Vieni sevi sauc par izteiktiem rīta cilvēkiem, citi – nakts putniem, taču jaunākie zinātnieku secinājumi par gulētiešanas laiku varētu gan vieniem, gan otriem likt pārdomāt savu dienas režīmu. Kura tad ir tā "zelta stunda", kad vajadzētu mēģināt iemigt? Lai sargātu savu sirdi, vislabākais laiks būtu no pulksten 22 līdz 23, secināts izpētē.

Neapšaubāmi, sirds veselību ietekmē arī tāds nekontrolējams faktors kā ģenētika, taču tā ir procentuāli mazākā daļa, raksta "Huffington Post", atsaucoties uz "American Heart Association" publicēto informāciju. Kardiovaskulārās slimības ļoti lielā mērā ir iespējams novērst, jo to izraisītāji var slēpties mūsu izvēlētajā dzīvesveidā – piemēram, atmetot smēķēšanu, ievērojot regulāras fiziskās aktivitātes, kā arī ēdot orgāna veselībai labvēlīgu pārtiku, sirds un asinsvadu slimību pietuvošanos iespējams novērst.

Taču "European Heart Journal" publicētajā pētījumā skaidrots, ka palīgos var nākt arī miegs, precīzāk – konkrēta diennakts stunda, kad liekamies uz auss. Tajā norādīts, ka cilvēkiem, kuri aizmieg laika posmā no pulksten 22 līdz 23, ir mazāks risks sasirgt ar sirds slimībām nekā tiem, kuri uz sapņu valstību dodas pirms vai pēc norādītā laika.

"Cilvēkam ir 24 stundu iekšējais pulkstenis, to dēvē par diennakts ritmu, kas palīdz regulēt fizisko un mentālo funkcionēšanu," sacījis neirozinātnieks, viens no pētījuma autoriem Deivids Plāns. Eksperts gan uzsvēris – lai gan nav iespējams izsecināt cēloņsakarības, rezultāti norāda uz to, ka pārāk agra vai vēla došanās pie miera izjauc ķermeņa bioloģiskā pulksteņa ritmu, negatīvi ietekmējot sirds un asinsvadu veselību.

Pētījuma ietvaros Plāns un viņa komanda analizēja datus par vairāk nekā 88 tūkstošiem cilvēku. Tie glabājās "UK Biobank" – datubāzē, kurā glabājas cilvēku veselības un dzīvesveida dati, kas var tikt izmantoti pētījumu nolūkam. Taču dalībnieki ne tikai sniedza demogrāfiskos datus, kā arī informāciju par dzīvesveidu un fizisko veselību – viņi arī valkāja ierīci, kas deva signālu brīdī, kad konkrētais indivīds aizmidzis un pamodies. Vidējais pētījuma objekta vecums bija 61 gads, aptuveni 60 procenti bija sievietes.

Gala secinājums izpētei sekojošs: cilvēkiem, kuri iemiga pusnaktī vai vēlāk, bija par 25 procentiem lielāks risks sasirgt ar kādu sirds slimību nekā tiem, kas pie miera devās no pulksten 22 līdz 23. Tos, kuri regulāri iemiga no pulksten 23 līdz 23.59, raksturoja par 12 procentiem lielāks risks, savukārt tie, kuri pie miera devās līdz 22 – par 24 procentiem lielāks. Zinātnieki arī ņēma vērā cilvēka vecumu, dzimumu, miegā pavadīto laiku, smēķēšanas statusu, sociālekonomisko statusu un citus miegu ietekmējošus faktorus, taču likumsakarība starp gulētiešanas laiku un sirds slimību risku aizvien saglabājās.

Lai gan šī izpēte nevar noteikt cēloņus un sekas, pētnieki uzskata – viņu atklājumi lielā mērā saistīti ar cilvēka bioloģisko pulksteni. Ja mūsu miega režīms tiek izjaukts ar pāragru neierasti vēlu došanos pie miera, šis solis var negatīvi ietekmēt sirds un arī citu ķermeņa sistēmu veselību. "Mūsu pētījums liecina, ka optimālais laiks, kad doties pie miera, ir arī konkrēta atzīme mūsu ķermeņa 24 stundu ciklā. Novirzes savukārt var kaitēt veselībai," sacījis Plāns.

