Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas Kodolpētniecības centra (CERN) – tā paša, kuras paspārnē iespaidīgais Lielais hadronu paātrinātājs – zinātnieki arī pieslēguši savus prātus un prasmes jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 krīzes risināšanai. Pēdējās nedēļās pieaugot gan inficēto skaitam kopumā, gan attiecīgi arī smagi slimo un kritiskā stāvoklī esošo cilvēku skaitam, strauji pieaug arī nepieciešamība pēc plaušu ventilatoriem. To nepietiek, tāpēc visā pasaulē inženieri steidz rast ātrus un viegli plašā mērogā ieviešamus risinājumus.

CERN eksperti jau tuvāko nedēļu laikā izmēģinājumiem slimnīcās plāno nodot mobilus plaušu ventilatorus, kurus var darbināt ar baterijām – šīs ierīces paredzētas tiem cilvēkiem, kam Covid-19 norit samērā viegli. Tādējādi atbrīvotos resursi – lielie plaušu ventilatori – kas smagas slimības norises gadījumā var būt "pēdējais salmiņš", kas pacientu tur pie dzīvības un dod cerību izķepuroties.

Apkopojot idejas no aptuveni 18 tūkstošu cilvēku liela ekspertu tīkla, perspektīvākās tiek pētītas tālāk un nodotas izstrādei.

Jaunā prototipa HEV ("High-Energy Physics Community Ventilator") pamatā ir tās pašas sistēmas, kuras inženieri liek lietā, lai regulētu gāzu plūsmu Lielā hadronu paātrinātāja daļiņu detektoros, preses paziņojumā skaidro CERN.

"HEV varēs izmantot pacientiem, kam slimība norit salīdzinoši viegli vai tiem, kas jau ir atlabšanas procesā, tādējādi atbrīvojot slimnīcu rīcībā esošos lielākas veiktspējas plaušu ventilatorus smagi slimo glābšanai," skaidro Eiropas Kodolpētniecības centra pārstāvji.

HEV ir samērā lēti un ātri saražojams, tā darbības nodrošināšanai pietiek ar baterijām, ārkārtas situācijām paredzēto rezerves ģeneratoru saražoto elektroenerģiju vai saules paneļu saražoto elektroenerģiju.

Tādējādi HEV var izmantot arī vietās, kur nav stabila elektroapgādes tīkla, tas ir pārslogots vai izsists no ierindas – šādas situācijas var rasties, slimnīcām esot pārpildītām ar smagi slimiem pacientiem un vienlaikus esot pieslēgtām ļoti daudzām iekārtām ar lielu enerģijas patēriņu.
Šī nav vienīgā inovācija, kas pandēmijas laikā tapusi ar CERN zinātnieku iesaisti – izstrādāts arī dezinfekcijas gels, tāpat CERN liek lietā savus 3D printerus, lai drukātu sejas maskas un organiskā stikla aizsargus, kurus izmantot ārkārtas dienestu darbiniekiem. Tāpat kodolfiziķu kopiena arī meklē veidus, kā savā rīcībā esošo skaitļošanas jaudu likt lietā, lai paātrinātu vakcīnas izstrādes procesu.

Būtiski, ka jebkurš no CERN zinātnieku izstrādātajiem risinājumiem būs ar atvērto licenci, proti, to ražot jebkurā vietā un brīdī, kad vien būs nepieciešamība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!