"Biju pat satraucies, ka no "Dimorphos" nekas nebūs palicis pāri," Eiropas Kosmosa aģentūras pārstāvis Ians Karnelli medijiem komentēja kosmosa kuģa ietriekšanos asteroīdā. Šo notikumu no malas vēroja ne tikai paša kuģa līdzi aizvestais satelīts un teleskopi no Zemes, bet arī kosmosā esošie Habla un Džiemsa Veba teleskopi.

"Campus" jau vēstīja, ka misijā DART samērā neliels lidaparāts ietriekts 160 metrus lielā asteroīdā "Dimorphos", lai pārbaudītu, vai tādējādi var izmainīt asteroīda orbītu un nākotnē ar šādu metodi pasargāt Zemi no bīstamiem asteroīdiem. Pirmais panākums jau ir sasniegts – kuģis veiksmīgi trāpīja no Zemes 11 miljonus kilometru attālumā esošajam objektam. Tagad astronomi vērtēs trieciena sekas.

Pirmo ieskatu mums sniedza paša DART kamera – pēdējā bilde uzņemta vien sekundi pirms trieciena, tādēļ saņemta vien neliela daļa datu. Pēc tam redzējām, kā triecienu iemūžināja nelielā satelīta LICIACube kameras no apmēram 50 kilometru attāluma. Nu arī Habla un Veba teleskopu komandas ir publicējušas attēlus – tie liecina, ka trieciens bijis daudz spēcīgāks nekā astronomi gaidījuši.

Šajā ar Veba teleskopa NIRCam instrumentu uzņemtajā attēlā redzams "Dimorphos" četras stundas pēc trieciena. Liels daudzums materiāla no trieciena vietas pacēlies gaisā un plūst prom izplatījumā.

Foto: NASA, ESA, CSA, Cristina Thomas (Northern Arizona University), Ian Wong (NASA-GSFC), Joseph DePasquale (STScI)

Savukārt te redzams, kā Habla teleskops iemūžinājis šo notikumu 22 minūtes, piecas stundas un astoņas stundas pēc trieciena.

Foto: NASA, ESA, Jian-Yang Li (PSI), Alyssa Pagan (STScI)

Sākumā tika prognozēts, ka trieciena rezultātā atstātais krāteris varētu būt ap 10 metru diametrā. "Nu izskatās, ka tas varētu būt daudz lielāks, ja tur vispār būs krāteris. Iespējams, ka daļa no asteroīda tika pat atšķelta," spriež astronoms Ians Karnelli, kurš pārrauga Eiropas Kosmosa aģentūras "Hera" misiju. "Hera" būs zonde, kas 2026. gadā apmeklēs "Dimorphos" asteroīdu, lai tuvumā izvērtētu trieciena atstātās pēdas.

Svarīgākais gan ir uzzināt, cik ļoti trieciens izmainījis "Dimorphos" orbītu ap tā lielāko "brāli" – asteroīdu "Didymos". Tuvākās nedēļas laikā varam sagaidīt aptuvenas aplēses, bet precīzi mērījumi būs pēc trim vai četrām nedēļām.

Spriežot pēc tā, kas redzams ar Habla un Veba teleskopu uzņemtajos attēlos, Karnelli sagaida daudz lielāku ietekmi uz asteroīda trajektoriju nekā sākotnēji cerēts. Ja precīzi mērījumi šo minējumu apstiprinās, tās ir labas ziņas mums – tas nozīmē, ka ar šādu metodi varam no kursa novirzīt pat vēl lielākus asteroīdus, ja tie kādreiz apdraudēs Zemi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!