Ja slinkums mācīties dzejolīšus un apnicis katru reizi ķerties pie pēdējā glābšanas riņķa par pīrāgu–nabagu ar apdegušajiem galiem, tad ir kāds ātrs bezmaksas risinājums – čatbots "ChatGPT". Tas palīdzēs acumirklī izgudrot kādu Ziemassvētku dzejoli, turklāt oriģinālu, nevis "Google" sameklētu un visiem jau apnikušu.

Mākslīgā intelekta (MI) nozarē labi zināmā kompānija "OpenAI" pie valodas modeļa "ChatGPT" strādā jau vairākus gadus. Pēdējā versija bāzēta uz GPT jeb "Generative Pre-trained Transformer" 3.5 versijas un ir, iespējams, pati iespaidīgākā sabiedrībai bez maksas pieejamā šāda veida tehnoloģija.

"ChatGPT" ir valodas modelis, kas izmanto mašīnmācīšanās algoritmus un dziļās mācīšanās metodes, lai ģenerētu visnotaļ loģiskas atbildes. Kad lietotājs ievada tekstu, sistēma to sadala loģiskās daļās – teikumus frāzēs un frāzes vārdos. Šī sistēma spēj samērā labi atpazīt un prioritizēt specifiskas teksta daļas, kas ir būtiskākās gan uzdotajam jautājumam, gan attiecīgi palīdzēs sniegt konteksta ziņā precīzāku atbildi. Tas ir ļoti būtiski gadījumos, kad ar čatbotu plāno imitēt sarunu – modelim ir jāņem vērā viss iepriekš teiktais, lai radītu "dzīva" dialoga ilūziju.

Būtiski gan ņemt vērā, ka "ChatGPT" nav tiešas piekļuves internetam, tāpēc tas nevar sniegt atbildes uz aktuālajiem notikumiem pasaulē pēdējā laikā. Arī izstrādātāji brīdina, ka čatbots reizēm var sniegt nepareizu vai pat nevēlamu informāciju – tas jāņem vērā. Tomēr izmantot čatbotu kā palīgu, lai aši izvairītos no nepatikšanām pie eglītes un tiktu pie oriģināla dzejolīša – tas šķiet visai nekaitīgs pielietojums. Protams, angliski čatbots runā daudz veiklāk un labāk nekā latviski, taču nepareizas galotnes vai jocīgas teikuma konstrukcijas vari ātri izlabot pats.

Lūk, te viens piemērs, kurā lūdzām "ChatGPT" sacerēt Ziemassvētku dzejolīti! Arī tu to vari, apmeklējot čatbota vietni. Nav gluži dzejas dižgars, bet izklaidei noder:

Angļu valodā gan "ChatGPT" pamatīgi "atvēzējās" un sacerēja tik garus dzejoļus, ka pārējie noteikti jau sāktu nepacietīgi īgņoties. Pēc vairākiem lūgumiem čatbots gan piekrita savu mūzu nedaudz ierobežot un uzrakstīt četrrindi.

Starp citu, "OpenAI" arī izstrādājis attēlu ģeneratoru "Dall-E", kas rada oriģinālas ilustrācijas, vadoties pēc pieprasījumiem teksta veidā. Ja nu gribi apdāvināt tuviniekus ar tādām Ziemassvētku kartītēm, kurām kopiju pavisam noteikti nekur nebūs. Lūk, te "Dall-E" ģenerēts attēls pēc pieprasījuma "Robots, kas skaita Ziemassvētku pantiņu pie eglītes".

Priecīgus svētkus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!