Foto: Shutterstock
Tuvojoties vasarai, netrūkst cilvēku, kas vēlas atbrīvoties no kāda lieka kilograma, lai pludmales sezonu sagaidītu ar pārliecību par savu ķermeni. Tāpat arī der piebilst, ka liekais svars pašlaik ir viena no aktuālākajām problēmām, kas skar sabiedrības veselību. Neatkarīgi no gadalaika un sabiedrības uzliktajām normām veselīgs dzīvesveids un svars tev palīdzēs justies labāk visos gadalaikos, tāpēc ir būtiski ieviest paradumus, kas bez īpašas piepūles palīdz uzturēt formu.

Jāteic gan, ka daudzos gadījumos mums tikai šķiet, ka mūsu ķermenis nav pietiekami slaids vai skaists. Galvenajam kritērijam cīņā ar liekajiem kilogramiem vajadzētu būt tavai veselībai. Iespējams, ka ar to viss ir kārtībā un nekādas tievēšanas kūres tev nav vajadzīgas. Ieskaties šeit, lai uzzinātu savu ķermeņa masas indeksu un saprastu, kā tad īsti ir. Iespējams, tev būtu labāk, ja tu pieņemtos svarā, nevis drudžaini censtos atbrīvoties no vēl kāda kilograma.

Diētas ļoti bieži ir efektīvs un ātrs svara zaudēšanas līdzeklis, bet tām ir viens ļoti būtisks trūkums – tās nenodrošina ilgtermiņa rezultātu. Iedvesmojoties no "Very Well" un "Web Md", piedāvājam iepazīties ar paradumiem, kas palīdzēs vieglāk atbrīvoties no liekā svara, neievērojot apnicīgas un stingras diētas.

Ja esi ceļā uz veselīgāku dzīvi un centies atbrīvoties no liekā svara, ieklausies arī diētas ārsta Anda Brēmaņa viedoklī un ieteikumos par dažādām svara zaudēšanas metodēm. Plašāk lasi šeit.

Seko līdzi izdzertajām kalorijām

Foto: Shutterstock
Liela daļa cilvēku neapzinās, cik daudz kaloriju dienā tiek uzņemts, un naivi domā, ka viņi patērē visu, ko dienas laikā uzņem. Viena no lielākajām kļūdām ceļā uz slaidāku augumu ir "tukšo kaloriju" uzņemšana. Tas nozīmē, ka cilvēks uzņem enerģiju ar produktiem, kas nerada sāta sajūtu un kuru vienīgā vērtība ir kalorijas. Tādi ir ļoti daudzi saldinātie dzērieni, piemēram, limonādes, sporta dzērieni, sulu dzērieni, saldinātas tējas un kafijas dzērieni ar dažādām garšām.

Nereti šādi dzērieni tiek reklamēti kā enerģijas un, iespējams, vitamīnu lādiņš, tomēr bieži tajos ir ļoti daudz cukura, kas nozīmē – kaloriju. Protams, laiku pa laikam cukurs un tā sniegtā enerģija var noderēt ikvienam, bet šie dzērieni nav piemēroti slāpju dzesēšanai. Tam vislabāk izvēlēties ūdeni, kam garšu vari piešķirt, iemetot tajā citrona vai apelsīna šķēli, kādu ogu vai piparmētras lapiņu.

Ja ikdienā dzer daudz sulu, kafijas vai tējas ar cukuru (vai aromātisku sīrupu) un citu saldinātu dzērienu, parēķini, cik daudz cukura ar tiem uzņem dienas laikā. Varbūt tas palīdzēs ieraudzīt kopainu un rūpīgi izvērtēt savus paradumus.

Pievērs uzmanību miega daudzumam un kvalitātei

Foto: Shutterstock
Tici vai ne, bet miega daudzums un kvalitāte ietekmē tavu ēdienu izvēli dienas laikā, un tas nozīmē, ka gulēšanas paradumi var ietekmēt arī uzņemto kaloriju daudzumu un tavus centienus atbrīvoties no liekā svara. Saldināts dzēriens vai kafija ar cukuru ļoti bieži tiek malkota, lai palīdzētu saglabāt mundrumu pēc negulētas nakts. Tāpat nogurums var likt izlemt par labu neveselīgiem našķiem, ēšanai ārpus mājām vai vakariņu pasūtīšanai uz mājām, kas bieži nozīmē arī neveselīgu izvēli. Tas nav nekas neparasts, ka vakarā vienkārši pietrūkst spēka, lai gatavotu kaut ko veselīgu, un gribas taču sevi palutināt.

Ievēro ieteikumus labākam miegam, un arī tavi ēšanas paradumi būs veselīgāki. Dažas lietas ir pagalam vienkāršas, piemēram, neturi tālruni pie gultas un nepārbaudi e-pastu, kā arī neiznieko laiku sociālajos tīklos tieši pirms gulētiešanas. Centies ievērot miega režīmu, dodoties gulēt un mostoties katru dienu vienā un tai pašā laikā. Tas attiecas arī uz brīvdienām! Palīdzēt var arī telpu vēdināšana un nedaudz zemāka gaisa temperatūra guļamistabā.


Treniņus uzsāc palēnām un nepārslogo sevi

Foto: Shutterstock
Ieviest treniņus savā ikdienas rutīnā, protams, ir ļoti laba doma, ja vēlies uzturēt sevi formā un justies labi. Regulāra izkustēšanās, ievērojot profesionāla trenera norādījumus, īpaši noderēs cilvēkiem ar sēdošu darbu un mazkustīgu dzīvesveidu. Tā uzlabos vispārējo veselību, palīdzēs atbrīvoties no stīvuma un saspringuma.

