Foto: F64
Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) šogad jau trešo gadu pēc kārtas akadēmisko un pētniecības institūciju starptautiskajā reitingā ("SCImago Institutions Ranking") ierindojas līderpozīcijās starp Latvijas augstskolām.

Kopumā RSU ieņem 676. vietu pasaulē, kamēr Latvijas Universitāte ierindojas 740. vietā, Rīgas Tehniskā universitāte 766. vietā, Daugavpils Universitāte 817. vietā, bet Latvijas Lauksaimniecības universitāte – 836. vietā. No pārējām Baltijas valstīm "SCImago Institutions Ranking 2021" iekļuvušas 10 Lietuvas un sešas Igaunijas augstskolas un zinātniskās institūcijas. Visaugstāk no visām trim Baltijas valstīm reitingā atrodas Tartu Universitāte, ieņemot 519. vietu pasaulē.

Visaugstākos rezultātus RSU, salīdzinot ar pārējām reitingā iekļuvušajām universitātēm no Latvijas, ir ieguvusi divās no trim šī reitinga individuālajās kategorijās – inovācija un pētniecība. Lai sastādītu reitingu, institūciju salīdzināšanai izmanto kritērijus, kas ir iedalīti trīs grupās un atspoguļo sasniegumus pētniecībā, inovācijās un sociālajā jomā.

Pētniecības rezultāti sastāda 50% no iegūtā vērtējuma un aptver 11 dažādus rādītājus, sākot ar publikāciju apjomu, izcilību un ietekmi līdz pat autoru starptautiskai sadarbībai. Otru pusi no vērtējuma sastāda rezultāti, kas iegūti izvērtējot institūciju inovāciju rezultātus (30%) un ietekmi uz sabiedrību (20%). Inovāciju izvērtēšanai izmanto datus, kas saistīti ar patentiem un tiek izgūti no patentu datu bāzēm. Savukārt, lai izmērītu kāda ir institūcijas zinātniskās darbības ietekme uz sabiedrību, tiek analizēti tādi rādītāji, kas saistīti gan ar zinātnisko un sociālo ietekmi, gan redzamību sociālajos medijos un tiešsaistē.

"SCImago Institutions Ranking" vēlreiz apliecina RSU augstvērtīgos pētniecības rezultātus. Nupat to apliecinājuši arī starptautiskie eksperti, kas Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) uzdevumā no 2019. līdz 2021. gada sākumam Latvijā veica 37 zinātnisko institūciju novērtējumu. RSU šajā novērtējumā saņēmusi augstus rezultātus medicīnas, sabiedrības veselības un sociālo zinātņu platformās. Kopumā RSU ir atzīta kā spēcīga, starptautiska pētniecības organizācija ar ļoti augstiem kvalitātes standartiem. Zinātnes vērtējumi skatāmi IZM mājaslapā.

Plašāk ar RSU rezultātiem "SCImago" var iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!