Foto: Shutterstock
"Un atkal tās pinnes!" – tā nodomā ikviens, kurš kaut reizi dzīvē ir saskāries ar šo nepatīkamo kaiti. Jā, mēdz domāt, ka tā galvenokārt ir pusaudžu problēma, bet nebūt ne – dažos gadījumos problēmas ar pūtītēm, kas sākās pusaudža gados, saglabājas arī pēc pusaudža gadiem, citos gadījumos pūtītes pirmo reizi tikai uzmetas pieaugušā vecumā. Citiem vārdiem sakot, dermatologu pacienti ir arī pieaugušie ar akni. Ko darīt, lai akne nebūtu kā zīmogs mūsu dzīvei? Nav taču noslēpums, ka tā atstāj rētas, iedzimst no paaudzes paaudzē un tās dēļ cilvēki mūs dažkārt nepareizi novērtē...


Dermatoloģe un preventīvās medicīnas speciāliste Jana Janovska atklāj, ka akne jeb acne vulgaris patiešām ir ārkārtīgi izplatīta hroniska, iekaisīga slimība, kas, neapšaubāmi, ievērojami ietekmē cilvēka dzīves kvalitāti. Šo slimību provocējošie faktori ir: auksts un mitrs klimats (līdz 60% pacientu saasinājums ir tieši ziemas periodā), karsts un mitrs klimats, nepiemērota kosmētika un uzturs. Zonas, kur visbiežāk attīstās aknes izsitumi, ir – sejas āda, īpaši T zona, galvas matainā daļa, krūškurvja priekšējā siena, plecu josla, kā arī zona starp lāpstiņām.

Dermatoloģei Janai uzdevām deviņus jautājumus, tostarp par aizspriedumiem, dažādiem viedokļiem, lai uzzinātu, ko tad darīt, lai akne nebūtu kā zīmogs.

Tā nejauki skan, bet lielākoties, ja cilvēks ir slimojis ar akni, mēs ar neapbruņotu aci to varam pamanīt.

Acne vulgaris pārsvarā ir ģenētiski pārmantota iekaisīga ādas slimība, kas var atstāt sekas, proti, mēs tās redzam kā postaknes rētas, pigmentāciju un postaknes apsārtumus. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!