Eiropas Dienvidu observatorija (ESO) izziņojusi preses konferenci 12. maijā, solot atklāt sabiedrībai patiešām nozīmīgus un aizraujošus jaunumus par mūsu pašu galaktiku – Piena Ceļu. Ir arī labs pamats neuztvert šo paziņojumu kā pārspīlējumu, jo dati nāk no "Event Horizon Telescope" (EHT) teleskopu tīkla, kas jau iegājis astronomijas vēsturē ar grandiozu sasniegumu 2019. gadā, pirmo reizi uzņemot melnā cauruma foto.

Pagaidām ir grūti spriest, par ko tieši ESO komanda paziņos pēc divām nedēļām, taču, ņemot vērā EHT projekta specifiku, var minēt, ka tam ir kāda saistība ar supermasīvo melno caurumu "Sagittarius A*" mūsu galaktikas centrā. EHT teleskopu tīkls jau kopš 2017. gada cītīgi pēta šo masīvo, tumšo milzi, kas tur kopā mūsu skaisto Piena Ceļu.

EHT projektā strādā daudzas astronomu grupas, un vienā tīklā apvienoti dati no astoņiem radioteleskopiem, tādējādi radot vienu virtuālu, sinhronizētu megateleskopu ar leņķisko izšķirtspēju, kas ir labāka par 60 loka mikrosekundēm. Pietiekami, lai izšķirtu apelsīna lieluma objektu uz Mēness.

2019. gadā EHT projekts pārsteidza pasauli ar pirmo melnā cauruma foto – galaktikas M87 centrā esošā supermasīvā melnā cauruma "portretu". Protams, pašu melno caurumu nobildēt gluži nevar, tāpēc jau tas ir melnais caurums. Attēlā redzamais ir akrēcijas disks ap šo objektu. Akrēcijas diskā virpuļo saspiesta un uzkarsēta gāze, tā redzama kā spožs starojuma avots.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Šī krāšņā un fotoattēlā redzamā akrēcijas diska centrā arī atrodas pats melnais caurums un tā mestā ēna, kas ir divarpus reižu lielāka par šī melnā cauruma notikumu horizontu – robežu, aiz kuras nokļuvusī matērija vairs nespēj izbēgt, jo aiz šīs robežas otrais kosmiskais ātrums (mazākais nepieciešamais ātrums, kas vajadzīgs ķermenim, lai tas pārvarētu kāda debess ķermeņa pievilkšanas spēku) pārsniedz gaismas ātrumu.

Izskanējušas versijas, ka tas, par ko paziņos EHT projekta zinātnieki šoreiz, ir attēls ar mūsu galaktikas supermasīvā melnā cauruma "Sagittarius A*" notikumu horizonta aprisēm. To mēs neuzzināsim līdz 12. maija pulksten 16 pēc Latvijas laika. Preses konferencēm tiešraidē varēs sekot līdzi visi interesenti:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!