Lai samazinātu riskus, kas saistīti ar zāļu lietošanu, Zāļu valsts aģentūra (ZVA) organizē kampaņu blakusparādību noskaidrošanai. Tās ietvaros ar dažādu infografiku un video palīdzību sabiedrībai skaidros, kā un kāpēc būtu jāziņo par zāļu blakusparādībām, kas nav minētas zāļu instrukcijā.

ZVA pārstāve Egita Diure informē, ka tikai tad, ja dažādi riski zāļu lietošanai ir zināmi, tos ir iespējams novērst: "Piemēram, saņemtie ziņojumi par čūlām mutes dobumā saistībā ar kādu zāļu lietošanu šogad ir veicinājuši mainīt šo zāļu lietošanas instrukciju un tajā pacientiem stingri norādīt, ka zāles tūlīt jānorij un nekādā gadījumā nedrīkst sūkāt, košļāt vai turēt mutes dobumā."

Tas, protams, ir tikai viens no daudziem gadījumiem, kad ziņošana par blakusparādībām ir padarījusi zāļu lietošanu drošāku. Šonedēļ ZVA plāno pastiprināti informēt sabiedrību par to, ziņot par zāļu blakusparādībām. Kampaņa notiek Eiropas mēroga zāļu blakusparādību informācijas nedēļas ietvaros.

Diure informē, ka ikviens, kas pamanījis blakusparādības, kas nav minētas zāļu instrukcijā, par tām var ziņot divos veidos. To var izdarīt elektroniski ZVA mājaslapā vai arī, vēršoties pie sava ģimenes ārsta. Ārsts palīdzēs izprast, vai blakusparādības ir radījušas zāles, kā arī ziņot ZVA.

"Mūsu darba svarīgākā daļa ir nodrošināt, ka zāles, ko lietojat jūs un jūsu ģimene, ir efektīvas un drošas. Šī kampaņa palīdzēs sabiedrībai, pacientiem un veselības aprūpes speciālistiem labāk izprast zāļu blakusparādību paziņošanas nozīmīgumu, un esmu pārliecināts, ka blakņu ziņojumi ļaus pilnvērtīgāk strādāt pie zāļu kvalitātes nākotnē," norāda ZVA direktors Svens Henkuzens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!