Foto: AFP/Scanpix/LETA

Gan fantastikas filmās redzētie, gan muzejos rekonstruētie karaliskie tiranozauri (Tyrannosaurus rex), kā redzams attēlā, ir šausmas iedvesoši milži – kopā ar asti pat 12 metrus gari un astoņas tonnas smagi plēsoņas. Esam tos raduši redzēt tikai jau pieaugušus. Bet cik liels bija vēl olā dusošs vai tikko pasaulē nācis tiranozauriņš? Edinburgas Universitātes pētnieka Grega Fanstona vadībā, ar 3D skenēšanu izpētot Kanādā un ASV atrastus fosilizējušos kaulu fragmentus, pētnieki secinājuši – savu dzīves gaitu pašā sākumā šie plēsēji bijuši aptuveni borderkollija izmērā, vēsta BBC.

Minētās vēstures liecības – fosilizējušās žokļa kaula paliekas un neliels naga fragments – ir pirmās uzietās tiranozauru mazuļu fosilijas.

Kopumā tiranozauri ir salīdzinoši labi izzināti, taču nedz olu, nedz embriju fosilijas līdz šim vēl nebija uzietas.

"Tas mums sniedz izejas punktu, kura iepriekš nebija," gandarījumu pauž Albertas Universitātes doktorants un pētījuma līdzautors Marks Pauerss.

Uzietais žokļa kaula fragments ir 75 miljonus gadu sens un atrasts Montanā, ASV. Kaula fragmentā ir tiranozauram raksturīgās trijstūra formas zobiņi, bet to saknes žoklī ir ļoti seklas, liecinot, ka tā ir pirmā zobu paaudze – dinozaura "piena zobi". Otrs fragments – naga skrimslis – ir ap 71 miljonu gadu sens un uziets Albertas provincē Kanādā.

Spriežot pēc fosilijām, pētnieki secina – tiranozauri īsi pirms izšķilšanās vai izšķilšanās brīdī ir bijuši īsāki par metru – aptuveni 90 centimetrus gari, bet jāatceras, ka būtisku daļu garuma veido aste. Kā pētnieki min – tie bijuši aptuveni borderkollija izmērā. Kaut salīdzinoši mazi ar to iespaidīgo izmēru, ko sasniedz dzīves gaitā, tie aizvien ir lielāki nekā fantastikas filmā "Juras laikmeta parks" atainotie dinozauru mazuļi.

"Šie kauli ir pirmais ieskats tiranozauru dzīves agrīnajos posmos un ļauj mums gūt labu ieskatu par tiranozauru mazuļu izmēru un izskatu. Mēs nu varam secināt, ka tolaik tie bija lielākie no dinozauru mazuļiem izšķilšanās brīdī un jau pašā dzīves sākumā vizuāli atgādinājuši pieaugušus eksemplārus," BBC citē Edinburgas Universitātes Ģeozinātņu skolas pārstāvi doktoru Gregu Fanstonu.

Viss pētījums lasāms izdevumā "Canadian Journal of Earth Sciences".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!