Foto: Shutterstock
Telerehabilitācijas pakalpojumi šobrīd nav pieejami visās ārstniecības iestādēs, taču izskatās, ka tas ir ceļš, pa kuru būs jāiet, pielāgojoties esošajiem apstākļiem. Kamēr Rīgas Stradiņa universitāte pārceļ medicīnas studentu praksi uz nākamo akadēmisko gadu, "Baltijas Rehabilitācijas centrs" Liepājā piedāvā "Zoom" tiešsaistes ārstu konsultācijas paliatīvās aprūpes pacientiem.

Līdz ārkārtas stāvokļa beigām ierobežotam pacientu skaitam tiks nodrošināti sekundārie ambulatorie un stacionārie pakalpojumi. To vidū ir arī rehabilitācijas pakalpojumi, taču to sniedzēji cenšas izdzīvot, sadarbojoties ar stacionāriem un citām ārstniecības iestādēm, kā arī garantējot pacientiem aprūpes nepārtrauktību.

Latvijas rehabilitācijas profesionālo organizāciju apvienība (LRPOA) apzina pieejamo informāciju, pieredzi un tehniskos risinājumus, lai iespēju robežās Latvijā ļautu attīstīt dažādus telerehabilitācijas pakalpojumus – informē LRPOA prezidents Aivars Vētra. Viņš norāda, ka šie telerehabilitācijas pakalpojumi nozīmē ne tikai konsultācijas vai padomu došanu, bet arī dažādu terapiju, apmācības un vides modificēšanas pasākumu nodrošināšanu. Vētra gan uzsver, ka šajā laikā īpaši jāizvairās no rehabilitācijas tehnoloģiju izmantošanas, par kurām nav zinātnē balstītu pierādījumu vai kuras tiek pamatotas ar tādiem izteicieniem kā "sliktāk jau no šīm procedūrām nebūs…", "pacienti parasti vēlas saņemt…" .

"Baltijas Rehabilitācijas centrs", kas atrodas Liepājā, konsultē tiešsaistē pagaidām gan tikai pacientus, kam nepieciešama paliatīvā aprūpe, taču nākotnē šādu aprūpi varētu saņemt arī citi. Centra un biedrības "Dižvanagi" valdes priekšsēdētāja un vadītāja Ilze Durņeva stāsta, ka attālinātas konsultācijas šobrīd saņem vairākas ģimenes: "Bērni ar smagām saslimšanām un īpašu kopšanu vislabāk jūtas savā ierastajā vidē – tās ir viņu mājas, viņu istaba. Pacientiem zūd satraukums un nav jāpārdzīvo liekas stresa situācijas – māju atstāšana, ceļš uz centru, trokšņaina apkārtējā vide. Savukārt speciālistiem tas ļauj vēl labāk novērtēt stāvokli un situāciju, izdarot secinājumus un pieņemot lēmumus, jo atrodas faktiski pie pacienta mājās. Īpaši tas attiecas uz tiem gadījumiem, ja klients ir mūsu centra speciālistiem zināms jau ilgāku laiku." Durņeva pieļauj, ka drīzumā ikviens Baltijas rehabilitācijas centra klients varēs saņemt šādu konsultāciju – klients būs mājās, un saruna notiks ar aplikācijas "Zoom" starpniecību. Viņa uzsver, ka dažkārt šāds risinājums pat varētu būt labāks kā klātienes vizīte.

"Atsevišķās ārstniecības iestādēs tiek piedāvāti rehabilitācijas speciālistu pakalpojumi attālināti, piemēram, fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārstu konsultācijas. Taču dažiem speciālistiem pakalpojumu sniegšana ārkārtas situācijas apstākļos ir apgrūtināta, piemēram, fizioterapeitiem un ergoterapeitiem," saka Rīgas Stradiņa universitātes Rehabilitācijas fakultātes dekāne Signe Tomsone. Šī situācija ir apgrūtinājusi mācības arī studentiem: "Mums universitātē situācija ir tāda, ka klīniskā prakse jeb prakse, kad studenti ir praksē ārstniecības iestādēs, studiju programmās "Ergoterapija", "Fizioterapija" un arī "Audiologopēdija", "Uzturs", "Mākslas terapija" tiek pārceltas un nākamo akadēmisko gadu. Tiem studējošajiem, kuriem ir jābeidz augstskola, šogad atsevišķās studiju programmās atlikušo prakses posmu esam adaptējuši, integrējot tiešsaistes konsultācijas ar pacientiem un seminārus klīnisko situāciju analīzi."

Tiešsaistes konsultācijas ir lielisks risinājums, kā gūt padomu, informāciju un sirdsmieru situācijās, kad tas nav iespējams klātienē. Varbūt ir pienācis īstais brīdis, lai šādu praksi ieviestu visā Latvijā, ietaupot gan pacientu, gan ārstu laiku un resursus, īpaši gadījumos, kad viņiem jāpaspēj uz pieņemšanu vairākās pilsētās. Taču vienlaikus jāuzsver, ka attālinātu pieeju medicīnā tomēr nevar izmantot pilnīgi visās ārstniecības specialitātēs.

Zinātnes atklājumi un tehnoloģiskie sasniegumi tehnoloģiju un inovāciju portālā Labsoflatvia.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!