un ogu iekļaušanu ikdienas ēdienkartē biežāk atceras tieši vasarā un rudenī, tomēr veselīgā ēdienkartē augļiem un ogām jābūt katru dienu visa gada garumā, arī pavasarī un ziemā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!