Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Šobrīd dažādu veidu plastmasa kā izejmateriāls zaudē vairāk nekā 90% sākotnējās vērtības jau pēc vienreizējas lietošanas, tāpēc aizvien tiek meklēti veidi, kā plastmasas produktu pārstrādi un atkārtotu izmantošanu padarīt efektīvāku un finansiāli izdevīgāku. Viens no šādiem eksperimentiem ļāvis pārvērst tereftalskābi mums ļoti noderīgā organiskā savienojumā – vanilīnā.

Zinātnieki jau iepriekš radījuši enzīmus, kas spēj "sadalīt reizinātājos" polietilēntereftalātu (PET) – materiālu, no kā veidots vairums dzērienu pudeļu. Nu ar ģenētiski modificētām baktērijām pētniekiem izdevies tereftalskābi pārvērst vanilīnā, raksta "The Guardian".

"Šis ir pirmais piemērs, kā ar bioloģisku sistēmu palīdzību plastmasa pārstrādāta produktā ar augstāku pievienoto vērtību – ražošanā noderīgā vielā," spriež pētījuma vadošā autore Džoana Sadlere no Edinburgas Universitātes.

Šobrīd pasaulē ik minūti tiek pārdots aptuveni miljons plastmasas pudelēs iepakotu produktu. Pārstrādāta tiek vien niecīga daļa, un arī tā pārsvarā šķiedrās, kuras var izmantot, piemēram, paklāju vai līdzīgu produktu ražošanā.

Vanilīns savukārt tiek plaši pielietots gan pārtikas, gan kosmētikas produktu ražošanā, tāpat to plaši izmanto herbicīdu un tīrīšanas līdzekļu ražošanā, arī farmācijā. Pētījumā, kurš publicēts izdevumā "Green Chemistry", pētnieki izklāsta, kā ar ģenētiski modificētu E. coli baktēriju kultūru izdevies 79% tereftalskābes apjoma pārveidot vanilīnā. Pētnieki turpinās pielāgot šajā procesā izmantotās baktērijas, lai uzlabotu efektivitāti, kā arī lūkos rast risinājumus, lai šo procesu varētu viegli mērogot un īstenot jau industriālā līmenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!