Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Meksikā novērojumos no gaisa, liekot lietā LIDAR lāzerskeneri, fiksētas aprises iespaidīgai maiju civilizācijas būvei – prāvākajai līdz šim zināmajai.

Struktūra ir patiesi gigantiska – platforma ir ap 1,4 kilometrus gara, 400 metrus plata un 10 līdz 15 metrus augsta. Tā būvēta no māla un zemes. Visticamāk, platforma kalpojusi par masu rituālu norises vietu, vēsta "The Guardian".

LIDAR skenēšanā netika pamanītas valdnieku vai citu augsta statusa personu statuju paliekas, un pētniekiem ir versija, kāpēc tā.

Tā kā šī platforma, kas atrodas Tabasko štatā Meksikā, ir būvēta laika posmā no 1000. līdz 800. gadam pirms mūsu ēras, tā ir senāka par iespaidīgajām un akmenī cirstajām piramīdām, piemēram, Tikalā, Gvatemalā, vai Čičenicas piramīda Jukatanas štatā, Meksikā, ar kurām mums parasti saistās maiju arhitektūra. Proti, šajā laikā maiju civilizācija, iespējams, vēl bijusi statusa ziņā daudz viendabīgāka, bet strikti hierarhiska, sociāli nevienlīdzīga un valdnieku kontrolēta sabiedrība attīstījusies vēlākā laika posmā.

Reuters/Scanpix/LETA

Pētījuma vadošais autors, Arizonas universitātes arheologs Takeši Inomata, klāsta: "Tā kā šis veidojums horizontāli ir tik liels, ja pa to staigā, tas izskatās gluži kā parasta, dabiska ainava. Taču LIDAR skenēšanā lieliski iezīmējas forma. Mēs droši vien ar laiku šīs vietas nozīmību apjaustu arī bez LIDAR, tikai tas prasītu daudz ļoti darbietilpīgas kartēšanas."

Publikāciju par Inomatas un viņa kolēģu atklājumu var lasīt akadēmiskajā izdevumā "Nature".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!