Tomēr atceries, ka noteikti nevajag pārspīlēt. Ja iepriekš ar sportu neesi nodarbojusies, labāk sāc ar kaut ko vienkāršāku un kaut ko, kas tev sagādā prieku. Ir ļoti būtiski, ka vingro regulāri. Ja sāc izlaist treniņus un meklēt dažādus attaisnojumus, lai tos neapmeklētu, iespējams, ka esi izvēlējusies programmu, kas tev ir par grūtu. Labāk regulāri veikt vieglākas aktivitātes, nekā pa retam doties uz ļoti smagu treniņu. Kad būsi pieradusi pie vieglākiem vingrinājumiem, varēsi slodzi pakāpeniski palielināt.

Veicot ikdienas aktivitātes, kusties vairāk

Foto: Shutterstock
Ikdienas treniņi patiešām ir ļoti, ļoti būtiski, bet ar trim treniņiem nedēļā tev nepietiks, ja pārējā laikā nebūs nekādu fizisko aktivitāšu. Var gadīties, ka sporta zāles apmeklējums šādā situācijā nodara vairāk ļauna nekā laba. Ir ļoti būtiski palielināt fizisko aktivitāti arī ikdienā. Cilvēki bieži neapzinās, cik mazkustīgi viņi ir ikdienā. Ja reizi nedēļā dodies stundu garā pastaigā, tas nenozīmē, ka esi fiziski aktīvs cilvēks.

Viens no veidiem, kā sekot līdzi savām ikdienas aktivitātēm, ir ierīču, kas palīdz uzskaitīt ikdienā paveikto, izmantošana. Var noderēt gan fitnesa aproce, gan soļu skaitītājs tālrunī. Tas palīdzēs saprast, cik daudz ikdienā kusties, izvirzīt mērķus un sekot līdzi to sasniegšanai. Iestati savā aprocē atgādinājumu izkustēties brīžos, kad pārāk daudz laika pavadīts sēžot. Veic nelielas izmaiņas savā ikdienā, piemēram, uz darbu dodies kājām vai ar velosipēdu. Ja brauc ar sabiedrisko transportu, izkāp no tā pieturu agrāk un kaut vai daļu ceļa noej kājām.

Veselīga vide un cilvēki tev apkārt – vieglāks ceļš uz mērķi

Foto: Shutterstock
Vienam sasniegt dažādus mērķus ir grūtāk nekā kopā ar draugiem. Ja tavā draugu lokā ir arī citi, kas vēlas uzlabot savu formu, sazinieties, tiecieties un veiciet dažādas aktivitātes kopā. Tas var palīdzēt saglabāt motivāciju brīžos, kad gribas padoties. Tiekoties ar draugiem, seko līdzi tam, lai apkārt nebūtu pārāk daudz kārdinājumu. Kafijas dzeršanu konditorijā aizvieto ar pastaigu parkā vai kafijas dzeršanu savās mājās. Tikai piekodini, lai draugi nenes dāvanā kūkas un citus neveselīgus našķus.

Par labu nāks arī tas, ja veselīgāku padarīsi savu virtuālo vidi. Sāc sekot profiliem, kas piedāvā informāciju par veselīgu dzīvesveidu un motivē mērķu sasniegšanai. Tas ikdienā var atgādināt par taviem mērķiem un sniegt motivāciju, ja gatavojies padoties. Tāpat atceries, ka labāk sekot treneriem un cilvēkiem, kas iedvesmo un motivē, stāstot par saviem ikdienas treniņiem un uzturu. Profili, kuros redzami cilvēki ar perfektu ķermeni, bet netiek atspoguļotas ikdienas grūtības, kas ļauj tādu iegūt, var likt zaudēt motivāciju.

Ieteikumi ēšanas paradumu maiņai

Foto: Shutterstock
Protams, cīņā ar lieko svaru ļoti būtiski ir arī tavi ēšanas paradumi. Pirmais solis uz pārmaiņām ir rūpīga to izvērtēšana. Cik daudz kaloriju un kādā veidā tu uzņem? Uzskaiti visu, arī cukurotos dzērienus un palīdzību bērniem iztukšot viņu šķīvjus. Atpazīsti paradumus, kas liek tev uzņemt daudz lieku kaloriju, un sāc ar atbrīvošanos no tiem. Plāno savas ēdienreizes un uzkodas. Ja nespēsi saplānot, nespēsi arī ieviest veselīgākus ēšanas paradumus. Ļoti būtiski ir ēst regulāri un neaizmirst kopējā uzņemto kaloriju skaitā iekļaut arī visas uzkodas. Cepumu pa cepumam tu vari izēst visu paciņu un to pat nepamanīt.

Nedodies iepirkties ar tukšu vēderu. Tas palielina iespējamību, ka nopirksi daudz neveselīgu našķu. Atceries, ka labāk ēst pie galda – lēnām un apzināti. Izbaudi ēdiena garšu. Ātri ēdot, tu apēdīsi par daudz, pirms vēl parādīsies sāta sajūta. Tāpat steigā ieturētas maltītes (īpaši, ja ēd, ejot pa ielu, nevis pie galda) ir vieglāk aizmirst. Iesāc dienu ar veselīgām brokastīm. Tās sniegs enerģiju un apziņu, ka sākums bijis veselīgs un ir vērts turpināt tādā pašā garā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!