Foto: Shutterstock
Latvijas pļavas un piemājas dārzi vasarā ir bagāti ar dažādiem augiem, kuriem piemīt ārstnieciskas īpašības. Uzturā lietojot šo augu tējas, var uzlabot veselību. Galvenais ir zināt, kam katrs augs var būt noderīgs un kā šīs tējas pagatavot.

Sarkanais āboliņš

No šī auga var vārīt tēju, ko lietot profilaksei ikdienā. Tēja palīdzēs arī saslimšanu gadījumā, piemēram, ja ir drudzis, saaukstēšanās, bronhiālā astma. 

Kā pagatavot?

Viena ēdamkarote drogas uz vienu glāzi verdoša ūdens. To var dzer trīs četras glāzes dienā.

Foto: DaceUdre

Zilā rudzupuķe

Zilā rudzupuķe ir ne vien iecienīta tās skaistuma, bet arī ārstniecisko īpašību dēļ. Zilās rudzupuķes tēja ieteicama galvas sāpju, angīnas, kuņģa un zarnu iekaisuma gadījumā. Tā noder arī, ja ir saaukstēšanās, nieru, urīnpūšļa slimības.

Kā pagatavot?

Uzlējumam ņem vienu tējkaroti ziedu uz vienu glāzi ūdens.

Foto: edite7

Kumelītes

Kumelītēm piemīt daudz ārstniecisku īpašību. Tās var ārstēt tādas kaites kā alerģiskais gastrīts, žultspūšļa slimības, arī aknu vai nieru slimības. Kumelītes iesaka arī sievietēm sāpīgu menstruāciju gadījumā. Tās tiek lietotas arī, ja ir nogurums, bijusi fiziska pārslodze. 

Kā pagatavot?

Novārījumu gatavo, ņemot vienu tējkaroti ziedu uz vienu glāzi ūdens.

Foto: Shutterstock

Mātere

Mātere iedarbojas nomierinoši uz centrālo nervu sistēmu. Tā labvēlīgi iedarbojas arī uz sirdi – pastiprina sirds savilkšanās spējas, pazemina spiedienu. Mātere ārstē arī stenokardiju, tūsku un epilepsiju, kā arī taisnās zarnas, kataru un kuņģa spazmas.

Kā pagatavot?

Viena ēdamkarote drogas uz vienu glāzi ūdens. Tēju izdzer divās reizēs dienas laikā. 

Peonijas

Arī šis skaistais zieds ir apdāvināts ar ārstnieciskām īpašībām. Peonijas sakne palīdz pret tādām kaitēm kā astma, podagra, vēdersāpes. Ārstē arī nieru un urīnpūšļa akmeņus. Peoniju sakņu preparāti tiek lietoti arī kā pretsāpju līdzeklis. 

Kā pagatavot?

½ tējkarotes peonijas sakņu uz vienu glāzi ūdens.

Foto: Privātais arhīvs

Biškrēsliņi

Biškrēsliņi satur tujonu, kas iedarbojas uz zarnu parazītiem. Drogu pulveri un uzlējumu medicīnā lieto pret cērmēm, velteniskiem tārpiem un spalīšiem. Ir arī konstatēts, ka biškrēsliņu drogai piemīt fitoncīdu aktivitāte, kas veicina žults sekrēciju.

Kā pagatavot?

To nedrīkst vārīt stipru – 20 grami uz vienu glāzi ūdens.
Savukārt profilaktiskos nolūkos – viena ēdamkarote drogas uz vienu litru ūdens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!