Vietās, kur arheologiem pa sauszemi piekļūt grūti, palīgā nāk modernās tehnoloģijas. Viena no šādām vietām ir Centrālamerikas lietus meži, kur nupat atklātas maiju civilizācijas paliekas milzīgā platībā – gan apmetnes, gan labiekārtoti ceļi, gan kanāli un mākslīgas ūdenstilpnes, gan, protams, arī piramīdas.

Apsekojot šādas vēsturiskās vietas "zemes līmenī", var atrast un kartēt atsevišķus objektus. Pa kādai piramīdai vai platformai, pa kādam ceļam vai rituāla vietai. Taču tas ir kā aplūkot puzli atsevišķi pa vienam gabaliņam. Kopējā apmetņu struktūra paliek neizzināta. Savukārt no gaisa skatu aizsedz lietus mežu blīvā lapotne. Par laimi pētnieku rīcībā ir LIDAR – tehnoloģija, ar kuru var "caursist" lapotni un kartēt cilvēka acij apslēpto reljefu, atklājot arī cilvēku būvētas struktūras.

Ģeologi, šādi apsekojot ziemeļu Gvatemalu, atklāja maiju būves 1700 kvadrātkilometru platībā. LIDAR skenējumu dati ļāva izšķirt vairāk nekā 1000 šajā reģionā izvietotu atsevišķu apmetņu, ko savā starpā savienoja labiekārtoti ceļi. Datos pamanīto ceļu kopējais garums ir ap 160 kilometriem. Tāpat uzietas vairāku lielu platformu un piramīdu paliekas, kā arī kanāli ūdens pārvadei un rezervuāri ūdens uzkrāšanai.

Foto: Richard D. Hansen, Carlos Morales-Aguilar et al.; Ancient Mesoamerica

Lāzerskenēšana atklāj gan būvju paliekas, gan plašu labiekārtotu ceļu tīklu.

Kā vietnei "Live Science" norāda pētījuma līdzautors, Teksasas Universitātes Ģeogrāfijas un vides nodaļas pētnieks Karloss Moraless-Agilars, šī ir pirmā reize, kad šajā reģionā atklātas politiski un ekonomiski cieši saistītas struktūras liecības: "Nu redzam kopējo seno maiju reģiona ainavu."
Konkrētais reģions bijis ļoti labvēlīgs plaukstošai sabiedrībai – tajā ir gan augstienes, gan zemienes. Augstienēs iegūts kaļķakmens būvēm, kā arī tās nodrošinājušas sausu un drošu vietu apmetņu celtniecībai. Savukārt sezonāli applūstošas zemienes nodrošināja ar barības vielām bagātīgu augsni zemkopībai.

"LIDAR tehnoloģijas šajos reģionos ir bijis revolucionārs palīgrīks arheologiem, īpaši vietās, kur ir biezi lietus meži un redzamība ir ierobežota," atzinis šajā pētījumā neiesaistītais antropologs Marsello Kanuto. "Kad apsekojam šādus objektus, parasti redzam kādu nelielu ceļa daļu, bet LIDAR ļauj redzēt lielas, lineāras struktūras," lāzerskenēšanas tehnoloģiju nozīmību vēlreiz uzsver Kanuto.

Šis pētījums ir publicēts brīvpieejas žurnālā "Ancient Mesoamerica", tāpēc ikviens interesents var bez maksas iepazīties ar visām jaunā atklājuma niansēm, klikšķinot šeit.

"Campus" jau iepriekš vēstījis par LIDAR spējām. Kārtējais apliecinājums bija 2020. gadā šādā veidā atklātas tobrīd vislielākās mums zināmās maiju būves aprises Meksikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!