Kāpēc miegam jābūt prioritātei


Lai gan pētījuma autori vairākkārt norādījuši uz nepieciešamību turpināt padziļinātāku izpēti, kas dotu iespēju jau daudz detalizētāk izprast saikni starp miegu un sirds veselību, kā arī definēt potenciālos riskus, viņi tomēr uzskata, ka izdevies gūt spēcīgas norādes. Plāns uzsvēris – ja viņu secinājumi apstiprinātos arī nākotnes pētījumos, gulētiešanas laiks varētu kļūt par veselības rekomendāciju, kuras realizācija principā neprasa finanšu līdzekļus.

Taisnība, ka ne visi var pulksten 22 jau likt galvu uz spilvena un migt ciet – jo īpaši tas attiecas uz cilvēkiem, kuri strādā naktsmaiņu darbu vai savās dienas gaitās dodas agri no rīta. Taču, cik vien tas ir iespējams, eksperti tomēr iesaka regulāri censties iet gulēt un celties vienā un tajā pašā laikā. Svarīgi ierēķināt, lai miegā būtu no septiņām līdz astoņām stundām. Tāpat centies izvairīties no smagas pārtikas baudīšanas, kā arī centies miega stundām radīt tumšu, klusu vidi, raksta "HuffPost".

Šeit iepazīsties ar ieradumiem, no kuriem ieteicams atteikties pirms iešanas gulēt, savukārt zemāk esam no arhīva izcēluši rakstus par un ap miega tēmu, kas palīdzēs izglītoties, lai justos un dzīvotu labāk.

Ļaut atjaunoties smadzeņu šūnām – veselīga miega ieradumu nozīme pusaudžiem

Foto: Shutterstock

Jau pirms Covid-19 pandēmijas katrs trešais jeb 39 procenti jauniešu gulēja mazāk par vecumam atbilstošo veselīga miega normu, liecina "Epilepsijas un miega medicīnas centra" (Bērnu klīniskā universitātes slimnīca) un "Veselības centru apvienības" (VCA) sertificētas pediatres – miega speciālistes Martas Celmiņas veiktās aptaujas dati. Ārste novērojusi, ka pašlaik situācija ir krietni pasliktinājusies.

Lasīt vairāk

Ko darīt pirms miega, lai pamostos ar starojošu sejas ādu?

Foto: Shutterstock

Pēc garas un smagas darba dienas vai kāda vēlāka pasākuma reizēm var gadīties piemirst par pienācīgu sejas ādas sagatavošanu miegam. Tomēr izlaižot ierasto sejas kopšanas rutīnu, pastāv risks pamosties ar pietūkušiem plakstiņiem un blāvu, nogurušu ādu. Lūk, kādus vakara rituālus iesaka portāls "Womanitely", lai āda no rīta izskatītos svaiga un starojoša.

Lasīt vairāk

Milzīgs nogurums, tomēr iemigt nevar! Iespējamie miega traucējumu iemesli

Foto: Shutterstock

Dažreiz, neatkarīgi no tā, cik daudz kafijas tases dienas laikā ir izdzertas, acis noturēt vaļā ir teju neiespējami, pat nerunājot par produktīvu darbu izpildi. Šķiet, ka iemigt varētu turpat pie biroja galda, taču vakarā, kad beidzot jādodas pie ilgi gaidītā miera, no miega ne miņas!

Lasīt vairāk

Guļu astoņas stundas un tāpat neizguļos! Kāpēc?

Foto: Shutterstock

Ļoti labi zinām, ka paši vien esam vainīgi pie miegainības, kas visu dienu nomoka, ja naktī esam gulējuši vien piecas vai sešas stundas. Bet – ko darīt, ja naktī gulēts pietiekami, tomēr diena tiek pavadīta uz bezspēka un noguruma nots?

Lasīt vairāk

Bērnam aug svars? Pētījumi atklāj nepietiekama miega saistību ar svaru

Foto: Shutterstock

Sen zināms, ka labs miegs ir veselības ķīla. Taču jauni pētījumi par bērniem rāda vēl kādu interesantu faktu – regulāra miega aizdzīšana var veicināt bērna lieko svaru.

