Foto: Publicitātes foto

Lai panāktu, ka tuvāko gadu laikā Latvijas augstskolas ik gadu sagatavotu 3000 ne tikai vietējā, bet arī starptautiskajā darba tirgū konkurētspējīgus informācijas tehnoloģiju (IT) speciālistus, nodibinājums "IT Izglītības fonds" ar projektu BITS ("Baltijas IT Sabiedrība") Lietuvā un Ukrainā sāk kampaņu, lai parādītu mūsu valsti kā studentam draudzīgu vietu, kur kļūt par IT profesionāli. Šāds absolventu skaits ik gadu ļautu Latvijai IT jomā būt konkurētspējīgai ne tikai Baltijas mērogā, bet jau konkurēt ar, piemēram, Poliju.

"Pēc būtības esam izveidojuši zīmolu, lai palīdzētu eksportēt mācību pakalpojumus. Jā, būs cilvēki, kuri atbrauks, pamācīsies un aizbrauks, bet uz šīs bāzes varam celt kopējo IT izglītības latiņu un tādējādi nodrošināt labākas iespējas iegūt izglītību arī vietējiem," vīziju ieskicē "IT Izglītības fonda" valdes priekšsēdētājs "Accenture" vadītājs Latvijā Maksims Jegorovs.

Popularizēšanai ārvalstīs izvēlētas deviņas Latvijā labākās IT izglītības programmas. Pēc vairāku mēnešu intensīva darba, piesaistot izglītības un IT jomas ekspertus un žurnālistus, platforma ir papildināta un sniedz ieskatu par prakses un darba iespējām Latvijā, nozares izaugsmi, kā arī apkopo studentiem noderīgus datus par dzīvošanas un atpūtas iespējām Latvijā. BITS platformas informācija ir pieejama elektroniski, kā arī drukātā žurnāla formātā.

Žurnālā īpaši izcelti ārvalstu studentu pieredzes stāsti par studiju iespējām Latvijā, kas izskaidro, kāpēc talantīgi ārvalstu jaunieši par studiju vietu ir izvēlējušies Rīgu – Minhenes, Tallinas vai Stokholmas vietā.

"Iemesli mēdz būt dažādi: studiju programmu kvalitāte un izmaksas, kā arī tas, ka Latvijā jau ir iespēja iegūt dubultdiploma izglītību. IT nozares attīstība, kas paver plašas prakses un darba iespējas, kā arī Latvijas kultūrvēsturiskais mantojums, daba un vide kopumā," skaidro IT Izglītības fonda izpilddirektore Evija Celma.

"Esošie demogrāfijas rādītāji liecina, ka nākotnē darba tirgus vajadzībām būs svarīgs ne tikai vietējo IT absolventu skaita, bet arī ārvalstu studentu īpatsvara pieaugums. Latvijai ir iespēja ārvalstīs sevi pozicionēt kā valsti, kur iegūt pasaules līmeņa izglītību, lai veidotu veiksmīgu karjeru IT nozarē Latvijā vai citviet," Jegorovs. "Mēs ceram, ka BITS kampaņa tuvāko gadu laikā studentu skaitu no Ukrainas un Lietuvas divkāršos un pat trīskāršos. Vienlaikus aktīvi plānojam turpināt IT izglītības aktivitātes Latvijā, lai veicinātu vietējo IT speciālistu skaita pieaugumu."

Foto: Publicitātes foto

Jegorovs kampaņas izziņošanas pasākumā klātesošos informēja, ka ilgtermiņā plānots ap 70 procentiem ārvalstu studentu piesaistīt no Eiropas valstīm, bet 30 procentus no Āzijas, bet arī uzsvēra, ka jābūt ļoti stingriem kvalitātes kritērijiem.

Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas vidēja un ilgtermiņa darba tirgus prognozēm, darbaspēka rezerves nākamajos gados turpinās sarukt, tādējādi saasinot jau tā akūto darbaspēka nepietiekamības problēmu un radot riskus turpmākai izaugsmei esošajā ekonomikas modelī. Līdz 2025. gadam iztrūkums pēc augstākās kvalifikācijas speciālistiem STEM virzienos var pieaugt līdz aptuveni 17 tūkstošiem. Šobrīd katrs desmitais students Latvijā ir ārzemnieks. Pēdējo četru gadu laikā ārvalstu studentu skaits ir pieaudzis no 4457 studentiem 2014./2015. studiju gadā līdz 8380 2018./2019. studiju gadā. Visvairāk ārvalstu studentu ir no Vācijas, Uzbekistānas un Indijas.

BITS platformas izveide un kampaņas Ukrainā un Lietuvā izmaksās 70 tūkstošus eiro. Valsts finansējums kampaņā netiek izmantots. Projektu atbalsta "Accenture", "Emergn", "eazyBI", "MAK IT", kā arī Ekonomikas ministrija un Izglītības un zinātnes ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!