Foto: Shutterstock

Smēķēšana patiešām ir netikums, ka būtiski kaitē tavai veselībai un pašsajūtai. Ne velti cigaretes tiek dēvētas arī par zārka naglām. Iemeslu, kāpēc no šī ieraduma atbrīvoties, patiešām ir daudz. Izrēķini, cik daudz smēķēšana tev izmaksā gada laikā un cik daudz varētu paspēt, ja visas minūtes, kas pavadītas smēķējot, veltītu kaut kam citam. Tāpat noteikti nevajadzētu aizmirst par to, kā mainītos tava pašsajūta un veselība.

Pulmonoloģe Zaiga Kravale skaidroja, ka degšanas procesā cigaretē veidojas un smēķētāja plaušās nonāk ap 250 kaitīgu vielu, no tām 69 ir kancerogēnas. Tāpat tavos bronhos veidojas nepārtraukts termisks apdegums, kā arī tie visu laiku ir sašaurināti. Un tā ir tikai daļa no tā, ko cigarešu kūpināšana nodara tavam organismam.

Protams, smēķēšanas atmešana nekad nav viegls process, un, kā norādīja narkoloģe Ilze Maksima, ka to iespējams izdarīt tikai tiem, kas to vēlas un saprot, kāpēc tas nepieciešams. Smēķēšanas atmešana vienmēr ir komplekss process, kurā var nākties iesaistīt speciālistu. Vairāk par to, kā un kāpēc atmest smēķēšanu, tu vari lasīt šeit.

Iedvesmojoties no "Web Md", Lielbritānijas veselības servisa un Pasaules veselības organizācijas gatavotajiem materiāliem, piedāvājam iepazīties ar piecām pārmaiņām, ko piedzīvosi, atmetot smēķēšanu.

Tev būs vieglāk elpot

Foto: Shutterstock
Smēķēšana samazina plaušu kapacitāti, tāpēc daudziem smēķētājiem ir problēmas ar elpošanu. Atmetot šo netikumu, ir iespējams situāciju uzlabot – jau deviņu mēnešu laikā plaušu kapacitāte palielinās pat par 10 procentiem. Ņemot vērā, ka plaušu kapacitāte samazinās, cilvēkam kļūstot vecākam, 20 vai 30 gadu vecumā izmaiņas var nebūt tik pamanāmas. Atšķirības elpošanā šādā vecumā var pamanīt fiziskas slodzes laikā. Kļūstot vecākai, maksimālā plaušu kapacitāte var ietekmēt to, cik labi un veselīgi jūties, kā arī to, vai tu pūt un sēc, kāpjot pa kāpnēm.

Vieglāk elpot kļūst jau pavisam neilgi pēc tam, kad atmesta smēķēšana. Ja cilvēks pārstāj smēķēt, jau trešajā dienā viņam ir vairāk enerģijas un elpot kļūst vieglāk. Ar katru dienu pašsajūta arvien vairāk uzlabojas. Pēc trīs līdz deviņiem mēnešiem ieelpa un izelpa kļūst dziļāka un tīrāka. Klepus vairs nav sauss un nepatīkams. Tas drīzāk palīdz attīrīt elpceļus. Samazinās arī saaukstēšanās un citu slimību risks.

Tev būs vairāk spēka un enerģijas

Foto: Shutterstock
Vēl viens ieguvums no smēķēšanas atmešanas ir enerģijas palielināšanās. Jau no otrās līdz 12. nedēļai pēc pēdējās cigaretes nokūpināšanai uzlabojas asinsrite. Tas nozīmē, ka visas fiziskās aktivitātes, ieskaitot staigāšanu un skriešanu, ir daudz vieglāk paveicamas. Uzlabosies arī imunitāte, un tev būs vieglāk uzveikt tādas slimības kā saaukstēšanās un gripa. Tāpat samazināsies nogurums un galvassāpju iespējamība.

Ņemot vērā, ka uzlabosies elpošana, fiziskās aktivitātes sagādās mazāk grūtību. Tu varēsi trenēties, nebaidoties no reiboņiem, aizdusas vai citām problēmām, kas šo nodarbi varētu traucēt. Lietas, kas tev pašlaik sagādā grūtības, kļūs vieglāk paveicamas, un tu spēcīgāka un enerģiskāka, varēsi paveikt vairāk nekā iepriekš.