Lasīt vairāk

Pazīmes, kas norāda – mazulis ir pārguris un nepieciešams miegs

Foto: Shutterstock

Miegs mazuļa dzīves pirmajos mēnešos ir ļoti svarīgs – zīdainītis pielāgojas ne tikai apkārtējai pasaulei, bet arī "mācās" dienas ritmu ar naktsmiera un diendusu noteikta ritma palīdzību, kā arī miegā aug un attīstās. Tomēr ir situācijas, kad zīdainim ar gulēšanu ir problēmas un iemigt uz ilgāku laiku nepavisam neizdodas.

Lasīt vairāk

Sešas veselības problēmas, kuras var izraisīt nepietiekams miegs

Foto: Shutterstock

Neapšaubāmi, visi novērtē pilnvērtīgu un atjaunojošu izgulēšanos. Pēc tās mums ir vairāk enerģijas, spējam labāk koncentrēties un arī jūtamies daudz labāk. Taču arvien vairāk pētījumu rāda – miegs ir svarīgs ne tikai pašsajūtas uzlabošanai, bet tam arī ir kritiska loma normālas veselības saglabāšanā.

Lasīt vairāk

Ieradumi, kas sagatavos ķermeni saldākam miegam

Foto: Shutterstock

Gandrīz trešdaļu savas dzīves mēs pavadām guļot, tādēļ miega kvalitātei ir būtiska loma labsajūtas un veselības nodrošināšanā. Tomēr, saskaņā ar globāliem pētījumiem, miega traucējumi ir izplatīta problēma, kas apdraud veselību un dzīves kvalitāti līdz pat 45 procentiem pasaules iedzīvotāju. Visvairāk no bezmiega cieš nervu sistēma, kuras vājums izpaužas kā nogurums, atmiņas pasliktināšanās, koncentrēšanās spēju zudums, kavētas kopējās reakcijas, apgrūtināta jaunu faktu iegaumēšana un darba spēju pazemināšanās. Kā līdz tam nenonākt?

Lasīt vairāk

Pieci signāli, kas var liecināt par miega traucējumiem

Foto: Shutterstock

Ja tev pastāvīgas ir problēmas iemigt vai palikt miega stāvoklī, iespējams, vairākkārt sev esi uzdevusi jautājumu – vai man varētu būt miega traucējumi? Kā izrādās, aptuveni 45 procenti pasaules iedzīvotāju cieš no miega problēmām, tāpēc atbilde uz tavu jautājumu, ļoti iespējams, ir ''jā''.

Lasīt vairāk

Ne tikai nespēks un tumši loki zem acīm: deviņi miega trūkuma vēstneši

Tā nav nekāda raķešu zinātne noteikt, kad esi pārgurusi un tev pietrūkst miega. Iespējams, tādās dienās tu jūties gausa, vāja, arī neproduktīva. Kā arī tumšie loki zem acīm kļuvuši vēl tumšāki, un vairāk nekā citus rītus prasās īpaši stipra kafija. Taču šie nav vienīgie miega trūkuma vēstneši.

Lasīt vairāk

Kā ar kvalitatīvu miegu stiprināt imunitāti

Foto: Publicitātes foto

Tas var izklausīties pat pārāk vienkārši, ka nomainot segu vai spilvenu mēs stiprinām savu imunitāti, bet tieši tā mūsu organisms ir izveidots. Jo melatonīns – hormons, kas rodas nakts laikā un regulē mūsu miega kvalitāti, – ir atbildīgs arī par mūsu organisma aizsarg spējām. Kvalitatīvs un pilnvērtīgs miegs ir viens no priekšnosacījumiem mūsu imunitātes stiprināšanai. Ja neesam izgulējušies vai esam par maz gulējuši, kļūstam arī uzņēmīgāki pret vīrusiem.

Lasīt vairāk

Vienkārši vakara rituāli labākam miegam

Nevienam nav šaubu par to, cik liela nozīme ir saldam nakts miegam. Kā labsajūta, tā veselība ir saistīta ar šo ikdienišķo procesu, tāpēc ir būtiski darīt visu iespējamo, lai tas būtu pēc iespējas kvalitatīvāks un labāks. Bet ar ko sākt? Par to uzzini, lasot tālāk!

