Tikai tagad NASA paziņojusi par to, kas noticis jau 2021. gada rudenī. Pērn 8. oktobrī aģentūra pirmo reizi izmēģinājusi procedūru, kurai varētu būt ļoti plašs pielietojums nākotnes kosmosa misijās un ne tikai – uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) "holoportēti" (saliktenis no vārdiem "hologramma" un "teleportēšana") vairāki ārsti, kuri šādā veidā virtuāli apciemojuši un sazinājušies ar tur esošajiem astronautiem.

Virtuālo ārstu delegāciju vadīja NASA speciālists doktors Jozefs Šmits, kurš ar kolēģiem tādējādi kļuva par pirmajiem cilvēkiem, kas "holoportēti" kosmosā. "Šī ir pilnīgi jauna cilvēku saziņas forma tik lielos attālumos. Vēl jo vairāk – tas ir jauns veids, kā doties kosmosā. Mūsu fiziskais ķermenis tur nav, taču mūsu būtne pavisam noteikti ir tur," paziņojumā pieredzi komentē Šmits.

Tehnoloģijas, kas iespējo šādu ekstravagantu "ārstu konsultāciju", nav nav pēdējais zinātnes sasniegums un brīnums, taču vēl nekad nebija izmantotas saziņai tik lielā attālumā un šādā formātā. Ārstu komanda uz SKS "holoportēta", izmantojot specializētu attēlu atveides tehnoloģiju, kas atbilstoši apstrādā, sakompresē un pārsūta trīsdimensiju cilvēku modeļus, kur otrā galā tie tiek uztverti un "izpakoti" ar "Microsoft Hololens" papildinātās realitātes brillēm. Iekārtas valkātājs, kas šajā gadījumā bija Eiropas Kosmosa aģentūras astronauts Tomā Peskē, redz "holoportētos" ārstus gluži kā dzīvus pašā kosmosa stacijā.

"Nav būtiski, ka kosmosa stacija riņķo ap Zemi 400 kilometru augstumā ar ātrumu 28 tūkstoši kilometru stundā. Astronauts var atgriezties pēc trim minūtēm vai trim nedēļām, un, kamēr sistēma darbojas, mēs vienmēr būsim uz vietas un "tiešraidē" kosmosa stacijā," nākotnes ainu ieskicē Šmits (attēlā zemāk).

NASA tiešām šo izmēģinājumu uztver kā pirmos soļus plašākai hologrammu un papildinātās realitātes izmantošanai nākotnes misijās. "Mēs to plānojam izmantot individuālās medicīniskās konsultācijās, psihologu konsultācijās, astronautu saziņā ar ģimeni, kā arī, lai virtuāli nogādātu īpašus viesus kosmosa stacijā," norāda NASA.

Priekšā vēl izmēģinājums ar divpusēju komunikāciju, kur arī SKS astronauti tiks "holoportēti" no Zemes orbītas uz Zemi. Saziņa, kas nav vienvirziena, jau pavērtu ļoti praktiskas sadarbības iespējas. "Iedomājieties situāciju, kad varat reālā laikā strādāt burtiski plecu pie pleca ar labāko pieejamo instruktoru vai, piemēram, kādas sarežģītas iekārtas izstrādātāju, kad jums šī iekārta jāuzstāda," piemērus min Šmits. Turklāt kaut kad ir plāns šo papildinātās realitātes pieredzi uzlabot ar tehnoloģijām, kas stimulēs arī tausti. Šādi risinājumi jau ir radīti, un par dažiem no tiem savulaik vēstīja arī "Campus".

Šāda attālinātā klātbūtne, protams, noderētu ne tikai kosmosā, bet arī uz Zemes. Virtuāli varētu "piesaistīt" pasaulē labākos konkrētās jomas ķirurgus kādas sarežģītas un steidzamas operācijas veikšanai vietā, kur citādi nebūtu iespējas un laika ierasties. Vai nosūtīt strādniekiem palīgā "holoportētus" ekspertus-inženierus kādas iekārtas remontēšanā grūti sasniedzamā vietā, piemēram, uz naftas ieguves platformas jūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!