"Cilvēks, kas sēž vismaz sešas stundas, tiek uzskatīts par ilgstoša, sēdoša darba darītāju," norāda Rīgas Stradiņa universitātes asistente un fizioterapeite Daiga Pulmane. Tāpēc, ja arī tava ikdiena tiek pavadīta mazkustīgi un lielākoties pie datora ekrāna, izzini kāpēc ir svarīgi izkustēties un kā to pareizi darīt.

Kā skaidro fizioterapeite, ilgstoša un sēdoša darba laikā netiek nodrošināta asins cirkulācija visā ķermenī – dažas muskuļu grupas ir saspringtas, savukārt citas atslābušas. Līdz ar to svarīgi ir reizi vienā stundā piecas minūtes veltīt kustībām, piemēram, izstaipīties vai doties nelielā pastaigā.

"Ilgstoši skatoties vienā punktā vai papīros, vai monitorā, tiek noslogota arī redze un redzes muskulatūra. Ja redze tiek kaut kādā veidā ilgstoši noslogota un paliek neskaidra, tad ir bīstamība un varētu būt dažādas sāpes galvā, plecos, kaklā un pat rokās," stāsta Daiga Pulmane. Viņa norāda, ka galvassāpes var rasties ne tikai saistībā ar sasprindzinātu redzi, bet arī saspringtu muskulatūru.

Ilgstošas sēdēšanas rezultātā, cilvēks saspiež savu iegurni, cirkšņus, tāpēc tiek traucēta asins cirkulācija uz kājām, kā arī tiek noslogota jostas daļa. "Ilga sēdēšana nav labvēlīga organismam, tādēļ ik pa brīdim ir jāizstiepjas, jāpieceļas, jāpastaigā," norāda fizioterapeite.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!