Foto: Shutterstock

Jauns gads – jaunas apņemšanās. Lai gan katru gadu no jauna janvārī šis vārdu savienojums daudzu sejās liek parādīties ironiskam smīnam, tā ir realitāte – cilvēki patiesi cenšas vairāk domāt par sevis pilnveidošanu un dzīves kvalitātes uzlabošanu, taču nereti šīs idejas beidzas ar izgāšanos. Iespējams, šis ir īstais brīdis "uzlauzt" vai pilnveidot savu bioloģisko sistēmu, ko iespējams darīt, arī mācoties vadīt stresu un rūdoties. Vairāk par šiem jautājumiem runājām podkāstā "Ļauj viņai runāt!", kur skaidrojumos un ieteikumos dalījās biohakeris, "Rūdīšanās skolas" vadītājs un profesionālās izaugsmes treneris Māris Žunda.

Lai saprastu, kas ir biohakings un kāpēc par to ir jārunā, Žunda dalās savā pieredzes stāstā, strādājot informācijas tehnoloģiju jomā (IT). Viņš uzsver, ka šī joma ir ļoti interesanta un dinamiska, taču viņa izaugsme un potenciāls bija ierobežots fiziskās, emocionālās un garīgās veselības rādītāju dēļ. Tie viņu bremzēja kļūt par laimīgu, enerģisku un priecīgu cilvēku. "Papildus bija arī klasiskās problēmas ar asinsspiedienu, hormonu disbalansu ķermenī. Praktiski vesels, derīgs darbam darbinieks, bet kaut kādā mērā es sapratu, ka tā tomēr nav norma. Sāku apšaubīt visu, ko es redzu, dzirdu vai sajūtu." Viņš uzsver, ka bieži dzirdējis – tas ir normāli, ka visiem ir stress, spiediens, sāp galva un slimības lapu daudzums katru dienu aug, taču viņam kā komandas un projektu vadītājam situācija ar daudzajām slimības lapām un kolēģiem, kas atnāk uz darbu nelaimīgi un neproduktivitāti, kļuva par apgrūtinājumu profesionāli darīt savu darbu.

Šis bija brīdis, kad viņš saprata – vairāk jāinteresējas nevis par iespējām kaut ko vairāk darīt IT jomā, kurā tobrīd strādāja, bet gan par jautājumiem saistībā ar to, kur rodas enerģija, kur tā pazūd, kāda nozīme ir uzturam, fiziskajām aktivitātēm. "Šobrīd es ļoti labi saprotu un apzinos, ka darīt lietas nepareizajā laikā, izjaucot bioloģisko pulksteni, ir principā darīt nepareizi."

Informācijai: 3.-4. aprīlī Rīgā norisināsies "Health Performance Summit", kurā iespējams pacelt savu veselības IQ, klausoties dažādu Latvijas un ārzemju speciālistu uzrunas, kā arī biohakeru pieredzes stāstus. Kā skaidro Žunda, pasākums ir cilvēkiem, kuri kaut nedaudz saprot – kaut kas jādara pašam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!