Foto: LETA
Ķīmisko produktu ražotājs "PolyLabs" ar inovatīvu risinājumu, kā pārstrādāt PET plastmasas atkritumus enerģiju taupošā materiālā – poliuretānā – izcīnījis uzvaru "PowerUp! Challenge" Latvijas finālā un pārstāvēs valsti konkursa lielajā finālā, sacenšoties ar 24 uzņēmumiem no Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīm.

"PowerUp! Challenge" Latvijas fināls norisinājās 29. aprīlī, turklāt, ņemot vērā pašreizējo situāciju, pirmo reizi sacensību vēsturē tas notika tiešsaistē. Sacensībām dalību bija pieteikuši 16 uzņēmumi no Latvijas, bet atlases kārtu izturēja septiņi spēcīgākie no tiem, kuri tiešsaistē prezentēja savus projektus un atbildēja uz žūrijas jautājumiem.

Latvijas fināla uzvarētājs "PolyLabs" tika izveidots 2014. gadā, un tā galvenā darbības sfēra ir ķīmisko produktu ražošana un konkrēti poliolu ražošana, kas ir viena no galvenajām izejvielām poliuretāna industrijā. Uzņēmuma stāsts aizsākās ar bio polioliem, kas tiek ražoti no rapšu un tallu eļļas. Tomēr ar to inovācijas nav apstājušās. "PolyLabs" ir izstrādājuši jaunu risinājumu kā pārstrādāt līdz šim nepārstrādājamus PET plastmasas atkritumus lieliskā ķīmiskā produktā – enerģiju taupošā materiālā poliuretānā –, radot produktu ar pagarinātu dzīves ciklu.

"Šī bija ļoti interesanta un vērtīga pieredze, jo līdz šim tomēr bija pierasts stāvēt uz skatuves un prezentēt klātienē, bet tagad tas pirmo reizi bija jādara tiešsaistē. Man ir liels gandarījums, ka tiek saredzēta plastmasas atkritumu pārstrādes problēmas nopietnība un novērtēts "PolyLabs" risinājums. Mūsu komanda izjūt arvien lielāku atbildību, turpināt darbu un īstenot iecerēto. Ar prieku dosimies uz "PowerUp! Challenge" lielo finālu, lai iepazīstinātu ar mūsu plastmasas atkritumu pārstrādes risinājumu vēl plašāku auditoriju un cīnītos par uzvaru starptautiskā līmenī," klāsta uzņēmuma pārstāvis Kristiāns Grundštoks.

Latvijas finālu tiešsaistē varēja vērot ikviens interesents, iepriekš reģistrējoties, un pēc finālistu prezentāciju noskatīšanās balsot par savu simpātiju. Skatītāju balsojumā uzvarēja "Squad Robotics" ar risinājumu, kas palīdz manuāli vadāmas tīrīšanas mašīnas padarīt par autonomām, kā arī dod iespēju dažāda tipa robotiem sadarboties savā starpā.

Lēmums par "PowerUp! Challenge" lielā fināla norises vietu un laiku tiks pieņemts atkarībā no šobrīd noteikto ierobežojumu atcelšanas Centrāleiropas un Austrumeiropas reģionā. Aktuālā informācija par pasākuma norisi pieejama, klikšķinot šeit.

Sešu gadu laikā "PowerUp! Challenge" sacensības ir kļuvušas par nozīmīgu notikumu Centrāleiropas un Austrumeiropas jaunuzņēmēju vidū, kas darbojas enerģijas ilgtspējas jomā. Šogad dalību sacensībās pieteica 425 uzņēmumi no 24 valstīm, un atlases kārtu ir izturējuši 362 dalībnieki. Nacionālo finālu uzvarētāji lielajā finālā sacentīsies par balvu fondu kopā 65 tūkstošu eiro vērtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!