Lasīt vairāk

Stresa izraisīts bezmiegs: kā ar to cīnīties

Foto: Shutterstock

Satraucies par finansēm, darbu, attiecībām un citām lietām, kā rezultātā naktīs neguli? Tu neesi vienīgais – katrs trešais pieaugušais ir izjutis kādu no bezmiega formām. Šogad pētnieki ir atklājuši jaunu saikni starp miega problēmām, trauksmi un depresiju, raksta "Very Well Mind". Lai arī stress, garīgā veselība un ikdienas straujais temps ne vienmēr ir iemesli bezmiegam, tos ir būtiski pieminēt kā iespējamus cēloņus.

Lasīt vairāk

Brīvdienās izgulēt miega badu: kā pārmērīga gulēšana kaitē veselībai

Foto: Shutterstock

Ja darba nedēļas laikā bieži vien tiek runāts par miega deficītu, tad brīvdienās aktualizējas kardināli pretējs jautājums – pārmērīgi ilgs miegs. Neapšaubāmi, miegs ir vitāli nepieciešams pilnvērtīgai ķermeņa funkcionēšanai, taču vietā teiciens – kas par daudz, tas par skādi, un, gribot kā labāk, paši varam sev nodarīt pāri.

Lasīt vairāk

Kvalitatīvs miegs, fiziskās aktivitātes, veselīgs uzturs. Kā uzturēt sirdi veselu un stipru

Foto: Sharon McCutcheon / cc

Ļoti iespējams, daudzi joprojām uzskata, ka sirds un asinsvadu slimības lielākoties skar vecāka gada gājuma cilvēkus, taču tā nebūt nav. Mūsu ikdienas izvēles un paradumi ir tie, kas tiešā veidā ietekmē sirds veselību un slimību rašanās risku, – neveselīgi ēšanas paradumi un minimāls fizisko aktivitāšu skaits ir tikai pāris no tiem. Labā ziņa ir tā, ka, veicot kaut nelielus un vienkāršus soļus, tu vari palīdzēt uzlabot un stiprināt savas sirds veselību. Un tu vari sākt to darīt jau šodien!

Lasīt vairāk

Skaistuma miega noslēpums

Foto: Shutterstock

Kvalitatīvs miegs mums sniedz enerģiju un modrumu. Ir patīkami pamosties labā noskaņojumā un pilnā gatavībā iegrimt dienas darbos. Lai arī mēs jūtamies izgulējušies un sparīgi, ne vienmēr izskats par to liecina. Tāpēc ļoti svarīgs ir skaistuma miegs (beauty sleap), kura laikā atjaunojas sejas stāvoklis un izskats.

Lasīt vairāk

Miega rituāli, kas veicina nākamās dienas produktivitāti

Foto: Shutterstock

Pilnvērtīgs miegs un mošanās bez stresa un steigas ne vienmēr garantē, ka no rīta būsi gana mundra un tavu dienas laikā paveikto varēs raksturot, sakot, ka esi bijusi produktīva. Taču, lai tu nejustos enerģijas iztukšota un pilnvērtīgi spētu izdarīt visu, kas iekļauts dienas veicamo darbu sarakstā, tu nākamajai dienai vari sākt gatavoties jau iepriekšējā vakarā.

Lasīt vairāk

Domājot par savu un kaimiņa miegu: krākšanas iemesli un iespējamie risinājumi

Foto: Shutterstock

Par krākšana kaunas daudzi – jo īpaši tad, ja pašiem iepriekš nav bijusi pat nojausma par sevis izdvestajām skaņām miega laikā. Taču ar krākšanu var cīnīties, mainot gan savus ieradumus, gan arī domājot par veselību kopumā. Iedvesmojoties no "Healthline", skaidrosim, kādi var būt iemesli un iespējamie risinājumi, lai krākšanas dēļ netraucētu naktsmieru pārējiem mājiniekiem.

Lasīt vairāk

Gulēt uz grīdas – vai veselīgi?

Daļai sabiedrības pastāv uzskats, ka veselīgākais veids, kā gulēt, ir uz cietas virsmas, proti, uz grīdas. Mugurkaula ķirurgs un vertebrologs Artis Gulbis Latvijas Televīzijas raidījumam "Revidents" atklāj, kāpēc ar gulēšanu uz grīdas gan jābūt ļoti uzmanīgiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!