Foto: Publicitātes attēli
Piektdien, 8. maijā, tiks dots starts "The Raccoons" astoņu nedēļu programmas kulminācijai – trīs dienu hakatonam, kur uzsvars likts uz mācīšanos, radošumu un iekļaujošu atmosfēru, nevis sacensībām par to, kurš triecientempā radīs labāku biznesa ideju un pārdodama produkta konceptu. Sākotnēji plānots kā klātienes pasākums, jaunos apstākļos nu "The Raccoons" hakatons norisināsies tiešsaistē, pulcējot ambiciozus un zinātkārus studentus no visas Eiropas.

Viena no hakatona organizatorēm un bijusī "TechHub Riga" vadītāja Līna Marta Sarma sarunā ar "Campus" vēl pirms Covid-19 pandēmijas pauda, ka šāda koncepta hakatons mūsu pusē ir līdz šim nebijis.

"Latvijā izplatīts tāds hakatonu formāts, kurā notiek idejošana, sacensības, tiek "vilkts" uz biznesa idejas izstrādi, kur ir mērķis parādīt – kā pārdosim šo ideju kā produktu," skaidroja Sarma. "Studentu vidū pasaulē izplatīts ir formāts, ka hakatonā veidojam projektus ar mērķi apgūt jaunas tehniskās prasmes, bet pats projekts var būt bez konkrēta mērķa, funkcijas. Mēs nevienam nespiežam domāt par biznesa modeļiem. Vairāk punktus dodam par to, ka esi kaut ko tehniski sasniedzis un iemācījies, nevis radījis biznesa ideju."

Šāds hakatona formāts izplatīts, piemēram, ASV, bet nu sāk ienākt arī Eiropā. Līdz Baltijai iepriekš gan tas vēl nebija ticis.

"Līdz šim Latvijā nekas, kas iziet tieši uz tehniskām zināšanām, programmēšanu vai inženieriju – nekādu tādu pasākumu nav bijis. Ir pasākumi, kas piesaista jau ieinteresētos, bet nav tādu, kas piesaista tos, kas vēl tikai interesējas, taustās. "The Raccoons" hakatona mērķis – jāveido jautri projekti. Mēģinām iesaistīt daudz un dažādas nozares programmēšanā. Izmēģināt, izpētīt. Kaut kas šāds nav bijis ne Latvijā, ne Baltijas reģionā. Tuvākais ir – Slovākijā, Čehijā, laikam arī Polijā," stāstīja Sarma.

Taujāju par "The Raccoons" nosaukuma tapšanu – kāpēc tieši jenoti? Sarma atminas, kā nonāca pie šādas idejas: "Klausījos ļoti interesantu podkāstu par jenotiem. Šie dzīvnieki ir ļoti inteliģenti, apķērīgi, prasmīgi un prot atrast risinājumus. Domāju, ka tā būtu laba līdzība ar programmētājiem – viņi arī atrod jaunus veidus, kā risināt problēmas, kā tikt galā." Lai vai kādas inovācijas neieviestu atkritumu apsaimniekotāji, lai liegtu iespēju jenotiem atvērt atkritumu tvertnes un pašiverēt pa tām, viņi allaž atrod veidu, kā aizsargmehānismus "uzlauzt".

"Jenots kā dzīvnieks ir arī laba atpazīstamības zīme, labs talismans hakatonam," piebilst pasākuma organizatore.

"The Raccoons" hakatonā arī tiek uzstāts uz "Major League Hacking" uzvedības kodeksa ievērošanu. "Mēs visi esam uz vienas lapas un saprotam, ka nav pieļaujama apsmiešana, slikti vārdi, atstumšana. Mēģinām radīt drošu vidi. Visiem, kas ir komandā, jājūtas droši. Esmu daudz piedalījusies un organizējusi hakatonus. Lielākos hakatonos ir bijusi pieredze, ka "meitenes neko nesaprot un mēs meiteni komandā neņemsim", bet tā gadās arī darba vidē. Tāpat ir bijis, ka tu strādā komandā ar pieredzējušiem programmētājiem, kuri to dara 15 gadus, un viņi tev atņem darbu. "Sēdi malā, mēs izdarīsim!" Bet tu jau īstenībā nāc, lai iemācītos," uzsvēra Sarma.

"The Raccoons" virtuālā kopienā pulcē 200 studentus, kuri, kopīgi eksperimentējot, strādā pie radošām idejām, paralēli apgūstot arī lietderīgas tehniskās zināšanas. Iepriekšējo nedēļu laikā notikusi virkne darbnīcu, bet noslēgumā – šajā nedēļas nogalē notiekošajā hakatonā – dalībnieki demonstrēs astoņu nedēļu kursā apgūto, veidojot digitālu projektu.

Vairāk par "The Raccoons" vari uzzināt, apmeklējot projekta tīmekļa vietni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!