Foto: EPA/Scanpix/LETA
Zinātne savu ir teikusi, un Amerikas Savienotajām Valstīm nu jādomā, ko darīt ar steigā uzkrāto hidroksihlorohīna rezervi – apmēram 66 miljoniem tablešu. Pretmalārijas medikamentu, kuru kā iespējamo līdzekli pret Covid-19 slavēja un divas nedēļas esot lietojis arī pats prezidents Donalds Tramps, ASV Pārtikas un zāļu administrācija (FDA) bija apstiprinājusi lietošanai tikai pret malāriju, dažām autoimūnajām saslimšanām, bet Covid-19 gadījumā – tikai klīniskajos pētījumos vai ārkārtas lietošanai slimnīcā. Nu FDA atsaukusi šī medikamenta izmantošanu pret Covid-19, ja neskaita klīniskos pētījumus.

FDA paziņojumā presei 15. jūnijā skaidro, ka "riski neatsver iespējamos ieguvumus". Jāatgādina, ka randomizētos, kontrolētos klīniskajos pētījumos arī nekādi ieguvumi netika atklāti. Pētījumā, kur mēģināts noskaidrot, vai hidroksihlorohīnam varētu būt kāds pozitīvs efekts, to lietojot preventīvi pret Covid–19, secināts, ka medikamenta iedarbība šajā gadījumā nav labāka par placebo.

Šis medikaments, "visticamāk, nav ar pretvīrusu iedarbību," preses paziņojumā citēta FDA vadošā pētniece Denīze Hintona.

Vairākos citos pētījumos izgaismojās arī ar šī pretmalārijas līdzekļa lietošanu saistītie riski – hidroksihlorohīns lielās devās daļai pacientu var radīt sirdsdarbības problēmas. Pasaules Veselības organizācija (PVO) bija iekļāvusi šo desmitgadēm lietoto pretmalārijas līdzekli kā vienu no tiem, kura iedarbību izmeklēs starptautiskā klīniskā pētījumā. Neliela mēroga pētījumos bija novērota zināma iedarbība pret SARS-Cov-2 patogēnu "in vitro" jeb "mēģenē", taču vēlāk klīniskajos pētījumos noskaidrots, ka gadījumos ar reālu Covid-19 infekciju šim medikamentam nav nedz preventīva, nedz būtiski ārstējoša efekta. PVO hidroksihlorohīna iedarbību pret Covid-19 vairs nepētīs.

Martā prāvu viļņošanos gan medijos, gan vairāku valstu varas gaiteņos izraisīja visai neliels franču Didjē Raula pētījums, kas faktiski bija vairāk novērojums, nevis kontrolēts eksperiments, turklāt ar nelielu iesaistīto skaitu. Taču ar to bija gana, lai ziņa par hidroksihlorohīnu aplidotu visu pasauli, tostarp izpelnītos stingru atbalstu no ASV prezidenta, kas to slavēja teju kā glābiņu no Covid-19.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV hidroksihlorohīns tika visai plaši lietots, kaut nebija zinātniska konsensa par tā iedarbību. Tika veidoti hidroksihlorohīna krājumi, tostarp trīs miljonus devu ASV uzdāvināja Vācijas farmācijas milzis "Bayer". Izdevums "The Times" vēstīja, ka neviena tablete no šiem trim miljoniem tā arī netika izdalīta.

Tramps par FDA lēmumu, protams, nav sajūsmā, argumentējot to ar anekdotisku piemēru par to, ka "tas (hidroksihlroohīns) man pavisam noteikti nekaitēja", kamēr Trampa padomnieks tirdzniecības jautājumos Pīters Navaro šo lēmumu norakstīja uz "birokrātiem, kas ienīst administrāciju, kuras labā strādā".

ASV Covid-19 aizvien izplatās pamatīgā ātrumā – saskaņā ar PVO situācijas ziņojumu par 17. jūniju, 24 stundu laikā konstatēti 18 514 jauni inficēšanās gadījumi un 496 jauni nāves gadījumi. Kopumā ar Covid-19 ASV jau inficējušies vairāk nekā divi miljoni cilvēku, bet ap 116 tūkstošiem miruši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!