Foto: Shutterstock

Šā gada sākumā ap tetovēšanas industriju tika sacelta diezgan liela ažiotāža saistībā ar galveno, kas veido šo mākslu, – krāsām. Ar šā gada 4. janvāri stājies spēkā Eiropas Savienības likums par tetovēšanas tintēm, aizliedzot krāsas, kas satur "kancerogēnas, mutagēnas un reproduktīvajai sistēmai toksiskas vielas". Vai tas nozīmē, ka tetovēšanai pienācis gals? Vai arī tā bija tikai pirmā vētrainā reakcija uz situāciju, kas ar laiku mitēsies?

ES negrasās pilnībā aizliegt tetovēšanos un permanento grimu, bet gan izslēgt no aprites tintes, kas satur veselībai potenciāli bīstamus ķīmiskos savienojumus. Solis saprotams un visnotaļ atbalstāms, jo runa tomēr ir par cilvēku veselību, taču tetovēšanas industrija ir satraukta par iespējamiem aizliegumiem un ierobežojumiem, kas var būtiski ietekmēt darbu un biznesu ilgtermiņā.

Aptaujājot speciālistus, kas tieši vai netieši saistīti ar tetovēšanas industriju, var secināt, ka lielākam riskam klienti tiek pakļauti nevis legālajos, reģistrētajos salonos, kuros ir jāstrādā stingri noteiktos higiēnas apstākļos un ar visām ES regulām atbilstošiem instrumentiem un tintēm, bet pagrīdes tetovētavās, kam nekādi likumi nav rakstīti. Analoģija ar nelegālā alkohola apriti ir pat diezgan vietā. Nomiri no "krutkas" – pats vainīgs! To uzsver arī tetovētāji – ja cilvēks grib saņemt kvalitatīvu produktu, neriskējot ar savu veselību, pareizais ceļš ir oficiāls salons. Jā, tas būs dārgāk, bet – cik mēs esam gatavi maksāt par sirdsmieru?

Tetovēšanās – bīstama vai nekaitīga?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!