Foto: Shutterstock
Tuvojoties gada aukstajai sezonai, vairums no mums sāk izjust nogurumu, kā arī cīnās ar pirmajām saaukstēšanās pazīmēm. To visu papildinot arvien neveselīgākam uzturam, mūsu ikdienas ēdienkartē biežāk parādoties cukuru un vairāk kaloriju saturošiem produktiem, savukārt mazāk - dārzeņiem un svaigiem zaļumiem, ir tikai likumsakarīgi, ka pasliktinās arī mūsu pašsajūta.

Lielisks veids, kā to uzlabot, sniedzot ieguldījumu arī mūsu veselībā, ir organisma attīrīšana. Lūk, pazīmes, ka tavam ķermenim tā patiesi ir nepieciešama:

  • Hroniski gremošanas traucējumi – kuņģa dedzināšana, vēdera pūšanās, vēdergraizes;
  • Liekais svars un ūdens krāšanās organismā;
  • Nespēja mierīgi atrisināt krīzes situācijas un menedžēt stresu;
  • Nepārejošs nogurums;
  • Regulāra saaukstēšanās, paaugstināta temperatūra, iekaisumi;
  • Galvas un locītavu sāpes;
  • Regulārs aizkaitinājums vai apātija;
  • Pastiprināta miegainība vai, tieši otrādi, bezmiegs;
  • Nomāktība;
  • Samazinājies libido, vēlme pēc intīmas tuvības, nespēja izjust baudu mīlēšanās laikā;
  • Garastāvokļa maiņas.

Kā apgalvo eksperti, rudenī organisma attīrīšanas kūri vajadzētu vērst uz plaušu un resnās zarnas darbības uzlabošanu. Gan tradicionālajā, gan alternatīvajā medicīnā šie orgāni ir saistīti ar elpceļu un arī ādas problēmu, piemēram, ekzēmas, izsitumu, astmas un ādas sausuma attīstīšanos, šo kaišu stāvoklim pasliktinoties tieši ziemas mēnešos.

Jāpiebilst, ka organisma attīrīšana šai ziņā gan nav vērtējama kā badošanās vai pārtikšana vien no dārzeņiem. Tieši otrādi – joprojām aktuāls ir pilnvērtīgs uzturs, taču rudens mēnešos ieteicams uz laiku pilnībā atteikties no cukuru un baltos miltus saturošiem, kā arī pārstrādātiem produktiem.

Kā izrādās, nav ieteicams organismu pakļaut arī mūsdienās tik populārajai sulu kūrei, kas, nepareizi pagatavotas (izspiežot sulu tiek izmesti biezumi, kur atrodamas augļos un dārzeņos vērtīgākās uzturvielas, vitamīni un mikroelementi, uzņemam vien tajos esošo cukuru), organismam nodarīs vien vairāk ļauna nekā laba. Tā vietā mediķi iesaka ikdienas ēdienkartē iekļaut ar ābolu etiķi sajauktu ūdeni, kas mazinās vēlmi pēc saldumiem un vairos minerālvielu daudzumu organismā, normalizējot arī tajā esošo cukura līmeni.

Tāpat ieteicams atturēties no smēķēšanas un pārmērīgas kafijas dzeršanas (nelielos apmēros tā, savukārt, ir pat ļoti veselīga), kā arī uzņemt papildus ūdeni, lai izskalotu organismu un atbrīvotu to no tā uzkrāšanās.

Lielisks veids, kā vairot ikdienā uzņemto šķidruma daudzumu, ir dzerot zāļu tējas. Lūk, veselīgākās no tā, kas veicinās organisma attīrīšanu un mazinās dažādas kaites, ar ko sadzīvojam ikdienā.

Sarkanā āboliņa tēja

Foto: Shutterstock

Helēniju ālantes tēja


Foto: Shutterstock

Cigoriņu tēja


Foto: Shutterstock

Cigoriņus parasti kaltē kafijai, taču, ja tos nesagrauzdē, bet tikai izžāvē, tad augu var lietot arī ārstniecisku tēju pagatavošanai, ņemot sešas ēdamkarotes drogas uz litru ūdens.
Cigoriņi ir sekrēciju veicinošs augs, ārstē kuņģa un zarnu slimības, aknu cirozi, veicina žults sekrēciju, uzlabo vielmaiņu, atvieglo cukura diabēta pacientu stāvokli, kā arī nomierina centrālo nervu sistēmu un pastiprina sirdsdarbību.

Dzelteno kaķpēdiņu tēja


Foto: Shutterstock

Kumelīšu tēja


Foto: Shutterstock

Mārsila tēja


Foto: Shutterstock

Raspodiņu tēja


Foto: Shutterstock

Vīgriežu tēja


Foto: Shutterstock


Gardā un smaržīgā tēja darbojas sviedrējoši, diurētiski un kā pretiekaisuma līdzeklis. Ārstē saaukstēšanos, ādas slimības, uroģenitālās sistēmas iekaisumus, lieto pret temperatūru, uzbudinājumu un bezmiegu. No saknēm gatavo preparātus ar savelkošu iedarbību, kā arī reimatisma ārstēšanai.

Raksta tapšanā izmantota Izles Jansones grāmata "Daba Baro, daba dziedē", kā arī informācija no portāla health.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!