Foto: no Elīnas Ziediņas personīgā arhīva. Uzņemts 2021. gadā “Erasmus+” jaunatnes darbinieku mācībās “Friends at work” Portugālē.
Par savu pieredzi, piedaloties programmā "Erasmus+", stāsta Elīna Ziediņa, Jēkabpils Bērnu un jauniešu centra jaunatnes lietu speciāliste (pašlaik atrodas ilgstošā prombūtnē).

Kā jūs raksturotu "Erasmus+" programmu kādam, kas par to nekad iepriekš nav dzirdējis?

Es teiktu, ka tā ir starptautisku iespēju programma Eiropas Savienības jauniešiem, kas dod iespēju jau no 13 gadu vecuma iepazīt neformālo izglītību, starpkultūru mācīšanos un patiešām redzēt, domāt un skatīties plašāk. Turklāt jaunietis var dzīvot gan lielpilsētā, gan mazā ciematā un viņam vajadzētu būt iespējām iesaistīties šīs programmas aktivitātēs.

Ja jums būtu jāraksturo programma "Erasmus+" trīs vārdos, kādi tie būtu?

Ārpus komforta zonas.

Kādas sajūtas jums nāk prātā, domājot par programmu "Erasmus+"?

Man nāk prātā vispirms jau neskaitāmie projekti, kuros pati esmu piedalījusies. Prieks un pateicība par patiesi foršiem dalībniekiem projektos, kas ir kļuvuši par draugiem. Izaugsmes iespēja tieši mācoties neformāli. Intensitāte un dienas grafiks, jo katrā projektā pāris dienu ietvarā notiek tik daudz – no nepazīstamiem cilvēkiem mēs kļūstam par grupu un komandu. Starpkultūru apmaiņa gan pārsteidz, gan bagātina un patiesi ļauj pieredzēt, cik mēs esam dažādi, taču tajā pašā laikā mums visiem ir kopīgas tēmas, par ko komunicēt, un problēmas, kuras risināt.

Pastāstiet, lūdzu, par savu pieredzi programmā "Erasmus+". Cik gadus jau iesaistāties? Līdzšinējie ieguvumi?

Es pati programmas aktivitātēs piedalos jau no pusaudžu gadiem, kad vairāk piedalījos kā dalībnieks. Arī augstskolas laikā piedalījos vairākos starptautiskos projektos. Pašlaik pati strādāju par jaunatnes lietu speciālisti un četru gadu garumā esmu bijusi gan jaunatnes darbiniekiem paredzētās starptautiskās apmācībās, gan kopā ar komandu Jēkabpils novada pašvaldībā esam īstenojuši "Jaunatnes dialoga" projektu "ĀR(a)POLITIKA", par ko man ir liels prieks. Tas veiksmīgi sasaucās ar teritoriālo reformu un deva iespēju jauniešiem satikt politiķus, politiķiem satikt jauniešus un būt ārpus savas komforta zonas. Lai arī cik ļoti dažādas ir šīs mērķa grupas, gūt pieredzi sarunāties, veidot dialogu, paust savas domas, idejas, ierosinājumus. Politiķiem tā bija iespēja redzēt īstus un reālus jauniešus un to, cik plašajā novadā viņu aktualitātes un problēmas ir dažādas.

Mani personīgie ieguvumi – angļu valodas attīstīšana un motivācija to apgūt labāk. Jauni draugi un lieliskas projektu tēmas, kurās piedzīvotas dažādās vērtīgas sesijas un pilnveidota personīgā izaugsme, starpkultūru izpratne, tolerance un pieņemšana. Iegūti partneri un sadarbības, kas turpinās ilgu laiku.

Jēkabpils novada Bērnu un jauniešu centra ieguvumi – finansējums īstenot ideju, ko citādi visdrīzāk nevarētu īstenot. Veicināta starpinstitūciju sadarbība un fokusa virzīšana uz jauniešiem, lai pašvaldība, domājot par nākotnes plāniem, ņemtu vērā arī reālas jauniešu vajadzības un viņu pašu idejas un redzējumu, kā konkrētus jautājumus varētu risināt.

