Šovasar pirmos absolventus "izperējis" Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) biznesa inkubators "B-Space", kura Demo dienā sešas komandas prezentēja savas inovācijas ikdienas uzlabošanai. Konkursā laurus plūca RED Measurements ar savu plaukstas lieluma lolojumu – autonomo zāliena mērītāju. Darbināms ar saules baterijām, tas vienlaikus apvieno virkni funkciju – mēra zāles augstumu, fiksē zemes mitrumu, gaisa temperatūru un gaismas intensitāti. Ideja pie puišiem atnākusi, daudzviet redzot lekni noaugušus zemesgabalus un no paziņām dzirdot par izteiktu brīdinājumu vai saņemtu sodu par pāraugušu zālienu. Pretstatā komandas nosaukumam, tās jaunieviesums vēl ir visai zaļā izstrādes stadijā, taču svaigi gūtā atzinība komandai devusi krietnu iedvesmas devu turpmākajam, stāsta "RED Measurements" trio Roberts Dūks, Emīls Sproģis un Deivids Bergmanis.

Vajag maukt!


Pirms diviem gadiem Roberts stājās RSU studiju programmā "Starta uzņēmējdarbības vadība" jau ar domu, ka paralēli studijām gribētu atrast savu biznesa ideju, ko attīstīt. Kolīdz RSU pērn startēja biznesa inkubators "B-Space", Robertam bija skaidrs, ka grib būt daļa no tā visa, un viņš uzrunāja savus bērnības draugus, kuri katrs jau bija devušies savā profesionālajā virzienā – Deivids Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) šovasar absolvēja studiju programmu "Transporta elektronika un telemātika", bet Emīls gada sākumā ieguva diplomu Kopenhāgenas Dizaina un tehnoloģiju augstskolā studiju programmā "Production Development and Integrative Technology". Sākumā paspēlējoties ar citu ideju, viņi nonāca līdz vajadzībai attālināti sekot līdzi sava zāliena stāvoklim, kas būtu veicams ar autonomo zāliena mērītāju "Green Measure".

Atkarībā no ārējiem apstākļiem, zāle ik nedēļu izaug no trīs līdz 10 centimetriem. Latvijā, tāpat kā daudzviet pasaulē, zāles garumu privātās un publiskās vietās ierobežo pašvaldību saistošie noteikumi.
Emīls atceras, ka demo dienā brīdi pirms prezentācijas saņēmis ziņu no drauga, kurš iepriekš bija dzirdējis par puišu ieceri izveidot zāles mērītāju. "Viņš rakstīja, ka nupat saņēmis sodu par pāraugušo zāli savā lauku īpašumā, un teica – jums vajag maukt un to ideju novest līdz rezultātam," par īstajā laikā nākušo uzmundrinājumu stāsta Emīls.
Strādājot pie produkta "B-Space" inkubatorā, puiši arī aptaujājuši ap 2200 mauriņu īpašnieku un 63% no respondentiem minējuši, ka gribētu uzlabot sava zālāja stāvokli. "Tas ir otrs ieguvums no "Green Measure" – papildus informācijai par zāles augstumu, mērītājs sniegs arī digitālu apskatu par visiem būtiskajiem apstākļiem, kas palīdz zālienam augt kuplam un veselīgam," stāsta Roberts, kuru pārējie biedri neminstinoties sauc par komandas lokomotīvi. Kā rezumē Deivids: "Es esmu inženiertehniskās smadzenes, Emīls pārzina funkcionālo dizainu un visu, ko es izstrādāju, viņš "ietērpj", bet Roberts ir visa virzītājspēks. Viņš kūrēja dalību inkubatorā, plāno kopējo attīstību, raugās pēc finansējuma piesaistes, kārto visu ar publicitāti saistīto". Deivids piebilst, ka "daudzas inovatīvas idejas nenonāk līdz īstenošanai, jo trūkst tādu cilvēku kā Roberts, kas saliek visas ieceres kopā un virza spert nākamos soļus."

Ekspertus piesaistot


Pirms ķeršanās pie "Green Measure" neviens no jauniešiem sevi nevarēja saukt par mauriņa ekspertu, tāpēc idejas pirmsākumos viņi novērtēja savas mentores, RSU vadošās pētnieces docentes Karinas Palkovas iesaisti, kura saveda viņus kopā ar Bulduru Dārzkopības vidusskolas valdes locekli Rafaelu Joffi. Pēcāk padomu neatteicis arī RTU profesors ģeomātikā Jānis Zvirgzds, izstāstot pamatprincipus par sensoru dažādību un pielietojumu. Kad dārzkopībā un sensoru tehnoloģijās visi punkti uz "i" bija salikti, jaunieši novērtēja arī savas mentores konsultācijas par iecerētā produkta un sava nākotnes uzņēmuma juridiskajiem aspektiem. "Bija prieks strādāt ar šo komandu – puiši dega par savu ideju, turklāt tā bija ļoti starpdisciplināra, kas savukārt ir mana stihija. Es uzskatu, ka inovācijas visbiežāk rodas tur, kur pie viena galda tiekas dažādu nozaru pārstāvji, kā tas arī ir "RED Measurements" gadījumā," uzsver docente Karina Palkova.

