Foto: AFP/Scanpix/LETA

Trešdien vairāki miljoni cilvēku visā pasaulē ar nepacietību gaidīja ASV privātās kosmosa izpētes kompānijas "SpaceX" startu, kas atgrieztu amerikāņiem spēju pašiem no savas teritorijas nogādāt kosmosā cilvēkus. Startu 17 minūtes pirms paredzētā laika – pulksten 23.33 pēc Latvijas laika – atcēla sliktu laikapstākļu dēļ, taču tas nav nekāds pārsteigums. Meteorologi jau brīdināja, ka varbūtība startam labvēlīgiem laika apstākļiem ir ap 50 procentiem.

Dažas stundas pirms noteiktā laika šķita, ka viss noritēs pēc plāna. Astronauti ieņēma savas vietas "Crew Dragon" kapsulā, raķeti "Falcon 9" uzpildīja ar superatdzesētu degvielu, arvien vairāk cilvēku pieslēdzās NASA tiešraidei, cerot būt liecinieki tam, kā amerikāņi atgriežas kosmosā ar ASV būvētu kosmosa kuģi. Taču 17 minūtes pirms noteiktā laika bija skaidrs, ka Robertam Benkenam un Duglasam Hērlijam šodien vēl būs iespēja staigāt pa cietzemi, nevis riņķot orbītā ap Zemi ar ātrumu 27 tūkstoši kilometru stundā. Virs Kanaverala raga Floridā bija sadrūmuši negaisa mākoņi, kas draudēja ar zibens spērieniem.

"Tas mums īsti nederēs," NASA tiešraidē paziņoja par laika apstākļu monitoringu atbildīgais un piebilda, ka laika apstākļi varbūt pat mainītos uz startam derīgiem, ja būtu iespēja pagaidīt 10 minūtes. Diemžēl gaidīšana nebija variants SKS strauji mainīgās pozīcijas dēļ. Startam jānotiek ar precizitāti līdz sekundei, lai pārējie misijas posmi noritētu tā, kā iecerēts, un satikšanās ar SKS būtu sekmīga un plānotajā laikā.

Beigās izrādījās, ka pat tad, ja būtu iespēja pagaidīt minētās 10 minūtes, ar to nebūtu līdzēts – elektriskais lauks debesīs virs Kenedija kosmosa centra platformas 39A sasniedza daudz maz drošu līmeni ne ātrāk kā 25 minūtes pēc ieplānotā starta laika.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kaut daudzi cerēja uz startu jau trešdien, meteorologi jau brīdināja par to, ka var nākties pagaidīt, turklāt arī turpmākajās dienās laikapstākļi virs Kanaverala raga nebūs pārāk labi. Nākamais starta logs ir 30. maijs, sestdiena, pulksten 22.22 pēc Latvijas laika. Ja arī sestdien starts nenotiek, atkārtots mēģinājums būs dienu vēlāk – svētdien pulksten 22 pēc Latvijas laika. ASV Gaisa spēku 45. meteoroloģijas eksadriļa, kas atbildīga tieši par laikapstākļu monitorēšanu un prognozēm raķešu startiem no Kanaverala raga, lēš – arī sestdien un svētdien ir 40 procentu varbūtība, ka slikti laikapstākļi izjauks startu.

Varētu jautāt – un kas par to, ka negaisa mākoņi? Taču 70 metrus garš metāla gigants, lidojot cauri elektriskajam laukam negaisa mākoņos, būtībā "uzprasās" uz zibens spērienu. "Tikai raķetes klātbūtne vien spēcīgā elektriskajā laukā var būt tas faktors, kas izsauc zibens spērienu," meteorologa Tima Garnera 2017. gadā NASA podkāstā minēto citē "Business Insider". Un zibens spēriens nudien nav tas, ko mēs vēlamies, ja runa ir par objektu, kas pilns ar raķešdegvielu RP-1 un šķidru skābekli, un aprīkots ar jutīgu elektroniku.

Tāpat "Falcon 9" dzinēji netiks iedarbināti, ja Floridas piekrastē Atlantijas okeānā būs glābšanas operācijām nepiemēroti laikapstākļi – gadījumam, ja ārkārtas situācijā no raķetes kapsulu nākas atdalīt un veikt ārkārtas piezemēšanos okeānā.

"Mums jābūt pārliecinātiem, ka gadījumā, ja apkalpei jāevakuējas starta laikā, viņi varēs piezemēties tādos ūdeņos, kas ir droši, lai glābšanas komandas varētu savlaicīgi nokļūt pie astronautiem," pagājušnedēļ preses konferencē izteicās "SpaceX" pilotējamo misiju direktors Bendži Rīds.

Tikmēr abi pieredzējušie astronauti atgriezīsies karantīnā un gaidīs sestdienu.

Foto: AFP/Scanpix/LETA
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!