Foto: Shutterstock

Ik gadu 29. oktobrī tiek atzīmēta Pasaules insulta diena. Katru dienu vairākiem cilvēkiem, kurus skāris tieši insults, tiek sniegta medicīniska palīdzība, informē Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas pārstāvji. Šādos gadījumos liela nozīme ir ne tikai mediķu operatīvai rīcībai, bet arī tam, cik ātri pacients vai viņa tuvinieki vēršas pēc palīdzības.

Par insultu visbiežāk liecina vienas ķermeņa puses paralīze, vājums vai notirpums, grūtības runāt vai saprast citu teikto, pēkšņi redzes traucējumi, galvas reibonis, kā arī līdzsvara un koordinācijas traucējumi. Diemžēl nereti pacienti nolemj nogaidīt līdz nākamajai dienai cerībā, ka simptomi pāries paši no sevis, taču tā nenotiek.

"Insults ir pēkšņi galvas smadzeņu apasiņošanas traucējumi, kas rodas, ja nosprostojas vai plīst asinsvads. Jo ātrāk pacients saņem medicīnisko palīdzību, jo lielāka iespēja, ka insults neatstās nopietnas sekas un pacients varēs atgriezties darbā un ierastajā dzīves ritmā," skaidro Austrumu slimnīcas Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas vadītājs, asociētais profesors Guntis Karelis.

"Pacientam palīdzība jāsaņem četru ar pusi stundu laikā, kopš noticis insults. Pretējā gadījumā asinsapgādes traucējumu dēļ izveidojas neatgriezeniski smadzeņu bojājumi, un var arī iestāties nāve. Smadzeņu bojājumu sekas ir kustību, runas, redzes un domāšanas traucējumi. Daļa pacientu uz visu atlikušo mūžu paliek guloši un aprūpējami," stāsta Karelis.

Ja rodas kaut mazākās aizdomas par insulta gadījumu, eksperti iesaka veikt testu "Ātri", lūdzot konkrēto cilvēku veikt trīs vienkāršas darbības:

Ā – atsmaidi!
Lūdz cilvēku pasmaidīt un novērtē, vai sejas vienā pusē acs vai mutes kaktiņš nav noslīdējis uz leju.

T – turi rokas!
Pārbaudi, vai cilvēks spēj vienlaikus sev priekšā pacelt un noturēt abas rokas. Ja viena noslīd, tas liecina, ka rokā ir vājums.

R – runā!
Pārbaudi, vai cilvēks spēj runāt un pateikt vai atkārtot vienkāršu teikumu.

I – izsauc neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādi!
Ja cilvēks nespēj veikt kaut vienu no šīm darbībām, nekavējoties izsauc neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādi, zvanot pa tālruni 113.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!