Foto: AFP/Scanpix/LETA

Trešdiena varēja kļūt par nozīmīgu dienu ASV kosmosa izpētes vēstures grāmatā – bija plānots, ka amerikāņu astronauti pēc deviņu gadu pauzes atkal dosies kosmosā no ASV teritorijas ar ASV būvētu raķeti. Diemžēl laika apstākļus pēc pasūtījuma pielāgot nevaram, un daba bija parūpējusies, ka "SpaceX" startam trešdien nav lemts notikt. Nākamais mēģinājums sestdien, taču arī šoreiz, kaut aicinām sekot līdzi notikuma tiešraidei, jāņem vērā – laika prognoze sestdienai nav pārliecinoši labvēlīga raķetes startam, drīzāk pretēji.

Par laika apstākļu monitoringu un prognozēm Kanaverala ragā, Floridā, ir atbildīga ASV Gaisa spēku 45. meteoroloģiskā eskadriļa.

Meteorologi brīdina, ka arī sestdien var nākties startu atcelt, jo ir liela varbūtība, ka debesis virs Kenedija kosmosa centra būs apmākušās ar negaisa mākoņiem. Armijas meteorologi ceturtdien lēsa, ka startam labvēlīgu laikapstākļu varbūtība sestdien ir tikai 40%, turklāt ne tikai sestdien, bet arī svētdien. Tā ir pat sliktāka prognoze nekā bija trešdien.

Prognozēs nedēļas nogalei minēti gan negaisa mākoņi, kas rada zibens spēriena risku, raķetei lidojot cauri elektriskajam laukam, kā arī bieza mākoņu sega un iespējami nokrišņi. Šie laikapstākļi Floridā saistīti ar tropisko vētru "Berta", kas trešdienas rītā sasniedza Ziemeļkarolīnu. "Berta", saskaņā ar pašreizējām prognozēm, gan tieši neapdraudēs to Floridas daļu, kur atrodas Kenedija kosmosa centrs, un vētras spēks arī nedēļas nogalē mazināsies, taču tās izraisītās "blaknes" var nozīmēt apmākušās debesis virs Floridas piekrastes. Tādā gadījumā ir visai liela varbūtība, ka arī sestdienas un pat svētdienas starts tiks atcelts, un astronautiem Robertam Benkenam un Duglasam Harlijam nāksies kosmosā doties jau jūnijā.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lai starts varētu notikt, plānotajā palaišanas laikā jābūt ideāliem laika apstākļiem. Uzgaidīt pat 10 minūtes, lai debesis noskaidrojas, "Falcon 9" gadījumā nav variants. Pirmkārt, palaišanas laiki ir tik precīzi noteikti, lai optimāli varētu sasniegt mērķi, šajā gadījumā Starptautisko kosmosa staciju, kas ap Zemi riņķo ar ātrumu vairāk nekā 7,5 kilometri sekundē. Otrkārt, gaidīt nevar "Falcon 9" izmantotās degvielas īpatnību dēļ. Proti, "Falcon 9 Full Thrust" modifikācijas raķetē degvielu iepilda neilgi pirms paša starta atdzesētu. "Falcon 9" izmanto raķešdegvielu RP-1, kas atdzesēta līdz -6,6 grādiem pēc Celsija, un oksidētāju – šķidro skābekli, kas atdzesēts līdz ārkārtīgi zemai temperatūrai, proti, -206,7 grādiem pēc Celsija. Atdzesēšana ļauj palielināt blīvumu un tvertnē iepildīt vairāk RP-1 un šķidrā slāpekļa. Katra minūte pēc uzpildes ir no svara, jo gan pati degviela, gan oksidētājs, sasilst, tāpēc gaidīt nevar.

Tāpat "Falcon 9" ir arī strikti laika apstākļu kritēriji, lai starts drīkstētu notikt. Raķete nestartēs, ja:

  • vēja ātrums 50 metru augstumā no starta platformas ir lielāks par 13 metriem sekundē;
  • palaišanas trajektorijā ir spējas vēja brāzmas, kas var apgrūtināt raķetes vadību;
  • pēdējo 30 minūšu laikā 10 jūras jūdžu (18,5 kilometru) attālumā no starta platformas vai lidojuma trajektorijas novērots zibens;
  • 10 jūras jūdžu attālumā no palaišanas platformas novēroti negaisa mākoņi;
  • 5 jūras jūdžu (9,25 kilometru) attālumā ir mākoņi augstumā, kur temperatūra ir zemāka par nulli (pēc Celsija, ūdens sasalšanas temperatūra) un ir novērojami mēreni vai stipri nokrišņi;
  • lidojuma ceļā ir mākoņu sega, kas biezāka par 4500 pēdām jeb 1,37 kilometriem augstumā, kur temperatūra ir zemāka par nulli;
  • elektriskā lauka intensitāte atmosfērā 5 jūras jūdžu attālumā no palaišanas vietas ir lielāka par 1500 voltiem uz metru;
  • laika apstākļi jūras līmenī konkrētos punktos zem raķetes plānotās trajektorijas nav piemēroti glābšanas darbu veikšanai (piemēram, pārāk lieli viļņi vai spēcīgs vējš), gadījumā, ja astronautiem ir jāevakuējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!