Foto: Shutterstock
Cilvēkiem nereti šķiet, ka gremošanas traucējumi nav nekas nopietns un bīstams, tādēļ dzīvo ar apziņu – ja problēma īpaši neietekmē dzīves kvalitāti, tad tas nav nekas īpašs, varu neuztraukties, iedzert kādu tabletīti vai tēju, un viss pāries. Tomēr bieži vien, īpaši cilvēki pēc 50 gadu vecuma, nepamana pārmaiņas ķermenī un organismā, piemēram, svara zudumu, vēdera izejas un citas izmaiņas, kas patiesībā liecina, ka kaut kas nav kārtībā un ir jāvēršas pēc palīdzības pie speciālista.


Diskomforts vai smaguma sajūta pēc maltītes, gāzes un vēdera uzpūšanās, un sāpes kuņģī ir biežākie gremošanas sistēmas traucējumu simptomi, kuru rezultātā cilvēki dodas uz aptieku, iegādājas un lieto gremošanas fermentus. Ir daļa pacientu, kuri tieši pēc lielākiem svētkiem, piemēram, Ziemassvētkiem, Jāņiem un pat Lieldienām, jūtas slikti un izjūt diskomfortu. Ja tas notiek neregulāri, piemēram, pēc pārēšanās, pārmērīgas alkohola lietošanas – to ir iespējams risināt, dzerot fermentus. Tomēr, ja smaguma sajūta pēc maltītes vai diskomforts sāk parādīties arvien biežāk un pāriet tikai pēc dažām stundām, izmantojot dažādas atlabšanas metodes (kumelīšu tēja, neēšanas diēta, fermentu dzeršana), ir jāvēršas pie ģimenes ārsta vai speciālista.

Katrs no mums paliek vecāks, mūsu organisms mainās, un šūnas noveco. Arī ģenētiskie faktori var ietekmēt kuņģa zarnu trakta darbību, tāpat arī alkohola lietošana, iedzimtas kaites, medikamenti un antibiotikas. Pilnīgi visi no šiem faktoriem spēj ietekmēt kuņģa darbību un izraisīt diskomfortu un sāpes. Tomēr ikdienā, strādājot ambulatori, mēs arvien biežāk saskaramies ar jauniem un vidēja vecuma cilvēkiem, kuriem ir gremošanas traucējumi. Šāda vecuma pacientu īpatsvars sasniedz gandrīz 60–70 procentus.

Sievietes vairāk rūpējas par savu veselību

Sieviete par sevi rūpējas vairāk nekā vīrietis, to apliecina gan veiktā pētījuma "Latvijas iedzīvotāju paradumi, lietojot preparātus gremošanas traucējumu novēršanai"* dati, gan arī mana pieredze un novērojumi ikdienā. Sievietēm nepatīk, ka viņām ir sapūties vēders, slikta elpa vai vēders burkšķ pārāk skaļi, tāpēc tas viņām liek vairāk domāt par savu ķermeni, sekot līdzi un arī risināt šīs problēmas. Sievietes uzņemas atbildību arī par saviem līdzās esošajiem cilvēkiem – vecākiem, bērniem, vīru. Viņas jūtas atbildīgas par šiem cilvēkiem un cenšas palīdzēt.

Skatoties uz sabiedrību kopumā, vīrietis ir pacietīgāks, bet tajā pat laikā tas viņu padara nedaudz nolaidīgāku. Vīrietis nepievērš sev tik daudz uzmanības un ir iemācījies sadzīvot ar neērtībām, kas lielu ietekmi viņa ikdienā nerada. Tomēr šie fakti nenozīmē, ka vīrieši slimo mazāk!

Galvenais – pārtikas līdzsvars un sava organisma izjušana

No vienas puses, mūsu sabiedrība sāk vairāk domāt par savu organismu, uzturu, kustēšanos. Tomēr, no otras puses, ir liela daļa, kas nedaudz pārspīlē un aiziet galējībās. Arvien biežāk mēs dzirdam, ka katrs otrais cilvēks ir iedomājies, ka viņam ir glutēna vai laktozes nepanesamība, taču pārbaudes atklāj, ka tā nebūt nav. Patiesībā gremošanas traucējumus ir radījis neregulārs ēdienreižu grafiks, nesabalansēta pārtika, nepareizs miega režīms, pārmērīga fiziskā vai mentālā slodze, mikrofloru disbalanss, kā arī organisma novecošanās process.