Tev būs mazāk stresa

Foto: Shutterstock
Atkarība no nikotīna, gluži tāpat kā jebkura cita atkarība, pasliktina tavu pašsajūtu. Vai esi kādreiz bijusi situācijā, ka nespēj koncentrēties, jo tik ļoti vēlies aizdedzināt cigareti un ievilkt kādu dūmu? Tavs organisms prasa nikotīnu, liek tev piedzīvot nepatīkamas sajūtas un stresu. Pēc tam, kad būsi atmetusi, tu būsi atbrīvojusies arī no tā.

Smēķētāju ķermenis izjūtu stresu ļoti bieži, ko tas sauc pēc nākamās nikotīna devas, turklāt nepieciešamība uzņemt nikotīnu pastiprina pārējās negatīvās emocijas, radot vēl vairāk stresa. Ir ļoti viegli sajaukt īstus satraukumus ar stresu, ko ķermenim rada nepieciešamība uzsmēķēt, tāpēc smēķētāji bieži maldīgi uzskata, ka cigarete viņus nomierina. Patiesībā stresu radu rada tas, ka cilvēks nav ticis pie nākamās nikotīna devas.

Atceries, ka cilvēkiem pēc smēķēšanas atmešanas dzīvē parasti ir mazāk stresa. Smēķēšanas aizstāšana ar nodarbi, kas patiešām palīdz mazināt stresu un ir arī veselīga, tev noteikti nāks tikai par labu. Ieteikumus stresa mazināšanai un kontrolēšanai vari uzzināt šeit.

Tu kļūsi pievilcīgāka

Foto: Shutterstock
Lai arī filmās un žurnālos nereti ir redzamas sievietes un vīrieši, kas tur rokā cigaretes un izskatās neticami pievilcīgi, realitāte ir pavisam citādāka. Vai, skatoties kino, tu jūti, kā ož piesmēķētā telpa, kurā pievilcīgais tēls kūpina savu cigareti, kā smaržo šī cilvēka mati, rokas, elpa un apģērbs? Turklāt smēķēšana ietekmē arī tavu izskatu.

Smēķēšana paātrina krunku veidošanos un ādas novecošanos, tāpēc atbrīvošanās no šī netikuma var palīdzēt ilgāk saglabāt jauneklīgu izskatu. Nesmēķētāju āda saņem vairāk barības vielu un skābekli. Atmetot smēķēšanu, uzlabosies arī tava ādas krāsa. Tāpat atteikšanās no tabakas pārtrauks zobu dzeltēšanu, uzlabosies arī tava elpa. Tāpat, atmetot smēķēšanu, samazinās risks ciest no smaganu slimībām, kas veicina zobu izkrišanu.

Samazināsies dažādu slimību risks, un tu dzīvosi ilgāk

Foto: PantherMedia/Scanpix
Puse no pieredzējušiem smēķētājiem mirst priekšlaicīgi, jo saskaras ar kādu no slimībām, kuru attīstību veicina šis netikums. Tās var būt sirds slimības, plaušu vēzis un hronisks bronhīts. Cilvēks, kas sācis smēķēt agri un netikumu atmet līdz 30 gadiem, savai dzīvei pievieno vēl apmēram 10 gadus. Ja smēķēšanu atmet 60 gadu vecumā, dzīves garums palielinās par vidēji trīs gadiem.

Neatkarīgi no tā, kādā vecumā atmetīsi smēķēšanu, tu būsi ieguvēja. Tu ne tikai dzīvosi ilgāk, bet tev būs arī lielākas iespējas piedzīvot veselīgas un laimīgas vecumdienas bez kustību ierobežojumiem. Jau divas nedēļas pēc atmešanas uzlabosies tava asinsrite, Pēc mēneša sāks samazināties klepus un elpas trūkums. Ja nesmēķēsi gadu, ievērojami samazināsies sirds slimību risks, pēc pieciem līdz 15 gadiem insulta risks būs tāds pats kā nesmēķētājiem, pēc 10 gadiem ievērojami samazināsies arī plaušu vēža risks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!