Vai un kāpēc jūs ieteiktu "Erasmus+" projektu pieredzi kādam draugam vai jaunietim?

Ikdienā jauniešiem šo pieredzi gan iesaku, gan veicinu jauniešus iesaistīties programmā "Erasmus+" un citās iespējās. Lielākoties tieši tādēļ, ka jauniešiem, īpaši no mazākām pilsētām, ir tik svarīgi aizdoties uz kādu citu Eiropas valsti, lai satiktu citus jauniešus, komunicētu, atraisītos, kļūtu brīvāki un pieņemošāki gan pret sevi, gan citiem. Es novēlu viņiem izjust lielāku brīvību, prieku, atvērtību un arī, protams, izaugsmi.

Kas, jūsuprāt, ir vērtīgākais, ko dalība "Erasmus+" projektos vai "Erasmus+" projektu īstenošana sniedz?

"Erasmus+" projekti sniedz iespēju iepazīt neformālās mācīšanās plusus un sajūtu, ka arī neformāli var un vajag mācīties. Arī ārpus projektiem ikdienā ikviens var attīstīt sevi, mācīties un apgūt jaunas lietas. Tāpat arī izpratne par to, cik svarīga ir atgriezeniskā saite un cik ļoti tā bagātina kopējo pieredzi.

Ko jūs novēlētu programmai "Erasmus+" 35 gadu jubilejas kontekstā?

Es novēlētu, lai programma tieši no birokrātiskā viedokļa kļūtu vēl atvērtāka un draudzīgāka, kā arī, lai vairāk projektu tiktu īstenoti tieši reģionos – lai jauniešiem būtu iespēja piedzīvot neformālās izglītības un neformālās mācīšanās prieku.

Papildu informācija

Par "Erasmus+" jaunatnes programmu

"Erasmus+" jaunatnes programmas jaunais periods ilgst no 2021. līdz 2027. gadam. Tas ir turpinājums iepriekšējam "Erasmus+: Jaunatne darbībā" posmam, kas ilga no 2014. līdz 2020. gadam. Programmas "Erasmus+" ietvaros jauniešiem vecumā no 13 līdz 30 gadiem, jaunatnes darbiniekiem un citām personām, kas iesaistītas darbā ar jaunatni, sadarbojoties ar ārvalstu partneriem, ir iespēja iegūt jaunas zināšanas, prasmes un pieredzi, pašiem veidojot un īstenojot projektus. Programmā ir iespējams īstenot projektus 2. pamatdarbībās: "Mācību mobilitāte jaunatnes jomā" un "Partnerības sadarbībai".

Izglītības un zinātnes ministrija ir atbildīgā ministrija par programmas "Erasmus+" īstenošanu Latvijā, savukārt Valsts izglītības attīstības aģentūra un Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra nodrošina programmas ieviešanu. Par projektu konkursiem jaunatnes jomā vairāk var uzzināt www.jaunatne.gov.lv sadaļā "Erasmus+". Savukārt par izglītības un mācību jomas projektiem – www.erasmusplus.lv.

Par Jaunatnes starptautisko programmu aģentūru

JSPA darbojas kopš 1999. gada. Tā ir Izglītības un zinātnes ministres pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kuras mērķis ir veicināt jauniešu aktivitāti un mobilitāti, līdzdalību jaunatnes brīvprātīgajā darbā, neformālās izglītības un jaunatnes informācijas programmās un projektos, kā arī veicināt jauniešu neformālo izglītību saistībā ar mūžizglītību. JSPA administrē dažādas starptautiskas un nacionālas programmas: "Erasmus+"; "Eiropas Solidaritātes korpuss", Eiropas Komisijas informācijas tīklu jauniešiem "Eurodesk", "eTwinning", Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmu, Jauniešu garantijas projektu "PROTI un DARI!". JSPA regulāri papildina informāciju par vietēja un starptautiska mēroga mācībām un citām pilnveidošanās iespējām, aktuālos jaunumus publicējot tīmekļa vietnē jaunatne.gov.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!