Ar saules bateriju darbināmajā iekārtā plānots integrēt gan zāliena augstuma mērītāju, gan zemes mitruma, gaisa temperatūras un gaismas intensitātes mērītājus.

To, ka dažādu nozaru mijiedarbība paver risinājumus, kurus citkārt vienas jomas eksperti nepamana, uzsver arī "B-Space" mentors, RSU Starptautiskā biznesa un ekonomikas katedras docētājs Kristaps Zaļais: "Dažādas pieredzes, dažādas augstskolas satikušās zem viena inkubatora jumta un radījušas samērā vienkāršu, bet vienlaikus noderīgu produktu ar inovāciju potenciālu starptautiskā arēnā".

Puiši saka – viena no gūtajām atziņām ir nepulēt ideju klusībā bezgalīgi, tiecoties pēc perfekcijas, jo konstruktīva kritika, āķīgi jautājumi palīdz tās pilnveidei.
Lai gan komandas nosaukumā ietvertais "RED" formēts no viņu visu trīs iniciāļiem, puiši patlaban aktīvi apsver ceturtā komandas biedra piesaisti. Paredzēts, ka ierīce automātiski apstrādās un nosūtīs lietotājam digitālu pārskatu par zāliena stāvokli. "Lūkojamies pēc IT smadzenēm, jo visi mērītāja iegūtie dati "sēdēs" digitālā mākonī. Mums pietiek zināšanu, lai šo ierīci varētu iedarbināt, bet nākamais izaicinājums ir to digitāli iepakot klientam saprotamā un ērtā veidā," stāsta Emīls.

Integrēt pļaušanas robotos


Vaicāti par konkurentiem, puiši jau demo dienas žūrijai skaidroja, ka tieši šādu daudzfunkcionālu automatizētu mērītāju tirgū nav izdevies atrast. Modelējot produkta iespējamo attīstību, apsvērta tiek gan iespēja to atstāt kā atsevišķu ierīci, gan integrēt, piemēram, robotizētos zāles pļāvējos, liekot tiem darboties nevis pēc taimera, bet atbilstoši tam, cik gara zāle ir izaugusi. Demo dienas prezentācijas laikā arī izkristalizējies, ka piemērotāk viņiem būtu sadarboties nevis ar mājsaimniecībām, bet strādāt "business-to-business" formātā ar tāda veida klientiem kā golfa klubi vai "business-to-government", uzrunājot valsts un pašvaldības iestādes.

"RED Measurements" trio atzīst, ka uzvara RSU inkubatora pirmajā demo dienā komandai devusi pārliecību tālākajiem soļiem. Ja nebūtu šāda veida ārēju apliecinājumu, ideja virzītos daudz lēnāk, pārliecināti ir Deivids (no kreisās), Roberts un Emīls.

Runājot par tālāko attīstību, Roberts iezīmē plānus tuvākajiem trim gadiem. Šogad paredzēta iekārtas testēšana, vizuālā papildināšana un ražošanas uzsākšana, bet nākamajā gadā – produkta tirdzniecība, integrējot saņemtās atsauksmes "Green Measure" turpmākajā pilnveidē. Šajā posmā paredzēts piesaistīt arī 20 tūkstošus eiro produkta attīstībai, bet trešajā gadā pie horizonta vīd iespējama sadarbība ar robotizētajiem zāles pļāvējiem.

Strādā gudri, ne smagi


Lai arī pēc svaigi plūktajiem lauriem trijotne patlaban paņēmusi mazu atelpas pauzi, lai, kā saka Deivids, "apsmadzeņotu virzienu, kurā iet". Tomēr tuvākā nākotne pārlieku rāma viņiem neizskatās. Robertam tuvākā gada laikā plānots absolvēt RSU, un tieši noslēdzošais gads būs vislielākais izaicinājums, jo programma "Starta uzņēmējdarbības vadība" nu integrēta jaunajā angļu valodā īstenotajā studiju programmā "International Business and Start-up Entrepreneurship". Tikmēr Deivids un Emīls intensīvāk pievērsušies savai profesionālajai dzīvei – Deivids kā BMX treneris, bet Emīls kā industriālais dizainers. Abi kopā pusslodzes režīmā attīsta arī savu ozolkoka trauku biznesu, no kura aizgūta arī ideja "Green Measure" korpusam.

Savā aizņemtajā dienaskārtībā zāliena mērītāja attīstīšanai lielākoties aizgājuši darbdienu vakari, naktis un brīvdienas ar visām no tā izrietošajām motivācijas "bedrēm", no kurām cits citu vilkuši ārā.
Atskatoties uz aizvadīto, puiši saka – viena no gūtajām atziņām ir nepulēt ideju klusībā bezgalīgi, tiecoties pēc perfekcijas, jo konstruktīva kritika, āķīgi jautājumi palīdz tās pilnveidei. "Vajag saņemt drosmi un maukt!" smejas Emīls. Tikmēr Roberts uzsver otru atziņu, pie kuras pieturējušies – pēc iespējas centušies izsvērt, kā lietas darīt viedāk, ātrāk un ērtāk. Tā teikt, strādāt gudrāk, ne smagāk, rezumē projekta lokomotīve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!