Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pēc tam, kad septembra sākumā Indijas misijas "Chandrayaan–2" pēdējā fāze – Mēness izpētes aparāta "Vikram" nosēdināšana uz Zemes pavadoņa virsmas – beidzās vispirms ar mirkli neziņas, bet drīz pēc tam apstiprinājumu par avāriju, gan zinātnieki, gan astronomijas amatieri metās iekšā atlūzu "medību" azartā. Indija jau drīz vien apgalvoja, ka uzgājusi "Vikram" avārijas vietu, taču attēlus nepubliskoja, savukārt NASA ar līdzīgiem panākumiem nevarēja lepoties. Tā vietā ASV Ziemeļamerikas kosmosa izpētes aģentūra publiskoja Mēness orbītā esošā izpētes aparāta LROC (Lunar Reconnaissance Orbiter Camera) uzņemtus attēlus pirms un pēc avārijas, mudinot amatierus palīdzēt atrast neveiksmi cietušo Indijas aparātu. Šis lēmums vainagojies panākumiem.

Salīdzinot LROC uzņemtos attēlus ar "Vikram" plānoto nosēšanās apgabalu pirms avārijas un 17. septembrī uzņemtos (26. septembrī publiskotos) attēlus ar to pašu apgabalu, zondes trieciena vietu un atlūzu atstātās pēdas uzgājis un NASA uz iespējamo avārijas vietu norādījis IT eksperts no Čenajas Indijā – Šanmuga Subramānians. Pēc ekspertu veiktās analīzes NASA apstiprinājusi, ka IT speciālistam un kosmosa izpētes entuziastam Subramānianam bijusi taisnība.

Entuziasts, salīdzinot attēlus, uzgājis netipiski gaišu pikseli un paziņojis LROC komandai, ka, šķiet, atradis avārijas vietu. Pēc NASA izpētes secināts, ka Subramāniana sākotnēji norādītā vieta ir 750 metru attālumā no trieciena vietas, proti, viņš uzgājis atlūzas no "Vikram", nevis galveno trieciena vietu. Pēc tam izpētē eksperti secinājuši, ka prāvākās atlūzas no "Vikram" ir aptuveni 1,5 metrus lielas. Pats aparāts bijis aptuveni 2,5 metrus garš, taču trieciena rezultātā mazākās atlūzas izkaisītas vairāku kilometru lielā apgabalā.


Pēc sākotnējām norādēm LROC uzņēma attēlus ar šo pašu apgabalu oktobra vidū, iegūstot labāk izgaismotus un augstākas izšķirtspējas foto. Jānorāda, ka attēlos redzamās svītras nav Mēness reljefa veidojumi, bet gan artefakti, kas radušies kompozītattēla veidošanas gaitā. Tieši šo foto detalizēta izpēte ļāva ne tikai droši apstiprināt, ka tajā redzama "Vikram" avārijas vieta, bet "sazīmēt" arī daļu atlūzu.

"Vikram" avārija ir visai pamatīgs trieciens Indijai, kura veiksmes gadījumā būtu kļuvusi tikai par ceturto valsti aiz ASV, Krievijas un Ķīnas, kurai izdevies sekmīgi nosēdināt ierīci uz Mēness, turklāt Indija būtu pirmā, kas nosēdinājusi zondi Mēness dienvidu polā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!