Ja cilvēks ikdienā pārmērīgi patērē produktus, kurus mūsu kuņģim ir grūti pārstrādāt, piemēram, pienu (jo laktoze ir cukurs), saldumus un augļus, kas rada vēdera pūšanos un diskomfortu, tas ne vienmēr nenozīmē, ka tā ir laktozes nepanesamība. Tas visbiežāk liecina, ka mūsu gremošanas sistēma ir nogurusi, tā nespēj ar visu tikt galā, tāpēc tai nekas cits neatliek, kā signalizēt.
Foto: Shutterstock

Kā speciālists iesaku – neēdiet vairāk kā jūsu organismam nepieciešams, labāk ēst mazākas porcijas vairākas reizes, nekā vienu lielu vienā reizē. Ēdiet lēni, izmantojiet savus zobus un kārtīgi sakošļājiet. Tas viss palīdzēs kuņģim vieglāk un ātrāk pārstrādāt maltīti!

Zināšanas par preparātu formām un to iedarbību ir zemas

Kā liecina aptaujas* dati, trešā daļa iedzīvotāju nezina ar gremošanas traucējumu novēršanu saistītu preparātu formas un to iedarbības atšķirības. Bieži vien iedzīvotāji seko reklāmām, zināmākajiem zīmoliem, bet nepievērš uzmanību preparātu iedarbībai un nemeklē labāko risinājumu konkrētajā situācijā.

Fermentu uzdevums ir kopā ar ēdienu nonākt tievajā zarnā un palīdzēt ēdienam uzsūkties, mazinot smaguma sajūtu, vēdera pūšanos un citus simptomus. Ja cilvēkam ir paaugstināts skābes līmenis kuņģī, fermenta iedarbība nebūs tik spēcīga, jo kuņģa skābe ietekmēs medikamenta iedarbību. Farmācija ir virzījusies uz priekšu un risinājusi šo problēmu, izveidojusi kapsulas, kurās fermenti ir minimikrosfērās. Šīs sīkās minimikrosfēras atrodas kapsulā un, kad cilvēks to uzņem kopā ar maltīti, tās sajaucas ar ēdienu un nonāk kuņģī. Kapsula izšķīst kuņģī, atbrīvojot minimikrosfēras, tādējādi tās ir pasargātas no kuņģa skābes un nemazinās fermenta efektivitāte.

Dažkārt gastroenterologa apmeklējums ir novēlots

Atšķirībā no citu ārstu ikgadējā apmeklējuma, pie gastroenterologa nav nepieciešams vērsties reizi gadā. Pie šiem speciālistiem dodas divas konkrētas cilvēku grupas – tie, kas saskaras ar tādām kuņģa un zarnas trakta sistēmas kaitēm kā kuņģa čūla, gastrīts, aizkuņģa dziedzera slimības vai eksokrīnā mazspēja, žūltspūšļa vai aknas, tievās un resnās zarnas slimības un citas, un otra grupa – ja ģimenē ir vairāki saslimšanas gadījumi ar gastroenteroloģijas slimībām, piemēram, kuņģa zarnu trakta vēža slimnieki. Šādos gadījumos ir vairāk kā ieteicams vērsties pie speciālista un veikt pārbaudes.

Pat ja nav nekādu sūdzību par gremošanas sistēmas darbību un ģimenē nav neviena, kas slimotu ar šāda veida slimībām, sasniedzot 40 līdz 45 gadu vecumu, tomēr ir ieteicams apmeklēt gastroenterologu, nodot analīzes, veikt izmeklējumus jeb skrīningu, aprunāties un turpināt dzīvot ar mierīgu sirdi. Ir svarīgi sekot līdzi savam organismam, būt lietas kursā par to, kas ar mums notiek vai arī tieši otrādi – nenotiek. Ja pēc apmeklējuma speciālists apstiprina, ka raizēm nav pamata un ar gremošanas sistēmu viss ir kārtībā, nākamo vizīti var plānot pēc 5–10 gadiem.

Tomēr ir vairāki gadījumi, kad gastroenterologa apmeklējums var būt novēlots. Piemēram, cilvēks zina, ka viņam ir hemoroīdi, ir novērojami asins izdalījumi, šī parādība kļūst arvien regulārāka, taču speciālista apmeklējums tiek atlikts tik ilgi, ka beigās tiek konstatēts audzējs. Šādi gadījumi bieži vien liecina par cilvēka nevērību pret savu ķermeni, par iekšējām bailēm no ārsta vizītēm. Mums var šķist, ka "tas pāries pats no sevis", taču šāda domāšana var novest arī pie letālām beigām. Tādēļ, novērojot jebkādas izmaiņas veselības stāvoklī, svarīgi savlaicīgi vērsties pie ģimenes ārsta vai speciālistiem.

*SIA "Mylan Healthcare" ("Viatris" grupas uzņēmuma) veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja par preparātu, kas novērš gremošanas traucējumu simptomus, iegādi un lietošanu tika veikta sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru "SKDS". Šī gada janvārī tika aptaujāts reprezentatīvs iedzīvotāju skaits, proti, 1048 cilvēki, vecumā no 18 gadiem, kuri ir lietojuši ar gremošanas traucējumu novēršanu saistītus preparātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!