Savs iemesls šai zobenvaļu rīcībai pavisam noteikti ir, tikai mums tas aizvien nav skaidrs. Proti, jau desmitgadēm ilgi konkrētas populācijas zobenvaļi, kas dzīvo Klusā okeāna ziemeļu daļā, terorizē cūkdelfīnus. Reizēm zobenvaļi cūkdelfīnus arī nogalina, taču – nekad neapēd. Šī populācija pārtiek tikai un vienīgi no lašiem un cūkdelfīnus neēd pat "liesos laikos". Pašlaik pētniekiem ir trīs versijas par to, kāds ir cēlonis šim bulingam okeānā.

Zobenvaļi okeānā veido noteiktas populācijas, turklāt katrai no šīm grupām piemīt savas noteiktas sociālās paražas. Atšķiras arī uzturs. Piemēram, šī stāsta varoņi ir zobenvaļi, kuri mīt Klusajā okeānā ūdeņos pie Britu Kolumbijas (Kanāda), kā arī ASV piekrastes ūdeņos pie Vašingtonas un Oregonas pavalstīm. Šo populāciju dēvē par dienvidu rezidentiem ("Southern Resident Killer Whales"), un tā ir atsevišķa populācija no zobenvaļiem, kas mīt vēl augstāk uz ziemeļiem – Aļaskas piekrastē.

Kas interesanti – šiem "dienvidniekiem" ir ļoti specifisks uzturs. Tie ēd tikai un vienīgi čavičas – Klusā okeāna lašu sugu (Oncorhynchus tshawytscha). Tāpēc vēl jo lielāks ir jautājums, kāpēc šie zobenvaļi terorizē cūkdelfīnus un tos reizēm arī nogalina, bet tāpat neēd. Varētu šķist, ka dabā nekas netiek laists vējā, jo īpaši gadījumos, kad ar pārtiku ir švaki. Un šī populācija tiešām nedzīvo lašu Leiputrijā. "Mūsu pētījumi liecina, ka nepietiekama uztura dēļ gandrīz 70% gadījumu "dienvidniekiem" grūtniecība beidzas ar spontāno abortu vai arī mazulis mirst uzreiz pēc piedzimšanas," paziņojumā medijiem klāsta Debora Gailsa, pētniece organizācijā "Wild Orca", kas specializējas tieši šīs zobenvaļu populācijas izzināšanā.

Чтобы продолжить чтение, оформите абонемент.

Пожалуйста, подождите!

Мы подбираем для вас наиболее подходящее предложение подписки...

Loading...

Предложение о подписке не отображается? Пожалуйста, отключите блокировщик рекламы или перезагрузите страницу.
В случае вопросов пишите на konts@delfi.lv

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !