Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pasaulē lielākais aisbergs A-68 pagājušgad novembrī nonāca ziņu virsrakstos saistībā ar bažām par iespējamu sadursmi ar Apvienotās Karalistes valdījumā esošo Dienviddžordžijas salu, kas ir mājvieta prāvai roņu un pingvīnu populācijai. Šī kataklizma neīstenojās, un aisbergs, kura platība pēc atdalīšanās no Larsena C šelfa 2017. gadā bija 6000 kvadrātkilometru, nu sadalījies daudz mazos fragmentos.

Proti, sākumā bija bažas, ka aisbergs, kurš bija ap 160 kilometru garš un ap 40 kilometru plats, varētu uzskriet un "uzsēsties" uz okeāna grunts netālu no Dienviddžordžijas salas. Tā kā aisberga iegrime ir visai neliela, tas notiktu samērā tuvu salas krastam. Tādējādi ledus milzis bloķētu dzīvnieku pārvietošanās iespējas un, kas ir pats būtiskākais, ļoti ierobežotu pārtikas ieguvei pieejamo teritoriju. Lai pabarotu krastā esošos mazuļus, roņiem un pingvīniem medībās būtu jādodas, metot lielu līkumu, un daudzi mazuļi vecāku atgriešanos ar medījumu no tālākiem apgabaliem skarbos apstākļos var arī nesagaidīt.

Pietuvojoties Dienviddžordžijas salai, aisbergs jau pērn decembrī bija sācis dalīties fragmentos, no kuriem lielākie tikuši pie saviem nosaukumiem, attiecīgi A-68b, A-68c, A-68d un tā tālāk. Galvenais fragments, kas nu "uzrunājams" kā A-68a, aizvadītajā nedēļā sašķēlās ne vairs tikai no sāniem vai kādas malas, bet pārlūzis uz pusēm gareniski teju visā garumā.

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Saskaņā ar ASV Nacionālā Ledus centra (USNIC) datiem milzis, kas pirms dažiem mēnešiem vēl bija lielākais aisbergs pasaulē, nu salūzis vismaz 13 atsevišķos gabalos, no kuriem pēdējie septiņi atlūzuši dažu aizvadīto dienu laikā. Process, kas iezīmē ledus giganta beigas, toties ir labas ziņas Dienviddžordžijas salas iemītniekiem – pingvīniem un roņiem –, kam nu nebūs jāsatraucas par bloķētiem ceļiem uz pārtikas ieguves vietām.

Tiesa, britu polārpētniekiem nu būs jāpasteidzas ar izpētes ekspedīciju, kurā ieplānots izpētīt aisbergu ar vadāmiem zemūdens robotiem, vairāku mēnešu laikā ievācot datus par, piemēram, ūdens temperatūru un sāls koncentrāciju ūdenī dažādos apgabalos ap aisbergu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!